[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Leancă: „Atunci când vorbesc în limba minorității bulgare de la noi simt că înțeleg mai bine dorințele și năzuințele lor”
22 Septembrie

„Sincer doresc să-i ajut pe bulgarii noștri ca ei să nu uite limba și identitatea lor, iar Bulgaria, cum ați menționat foarte just, este patria noastră dintâi a bulgarilor noștri, a mamei mele care e bulgăroaică, care este din Ucraina, regiunea Odessa. Bulgaria ne poate ajuta în procesul educațional. E important ca copiii noștri să aibă posibilitatea să învețe limba bulgară și să dispună de utilaj modern”, a declarat Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „На буджакской волне”, difuzată ieri la postul public Moldova 1, transmite CURENTUL.

În cadrul emisiunii, candidatul PPEM la funcția de Președinte a Moldovei despre proiectele pe ca le desfășoară Bulgaria în sudul țării. „Când eram prim-ministru am expediat două sau trei adresări către guvernul Bulgariei pentru a da o mână de ajutor financiar pentru unele proiecte concrete privind satele din raionul Taraclia. La ora actuală deja 8 proiecte se află în stadiul de finisare. E vorba de calitatea apei calde. Totodată, încă vreo 7-8 proiecte ne așteaptă în Sofia”, a spus Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a vorbit despre principalele probleme cu care se confruntă minoritatea bulgară din țară, dar și despre rezultatele discuțiilor cu întâlnirilor cu mai mulți oficiali de rang înalt din Sofia.

„Am vorbit cu Premierul bulgar, Boiko Borisov, despre ideea care acum dă rod în relațiile dintre Moldova și România. E vorba de înfrățirea satelor din Moldova și Bulgaria. Dl Borisov mi-a spus că mai întâi eu să devin președinte, apoi vom discuta toate acestea. Dar și despre alte proiecte investiționale din IT. De exemplu, am putea face ca școlile să dispună de tehnică modernă. Atunci când Universitatea din Taraclia va deveni o filială a Universității din Ruse (Bulgaria), se va inaugura o catedră specială pentru specialiștii IT, se vor crea noi locuri de muncă”, a spus Iurie Leancă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților