Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, explică ce prezintă hotărârea Curții Constituționale cu privire la confiscarea averii nejustificate, transmite CURENTUL.
Iulian Groza spune că, Curtea și-a revizuit jurisprudența cu privire la interpretarea articolului 46 al Constituției Republicii Moldova.
„Curtea a deschis noi premize pentru combaterea mai eficientă a corupției de nivel înalt și facilitarea procesului de recuperare a bunurilor obținute din fraude, corupție și alte infracțiuni.
Astfel:
1. Sarcina probării se poate inversa – „48. Sarcina probării originii licite a bunurilor despre care se presupune că au fost dobândite în mod ilicit poate fi transferată în mod legitim asupra pârâților în cadrul unor proceduri non-penale de confiscare, inclusiv în cadrul unor proceduri civile in rem.
2. Confiscarea averii nejustificate poate avea loc și în afara unei cauze penale – „50. Confiscarea bunurilor dispusă în rezultatul unei proceduri civile in rem, care nu implică stabilirea unei acuzații penale, nu are un caracter punitiv, ci unul preventiv și/sau compensatoriu și, astfel, nu poate determina aplicarea prezumției nevinovăției””, spune Iulian Groza.
Cristina Parfeni