[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iulian Bercu, despre pasiunea față de alergat, de ce trezitul la ora 05.00 nu mai e o problemă și care este provocarea anului 2018
2 Februarie

Consultantul în comunicare, jurnalistul Iulian Bercu va participa în acest an la cursa Ultra Trail du Mont Blanc sau cum i se mai spune „alergatul pe dealuri”, în munții Alpi, la intersecția țărilor Franța, Italia și Elveția. Jurnalistul ne-a povestit care a fost calea spre a fi acceptat la acest eveniment extrem de important pentru pasionații de alergat. Pentru CURENTUL, el a declarat că „alergatul este un stil de viață”.

„Alergatul, ca și orice alt sport, poate fi numit cu ușurință stil de viață. De exemplu, la un moment dat am dat-o cu sportul ca să pot mâncă tot ce-mi doresc, ca la un moment, să încep să fiu mai atent ce consum. Am început să aleg produsele care contribuie la eficiența mea energetică de acelea care nu-mi aduc nici un folos. Pentru mine, cu siguranță, este un stil de viață. Deja nu mai am probleme cu trezitul la 05:00 în fiecare dimineață sau parcatul la un kilometru de locul unde trebuie să ajung. Sunt cele mai simple exemple cum un hobby poate să-ți schimbe viața”, a spus el.

2

Sportul a început să-l practice intens de vreo 10 ani, dar din cauza unui accident a trebuit să-l lase. Totuși, nu s-a dat bătut și a început de la pași mici să se ocupe de alergat.

„Mai intens practic sportul de vreo 10 ani. Vreo opt ani în urmă am început să practic tenisul. Patru ani în urmă mi-am accidentat, din prostie, ambii genunchi și riscam să nu mai pot juca tenis. Medicul mi-a zis că voi putea să merg, dar de sport trebuie să uit. Am început să merg pe jos distanțe mai lungi, după care, în câteva luni am revenit la tenis.

Patru ani în urmă, legenda sportului moldovenesc de amatori, Dmitri Voloshin, m-a provocat să particip la prima ediție a Maratonului Internațional Chișinău. Până atunci am alergat de câteva ori distanțe de 5-10 km. M-am înregistrat pentru distanța de 21 km, iar pe urma mi-am zis că dacă distanța maximă e 42, 42 trebuie de alergat. Maratonul e o data în an doar. Și doar înainte de start, când mi-am dat seama că e imposibil de alergat „din pod” un maraton, m-am speriat, și am aruncat moneda – 21 sau 42. A picat 42 km și l-am alergat, în două cu lacrimi și blesteme”, spune el.

În următorul an a alergat vre-o 10 maratoane internaționale, inclusiv Stambul, Roma, Malta, Germania, Florența, București și altele.

„Doi ani în urmă am „gustat”, pentru prima dată, din trail running. Cum îi spunem noi – alergatul pe dealuri. Deprins să alerg pe asfalt plat, am ajuns la Eco Maraton Moeciu de Sus. Această competiție a fost un șoc atât de puternic pentru mine că a transformat alergarea în cel mai puternic drog. Cu o acumulare de înălțime de 2 400 de metri pe parcursul celor peste 40 de km (de exemplu dealul de la Gară până la strada Grenoble are mult sub 100 de metri acumulare de înălțime)”, povestește Iulian Bercu.

Iulian Bercu nu mai ține minte la câte competiții, maratoane sau curse a participat.

„Anul trecut au fost sub 20 de alergări montane și două pe asfalt – Semi-maratonul Bălți și Maratonul Internațional Chișinău. Acasă trebuie de străduit de alergat la toate competițiile. Astfel susținem nu doar organizatorii, care depun un efort enorm să le organizeze, dar și mișcăm înainte atitudinea statului față de sporturile pentru amatori.

Dacă e să luăm toți ultimi ani, cred că au fost circa 50 de curse, cu o distanță de peste 2000 km, în Europa, Asia și Africa de Sud”, mai spune el.

Ultima perioadă nu mai participă la maratoane, pentru că a vrut o „schimbare de atmosferă”.

„Prefer să alerg în afara asfaltului. În „sălbătăcie” e o altfel de atmosferă. La competiții de trail-running mă odihnesc, psihologic, cel puțin. Rămâi unul la unu cu sine însuți și natura din jur. În plus, fiecare trail e un spectacol cu zeci de scene și sute de decoruri”, a specificat jurnalistul.

Principalul său concurent este el însuși, lupta pentru autoperfecționare.

„Recordul personal e primul pas. În cazul meu, principalul concurent sunt eu. Cu mine trebuie să lupt, să mă gonesc spre o nouă linie a orizontului, să negociez să mai fac al 100 000 pas și, iată-iată, vine și linia de finiș. Dacă să ne referim la număr de competiții au fost și două maratoane internaționale pe săptămână (Roma și Chișinău), și două maratoane în weekend, și două ultra-maratoane pe săptămână (Slovenia/Italia 70 km și Spania 100 km), și alergare de 28 de ore în continuu, și multe altele”, spune Iulian Bercu.

În luna august va avea provocarea anului – Cursa UTMB.

„Citând-ul pe un „prieten virtual” din alergătorii ruși: „regretele privind înregistrarea pentru un ultra, încep în momentul în care te-ai înregistrat și se termină la kilometrul 7 al cursei”. Este o glumă desigur. Ultra Trail du Mont Blanc este o Mecca a alergătorilor, nu fără intervenția marketingului desigur. Posibil și din cauza accesibilității limitate de participare. Pentru a fi admis la tombolă, trebuie să ai la activ 2-3 curse cu punctaj pentru UTMB (de obicei trailuri în jur de 100 km distanță). În acest an am avut noroc eu și cu Sergiu Dzero, un alergător activ, co-fondator al Asociației Sportive „Run Moldova”. Cu părere de rău, alți doi colegi, mult mai buni în alergare decât mine nu au reușit.

Principala cursă a acestei competiții este cea de 170 de kilometri cu o acumulare de nivel de 10 mii de metri, prin Alpi de la intersecția Franței, Italiei și Elveției. Este un traseu extrem de frumos, cu alergări pe zăpadă, chiar dacă e în august. Mai simplu e de povestit prin fotografii decât prin vorbe. Sper foarte mult să-mi reușească să mă încadrez în limita de timp”, spune Iulian Bercu.

De asemenea, el spune că s-a programat să participe la câteva curse.

„Pentru acest an mai sunt programate câteva curse de la 90 km până la 120 km, doar că principalele vor fi patru din Republica Moldova la care nu voi alerga. Alături de Liviu Croitoru, Vitalie Jalbă, Sergiu Ipatii și Serghei Dzero, ne-am propus să organizăm în acest an patru competiții EcoRun – la Hâncești și Nisporeni, cu ocazia zilelor acestor orașe, în Rezervația Cultural – Naturală Orheiul Vechi și pe podgoriile Combinatului de vinuri Cricova. Aceste planuri ale Asociației „Run Moldova” le vom anunța public în săptămâna care urmează. Sunt alergări la distanțe de la 10 la 42 km cu multă veselie și voie bună. Sper să ajung în acest an la renumitele curse din România – Transylvania100k și Marathon 7500. Sunt două din cele mai dificile curse din toate pe care le-am alergat până acum, cu distanțe de peste 100 de kilometri și în condiții extrem de dificile”, a mai spus el.

27661394_1792085984156192_2100511575_n

Consultantul în comunicare are și o dorință pentru anul viitor: „Unul din visuri este participarea în 2019 la competiția GORE-TEX® TRANSALPINE-RUN. Un ultra de 255 de kilometric prin Alpi cu o acumulare de înălțime de peste 16 mii de metri. Este o competiție în care alergi mai multe zile și trebuie să fie foarte vesel și interesant”, a mai spus Iulian Bercu.

Cristina Parfeni

foto: facebook

Inapoi la arhiva noutaților