[ X ]
[ X ]
[ X ]
Italia finanțează un proiect privind managementul integrat al resurselor de apă din Moldova. Metodologia va fi aplicată pentru r. Botna
29 Noiembrie

Agenția „Apele Moldovei” desfășoară seminarul privind prezentarea și diseminarea rezultatelor intermediare obținute în cadrul implementării proiectului „Guvernarea inteligentă a râului: Implementarea Contractului de Râu pe bazinul r. Botna pentru Managementul Integrat al Resurselor de Apă”, transmite CURENTUL.

Proiectul este finanțat de Ministerului de Externe al Republicii Italiei in cadrul Programului „KEP ITALY 2017” și are ca scop transmiterea experienței din Italia spre Moldova.

Coordonator principal al proiectului este Centrul de instruire „Alta Scuola” din or. Orvieto, Italia.

În plan național, proiectul se implementează de către Agenția „Apele Moldovei” prin intermediul Întreprinderii de Stat „Direcția Bazinieră de Gospodărire a Apelor”, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei și societatea civilă „Caroma Nord”.

La lucrările seminarului participă reprezentați ai misiunii diplomatice a Republicii Italia în Republica Moldova, inclusiv Excelența sa, Ambasadoarea Italiei în RM, Valeria Biagotti, conducerea Agenției „Apele Moldovei”, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediu, ai autorităților publice locale din raioanele Ialoveni și Căușeni, ai serviciilor speciale, reprezentați ai comunității academice și ai societății civile, etc..

Proiectul își propune transferul de bune practici, tehnologii cu privire la modul de administrare a resurselor acvatice, cu precădere a râului prin intermediul metodologiei „Contractul de râu”. Aplicarea metodologiei date este inițiată în mai multe țări europene precum Italia, Franța, din anii 1980 și a demonstrat eficiență prin implicarea întregii societăți în administrarea râului începând de la Autoritățile Publice Centrale, Autoritățile Publice Locale, servicii specializate, societatea civilă, agenți economici și simpli cetățeni interesați de mediu în care locuiesc și cu precădere de calitatea apei.

Obiectul de studiu și de aplicare a metodologiei „Contractului de râu”, în RM este râul Botna, care traversează 2 raioane (Ialoveni și Căușeni). La zi starea râului este afectată de un grad înalt de poluare de multiple deșeuri, canalul râului are un grad avansat de colmatare, de asemenea este supus și riscului de inundații.

Un alt scop este creșterea gradului de responsabilitate a societății fața de bunul public precum este apa și participarea la guvernarea râului, prin preluarea practicilor partenerilor europeni. Consultarea părților interesate, comunicarea și informarea despre mediu, apă, râu, identificarea locului și rolului fiecărui va conduce la întocmirea unui contract numit „Contract de râu”, care va constitui un angajament pentru realizarea unui program de activități, inclusiv un temei pentru identificarea și colectarea de mijloace financiare alocate pentru buna administrare a râului.

Procesul de implementare este în a doua etapă (SMARIGO 2).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților