[ X ]
[ X ]
[ X ]
Istoria Fotbalului Moldovenesc. Un „event” rural
27 Decembrie

În sezonul abia încheiat, formaţia Sfântul Gheorghe (Suruceni, Ialoveni) a devenit prima echipă dintr-o localitate rurală, care a câştigat medaliile de argint ale campionatului R. Moldova. De asemenea, este al doilea caz când un colectiv sătesc a urcat pe podiumul de premiere. Primul a fost înregistrat în sezonul 1992/93, atunci când Moldova (Borosenii Noi, Râşcani) a cucerit medaliile de bronz.

Este semnificativ faptul că exact cu 40 de ani în urmă a fost înregistrat primul (şi deocamdată ultimul) „event” rural în fotbalul moldovenesc. În 1979, titlurile de campioană şi deţinătoare a Cupei RSS Moldoveneşti le-au revenit formaţiilor Dnestr (= Nistru) (Cioburciu, Slobozia), respectiv Kolos (= Spicul) (Pelinia, Râşcani).

În ediţia a XXV-a a primei divizii a campionatului RSSM au evoluat 14 formaţii. După disputarea celor 26 de etape, titlul de campioană pentru a doua oară consecutiv i-a revenit formaţiei Dnestr Cioburciu antrenată de N. Ermolaev, ajutat de A. Malkosean. Echipa a avut o evoluţie constantă pe durata întregului campionat: a obţinut cele mai multe victorii (20), a suferit cele mai puţine înfrângeri (3) şi a primit cele mai puţine goluri (9).

Din lotul campioanei, care reprezenta kolhozul Lenin (preşedinte A. Leviţki), au făcut parte jucători experimentaţi precum portarul Sobkovski (a evoluat în campionatul URSS pentru Nistrul Bender, Dinamo Tallinn, Dinamo Leningrad, Avangard Ternopol, Moldova Chişinău şi Sahalin Iujno-Sahalinsk; cu Dinamo Chişinău a devenit campion al RSSM în 1974 şi 1975), fundaşii Untilov (a jucat pentru selecţionata de juniori a Uniunii Sovietice) și Dorohin, mijlocaşii Caraman și Natarov (căpitanul echipei), atacanţii Niciai și Iakunin.

Pe locul secund s-a clasat Kolos Slobozia (antrenor principal: Iu. Popov; antrenor secund: A. Iarovâh).

Meciul crucial pentru desemnarea titlului dintre Dnestr şi Kolos a avut loc sâmbătă, 25 august 1979 (în tur scorul a fost alb). Evoluând în deplasare formaţia din Cioburciu a obţinut victoria cu scorul de 1-0, prin golul marcat de fundaşul Dorohin.

În clasamentul final Kolos a acumult 37 de puncte. Tot atâtea a adunat şi Avangard Lazovsk (în prezent Sângerei). Discipolii antrenorului N. Hrabrov în premieră au obţinut medaliile de bronz.

De menţionat că pentru a doua oară consecutiv pe podiumul de premiere al campionatului RSSM au urcat doar reprezentantele din mediul rural sau centrele raionale (în 1978 premiante au devenit Dnestr Cioburciu, Kolos Slobozia şi Grănicerul Glodeni).

Dar cea mai mare surpriză a sezonului 1979 a produs-o formaţia Kolos Pelinia (antrenor M. Novak). Reprezentanta kolhozului Jdanov (preşedinte P. Agachii), care evolua în divizia secundă, a reuşit să câştige Cupa RSSM.

În drum spre finală Kolos a învins în „optimi” Vilia Briceni cu 4-0, în „sferturi” Zarea Bălţi cu 3-2, iar în semifinale Grănicerul Glodeni cu 1-0. Vilia şi Grănicerul erau echipe din prima divizie valorică.

Meciul decisiv pentru desemnarea câştigătoarei Cupei dintre Kolos Pelinia şi Kolos Slobozia a avut loc pe 11 august 1979, de Ziua sportivului, şi s-a disputat pe stadionul Dinamo din Chişinău.

Favorită era considerată echipa din Slobozia care-i avea în formaţie pe portarul Cuşnir, jucătorii de câmp Vengrjanovski (căpitanul echipei), Polişciuc, Sinii, Pogorelov, Laptev, Gorşcov…

Cu toate acestea după prima repriză tabela indica rezultatul de 2-0 în favoarea echipei din raionul Râşcani (au marcat: Stovolosâi şi Postnicov). Serghei Eremcenco a dus scorul la 3-0, după care jucătorii din Slobozia au reuşit să înscrie de două ori. Rezultatul final de 4-2 l-a stabilit Serghei Didenco.

A fost prima şi ultima dată când o echipă din divizia secundă a reuşit să câştige Cupa RSS Moldoveneşti.

Astfel, Kolos Pelinia a obţinut dreptul să reprezinte republica pe arena unională, participând în Cupa URSS rezervată colectivelor de cultură fizică şi sport. Pe 8 septembrie 1979, stadionul orăşenesc din Bălţi, a găzduit meciul Kolos – Dinamo Leningrad (în prezent Sankt Petersburg). Oaspeţii au obţinut o victorie categorică cu scorul de 6-2 (4-0). Să nu vă mire acest rezultat, deoarece Dinamo era una din favoritele turneului, iar în acel an chiar a reuşit să-şi adjudece trofeul.

Kolos a avut o comportare foarte bună şi în campionat. Evoluând în seria II a diviziei secunde, formaţia din Pelinia a ocupat locul întâi, iar în meciurile de baraj pentru promovarea în eşalonul superior a întrecut câştigătoarea seriei I, Traktor (= Tractorul) Comrat, obţinând victorii în ambele meciuri. În deplasare a fost înregistrat scorul 4-3 (la un moment dat gazdele conduceau cu 3-1), iar pe teren propriu 3-0. În acest fel, Kolos Pelinia pentru prima dată a obţinut dreptul de a evolua în prima divizie a campionatului RSSM.

Andrei Prodan

Inapoi la arhiva noutaților