Prim-vicepreședintele Partidului Unității Naționale (PUN), Ana Guțu, ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Istoria familiei” de unde provine numele său, cine sunt membrii familiei sale și ce tradiții și obiceiuri au.
„Numele meu până la căsătorie a fost Petrov. Strămoșii pe linia tatălui (din Alexandru Ioan Cuza, Cahul) au fost toți Petrov de la 1740. Până în 1740 numele ascendenților mei era Moși Petrov, așa este atestat în documentele de arhivă. Pare a fi un nume slav, dar de fapt toți ascendenții mei au fost români. Prenumele străbunicilor mei au fost Ion, Alexandru, Gheorghe. Pe linia mamei descind din numele Sârghi (Zăicani, Râșcani). Am reconstituit arborele genealogic pe linia tatălui și a mamei” .
Ana Guțu ne-a mărturisit că buneii, cât și părinții săi i-au servit drept modele în viață, și au ajutat-o la crearea personalității.
„Bunicii au avut studii în România Mare, mi-au povestit mereu cum era „pe timpul românilor”. Bunicul Ion Petrov a fost jandarm. Bunicul Mihai Sârghi a fost un mare gospodar și meșter la toate. Odată cu venirea rușilor, pământurile le-au fost expropriate și date la colhoz. Părinții au fost profesori de istorie și limbă română. Am avut foarte multe cărți în casă, le-am citit pe toate. Aveam și cărți românești, aduse din România în timpul unei călătorii cu familia în 1967 la Galați, unde am vizitat-o pe străbunica Evghenia și pe surorile bunicii Elena”.
Cea mai frumoasă tradiție transmisă din generație în generație a familiei Guțu este cea de a respecta fiecare om în parte.
„Pe lângă tradițiile românești, creștine, familia mea m-a învățat să îmi iubesc părinții, să îmi educ copiii în spiritul justeței și respectului. Dar, mai ales, părinții și bunicii m-au învățat să muncesc cinstit, pentru a dormi liniștit noaptea. Meritul, onoarea și adevărul sunt valorile cele mai de preț pe care familia mea mi le-a transmis, iar eu la rându-mi – le-am transmis copiilor mei”.
Întrebată ce așteptări are de la cei care poartă numele său de familie, Ana Guțu, ne-a răspuns.
„Numele meu de căsătorie este Guțu, cel de până la căsătorie – Petrov. Nu poți avea așteptări doar de la simplă asociere fonică. Important este ca ai mei copii, nepoții să fie la înălțimea ascendenților, să le cunoască parcursurile vieții lor, și, desigur, să perpetueze tradițiile familiale și sângele românesc care curge în venele noastre”.
Anastasia Borta