[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Istoria familiei” fotografului Constantin Grigoriță: „Probabil am rădăcini georgiene!”
4 Iulie

Fotograful Constantin Grigoriță, ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Istoria familiei” de unde provine numele său, cine sunt membrii familiei sale și ce tradiții și obiceiuri au.

„Nu am studiat de fapt acest lucru, unii georgieni spun că provine din Georgia de la „Grigoridze”. Chiar și mulți colegi din armată îmi spuneau că am rădăcini georgiene. Însă, practic e foarte dificil să analizezi etimologia acestui cuvânt”.

Întrebat fiind cine din membrii familiei sale l-a marcat deosebit și la determinat să meargă pe o anumită cale, fotograful ne-a răspuns:

„Arhiva din anul 1935 până în 1945 practic a fost arsă toată și este greu să obțin informații despre membri mei de familie. Aș putea să accentuez în acest sens, un unchi din partea mamei, când eram copil, despica lemnele și se juca cu buturugile, iar mie îmi părea un gigant cum se juca el. Apoi un alt unchi, din Țările Baltice, care s-a afirmat foarte bine, chiar și-a creat propriul restaurant, toți știau de restaurantul moldoveanului!”.

De asemenea, Constantin Grigoriță ne-a vorbit și despre tradițiile care se respectă din generație în generație în familia sa.

„Îmi aduc aminte de Paști, obișnuiam să ne trezim de dimineață și ne spălam într-un bol cu apă și cu două ouă, unul alb și unul roșu, iar în apă erau aruncate mai multe monede, cine se spăla primul reușea să își ia recompensa. La fel, o altă tradiție era să punem o monedă în aluatul cozonacului la preparare și cine o găsea în bucata sa când mânca atunci se spunea că va avea noroc toată viața”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților