Fostul deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, fost președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Istoria familiei” de unde provine numele său, cine sunt membrii familiei sale și ce tradiții și obiceiuri au.
„Nu sunt cunoscute multe detalii despre familia mea. Presupunem că își are originea din raionul Hâncești pentru că acolo sunt foarte multe persoane ce poartă numele „Ioniță”. Am încercat să înțeleg care este proveniența acestei familii, am reușit să găsesc că exact aceiași familie o are și unul dintre cei mai mari domnitori, adică Ioniță Caloian, numit și „Omorâtorul de romi”, care a fost țar de origine valahă în Țaratul Valaho – Bulgar între anii 1197 și 1207. Chiar dacă nu am nici o legătură cu regele dat, am depus tot efortul ca împreună cu familia să vizităm mormântul lui, în Bulgaria”, ne-a spus analistul.
Fostul deputat a declarat că planifică să creeze arborele genealogic al familiei în următorii ani.
„Noi demult dorim să facem arborele genealogic. Noi am început de la buneii mei să-l schițăm și iată că, în total, de la bunei până în prezent, aproximativ 400 de persoane suntem. Suntem forte mulți, ne gândim să-l facem, dar încă nu am ajuns la etapa dată”, a precizat el.
Veaceslav Ioniță ne-a dezvăluit că buneii săi rămân a-i fi model de viață.
„Buneii sunt modelele mele veșnice. Îmi zicea mereu expresia fii atent că este „iaz de ploaie”, adică lucrurile care se obțin rapid, se pierd rapid. Să nu mă arunc după lucrurile care se obțin ușor, de aceea această expresie, povață care am reținut-o. Tradițiile care se respectă la noi din generație în generație este mersul la biserică. Eu, la rândul meu, o transmit copiilor mei. La fel este să nu ne așezăm la masă fără să ne rugăm. Asta am văzut la buneii mei, asta voi transmite și mai departe. De asemenea, am moștenit de la tata „cafeaua și cititul”. De la vârsta de 6 ani citesc în fiecare zi, chiar și în luna de miere am citit. Deci, mă strădui minimum o oră pe zi să citesc”.
Anastasia Borta