[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Istoria familiei”: El e demnitarul din Moldova care poartă numele arhitectului favorit al împăratului Traian! „Am realizat și un film!”
5 Iulie

Fostul Președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA), Nicolae Damaschin, ne-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Istoria familiei” de unde provine numele său, cine sunt membrii familiei sale și ce tradiții și obiceiuri au.

„Sunt mândru să port numele de familie al tatălui meu „Damaschin” și mereu am fost pasionat să studiez geneza numelui și personalitățile care l-au purtat. La începutul anilor 2000 am realizat și un film documentar despre patria numelui pe care îl port: „Siria leagănul civilizației”, parcurgând toată Siria și descoperind o multitudine de curiozități privind cultura, tradițiile și istoria acestei țări. Familia „Damaschin” în traducere din limba greacă semnifică „din orașul Damasc”, capitala Siriei, iar din ebraică „casa ce are apă” sau „ce miroase a mosc”. În Moldova, numele este adus de către Apolodor din Damasc, care era un arhitect greco-sirian, favorit al împăratului roman Traian, autorul celebrei Arca lui Traian, iar în Moldova construind mai multe poduri între anii 103-105. Indiferent de unde ni se trag rădăcinile, suntem binecuvântați că ne-am născut pe acest plai, iar de datoria noastră este să ne mândrim și să îl iubim, să îl ocrotim de rele și să contribuim la prosperarea țării noastre”.

Nicolae Damaschin, ne-a declarat că, totuși, copilăria i-a fost marcată de bărbații familiei.

„Tatăl Moisei și bunicii Iacob și Spiridon au cultivat în mine sentimentul protector pentru familia mea, respectul pentru părinți, bunici și persoanele care mă înconjoară, responsabilitatea pentru confortul și bunăstarea familiei și dragostea de țară. Tatăl meu mi-a oferit lecții de viață foarte prețioase, mereu m-a încurajat să muncesc mult pentru scopurile trasate, să rămân eu însumi și să fiu onest indiferent de situație, să nu cedez niciodată și să lupt pentru ceea ce cred, să fiu recunoscător pentru ce am și să îi ajut și pe alții”.

Mama sa, Vera Malinkov-Pușnei, provine dintr-o familie de nobili ruși care au fost deportați din Rusia în Moldova la începutul sec. al XX-lea pentru spiritul lor revoluționar.

„Străbunica fiind absolventa unei școli de prestigiu din Rusia, la venirea sa în Moldova a întemeiat școala din sat. Tradițiile multiculturale din familie mi-au fost insuflate de mamă și bunicuțe. Sigur, toate aceste trăsături și povețe le transmit în continuare copiilor mei, sunt valori care contribuie la creșterea unei generații responsabile, unei familii unite și puternice, cu un spirit înalt al moralității și omeniei. Roadele educației primite de la părinții mei și pe care o aplic în raport cu copiii noștri deja se văd în excelențele fiicelor noastre care vorbesc”.

În familia Damaschin  niciodată nu au fost aplicate pedepsele fizice.

„În familia Damaschin nu a existat nici „arătatul din deget” sau „trasul de urechi” pentru gafele pe care le comiteam. Părinții ne-au educat într-un mod foarte prietenesc, unde exista multă comunicare și încredere, noi copiii eram tratați ca niște maturi, fiind mereu consultați în privința unor decizii importante pentru familie. Trebuie să recunosc că acest model de educație este unul perfect în viziunea mea și continuu să aplic această metodă și în raport cu copiii mei, îi ascultăm, le vorbim și suntem receptivi la solicitările fiicelor noastre, în acest mod consider că vom reuși să le educăm firea puternică, sa fie încrezătoare în propriile forțe și independente”.

Nicolae Damaschin, ne-a relatat că își dorește ca numele „Damaschin” să fie purtat cu cinste în continuare, să se bucure de stima celor din jur și să emane încredere și forță.

„Pentru viitor îmi propun chiar să elaborez arborele genealogic al familiei mele și al soției și să îl transmitem din generație în generație, copiii noștri să studieze istoria familiei noastre și strămoșii noștri de-a lungul timpului”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților