[ X ]
Istoria celui mai titrat club de fotbal din țară – Sheriff Tiraspol
5 Aprilie

Clubul de Fotbal Sheriff Tiraspol, cel mai titrat club din Republica Moldova, a sărbătorit, ieri, 4 aprilie 2020, 23 de ani de la fondare, pe parcursul cărora a cucerit un număr record de 18 titluri de campion național, 10 Cupe ale Moldovei, precum și 7 Supercupe ale Moldovei.

Totul a pornit de la echipa Tiras Tiraspol, care a debutat în campionatul Moldovei, Divizia B, seria Sud, în ediția 1996-97. Formația a fost alcătuită din discipolii școlii sportive nr. 4 din Tiraspol și era antrenată de Vladimir Zemlianoi și Victor Senic. Tiras se afla în căutare de sponsori și echipa s-a adresat la compania Sheriff cu o rugăminte de a fi finanțată. Istoria spune că patronul companiei, Victor Gușan a hotărât ca Sheriff să devină sponsorul general al echipei, care a devenit câștigătoarea turneului și a promovat în Divizia A. După încheierea campionatului, Tiras și-a schimbat denumirea în Sheriff. Antrenor a fost numit cunoscutul tehnician Ahmed Aleskerov, iar la echipă s-au transferat mai mulți jucători de valoare, care și-au adjudecat ușor, în ediția 1997-98, primul loc în eșalonul secund al fotbalului moldovenesc.

La debutul său în Divizia Națională, în ediția 1998-99, Sheriff s-a clasat pe locul 4, iar Sergiu Rogaciov, cu 21 de reușite, a devenit golgheterul campionatului. În același timp, tiraspolenii au cucerit pe 27 mai 1999 primul trofeu – Cupa Moldovei, câștigând cu 2-1 în prelungiri, în finala cu Constructorul-93 Chișinău, obținând dreptul să joace în Cupa UEFA. Antrenor la echipă a fost Serghei Borovskii, care l-a succedat în funcție pe Aleskerov.

În sezonul 1999-2000, Sheriff antrenată mai întâi de Borovskii, apoi de Ivan Danilianț s-a aflat pe prima poziție aproape tot campionatul, dar cu trei etape înainte de final a suferit înfrângere de la Olimpia Bălți și a terminat pe locul 2, la un punct în spatele Zimbrului. Atacantul formației tiraspolene, regretatul Ruslan Barburoș a înscris cele mai multe goluri în campionat – 17.

Începând cu ediția 2000-01, Sheriff a câștigat 10 campionate consecutiv, 7 Cupe, 4 Supercupe ale Moldovei și 2 Cupe ale Campionilor CSI.

În anul 2009, tiraspolenii au avut un parcurs bun în cupele europene: au învins Inter Turku, Finlanda și Slavia Praga, Cehia, în rundele 2 și 3 preliminare ale Ligii Campionilor, dar au pierdut de la Olympiacos Pireu, Grecia în play-off și au continuat evoluția în grupele Ligii Europa; 1-1 și 0-0 cu Steaua București, România, 0-1 și 0-1 cu Fenerbahce Turcia, 2-0 și 1-2 cu Twente Olanda, clasându-se pe locul 3 în grupa H.

Și anul următor formația tiraspoleană a repetat jocul bun în cupele europene: au învins Dinamo Tirana, Albania și Dinamo Zagreb, Croația, în rundele 2 și 3 preliminare ale Ligii Campionilor, dar au pierdut de la Basel Elveția în play-off și au continuat evoluția în grupele Ligii Europa: 1-1 și 1-2 cu AZ Alkmaar Olanda, 2-0 și 0-0 cu Dinamo Kiev, Ucraina, 0-1 și 1-3 cu BATE Borisov, Belarus, clasându-se pe locul 4 în grupa E.

Experții spun că din cauza programului supraîncărcat de meciuri din anul 2010, Sheriff n-a mai putut să țină pasul în campionat, clasându-se pe locul 2 în ediția 2010-11.

În următorii 9 ani, Sheriff a câștigat 8 titluri de campioană (doar Milsami a mai obținut un titlu în anul 2015), câte 3 Cupe și Supercupe ale Moldovei. Încă de două ori, în anii 2013 și 2017, formația tiraspoleană a ajuns în faza grupelor Ligii Europa.

Echipa tiraspoleană joacă de obicei într-un echipament galben sau negru, iar mascota clubului este o viespe. Stadionul pe care formația își dispută meciurile de acasă este „Sheriff”, cu o capacitate de 12.726 locuri, pe care evoluează din 2002.

Pe parcursul celor 23 de ani de existență, la Sheriff au evoluat mai mulți jucători cunoscuți, precum Vaja Tarhnișvili, Sergiu Rogaciov, David Mujiri, Alexandru Epureanu, Isaac Okoronkwo, Ruslan Barburoș, Victor Comlionoc, Sebastian Huțan, Ion Testemițanu, Cristian Tudor, George Florescu, Sergiu Dadu, Răzvan Cociș, Stanislav Ivanov, Odia Chidi, Andrei Corneencov, Constantin Arbănaș, Alexander Erokhin, Vadim Boreț, Ricardinho, Alexandru Suvorov, Vladimir Volkov, Alexandru Dedov, Cadu, Stanislav Namașco, Miral Samardzic, Jose Nadson, Luvannor Henrigue, Alexei Koșelev, Daniel Subotic, Mateo Susic, Veaceslav Posmac, Ziguy Badibanga, Vitalie Damașcan și alții.

Victor Daghi

Inapoi la arhiva noutaților