În contextul pandemiei de Coronavirus în lume, cetățenii R. Moldova aflați peste hotare își doresc să revină acasă, doar că traficul aerian a fost sistat, iar cel terestru, practic, la fel. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în comun cu Autoritatea Aeronautică Civilă, prin aprobarea de către Comisia pentru Situații Excepționale, au aprobat o serie de rute charter pentru repatrierea cetățenilor.
În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul de Externe, Oleg Țulea, a prezentat o analiză făcută a numărului de solicitări și numărul persoanelor prioritare să zboare acasă.
„Am chiar aici în față o analiză pe țări, numărul de solicitări totale pe care noi le recepționăm și un al doilea tabel care se referă la numărul de persoane identificate ca fiind prioritare să zboare acasă. De exemplu, în Marea Britanie avem un număr de două mii de ceva de cetățeni care vor să se întoarcă în țară, dar persoane care răspund la acest moment criteriilor enunțate de noi ar fi în jur de 420, deci aproximativ două zboruri. Vă rog să mă înțelegeți că, dacă ar exista situații să organizăm zboruri doar pentru repatrierea cetățenilor, neținând cont de situația epidemiologică din țară, legată de răspândirea coronavirusului COVID-19, credeți-mă că tehnic nu era o problemă să organizăm această repatriere. În condițiile de față, noi trebuie să ținem cont și de alte aspecte: cum să controlăm, să gestionăm fluxul de oameni care intră pe teritoriul țării, astfel ca să nu punem presiune pe sistemul medical, pe sistemul politic, de frontieră etc., etc. Deci am calculat foarte bine și vă spun că în momentul când am anunțat aceste destinații prioritare, am avut și noi apeluri din partea mai multor misiuni care ne-au solicitat ca în continuare să se zboare, de exemplu, din Moscova sau din Paris. Vom planifica zboruri inclusiv din aceste capitale, urmare a consumării zborurilor care sunt deja planificate pentru săptămânile care urmează. Înțelegem că oamenii vor să revină acasă și noi susținem aceste eforturi și-i vom ajuta. Găsim soluții să-i repatriem și pe cale terestră, pentru că în multe capitale numărul de cetățeni care vor să revină nu este suficient de mare pentru a organiza un zbor charter…”, a spus Oleg Țulea.
Ministrul a numit și numărul estimativ al cetățenilor care ar dori să se întoarcă acasă.
„Noi am calculat aproximativ 7.600 la acest moment, pentru că lumea deja se reîntoarce în țară, deci, cifrele acestea se schimbă de la o zi la alta. Deci, noi avem în calcul în fiecare zi câți cetățeni am ajutat noi să revină acasă și la moment am putea raporta aproximativ 4.600 de cetățeni pe care i-am ajutat, dar cifra pe care o spun eu – 4.600 – este o cifră diminuată, pentru că foarte mulți cetățeni, beneficiind de anumite coridoare verzi create de noi și de alte țări din regiune pe traseul tranzitului către Republica Moldova, odată fiind creat coridorul, prin acest coridor trec mai multe persoane”, a spus Oleg Țulea.
Cristina Parfeni