Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”, a venit astăzi cu o „Adresare către cetăţenii Republicii Moldova”, prin care a îndemnat cetățenii să dea dovadă de maximă vigilență și să urmărească declarațiile și acțiunile guvernării, în contextul în care „guvernarea nu a dorit să afle poziţia poporului în raport cu principiul de neutralitate” și „nu putem exclude că la un moment dat se va recurge la acţiuni şi scenarii periculoase pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni”.
Fosta bașcană a Găgăuziei, în cadrul unui briefing, a amintit că în ultima perioadă a întreprins mai multe acţiuni scopul cărora a fost să convingă autorităţile să introducă o întrebare suplimentară, în cadrul referendumului ce ar urma să aibă loc concomitent cu alegerile prezidenţiale, despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
„La prima etapă, am venit cu o propunere publică și am solicitat ca întrebarea care să fie introdusă în buletinul de vot pentru referendum sună în felul următor: Sunteţi pentru aderarea Republicii Moldova la blocurile/alianţele/coaliţiile/acordurile politico-militare privind operaţiuni comune de apărare sau ofensive?, având opţiunile de răspuns „Da” şi „Nu””, a precizat a politiciana.
Ea a spus că a făcut propunerea dată reieșind inclusiv din unele declaraţii ale reprezentanţilor conducerii Republicii Moldova: „la începutul anului 2023, în cadrul unui interviu pentru o prestigioasă publicaţie internaţională, Preşedinta Maia Sandu afirma că este cazul ca Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva ar trebui să renunțe la neutralitatea consacrată prin Constituție și să se integreze într-o alianță mai mare. La rândul său, actualul ministru al Afacerilor Externe, Mihail Popşoi, pe atunci vicepreşedinte al Parlamentului, declara, într-un interviu pentru o televiziune din România, că o dezbatere publică despre securitate, despre neutralitate a lipsit cu desăvârșire în Republica Moldova în cei 30 de ani, și acum vrem să deschidem spațiul pentru această dezbatere. Au fost şi alte declaraţii la temă ale reprezentanţilor guvernării de la Chişinău, dar intenţionat m-am referit anume la acestea două, căci e vorba de Preşedintele ţării, care are atribuţii concrete în ceea ce ţine de politica externă a Republicii Moldova, şi de şeful diplomaţiei moldoveneşti, cel care promovează zi de zi politica externă a RM. Dacă cei ce stau în fruntea politicii externe a Republicii Moldova au frământări care ţin de neutralitate, am decis că e logic să propun conducerii ţării să aflăm care este opinia poporului în acest sens”.
Potrivit spuselor sale, nu s-ar fi cheltuit bani în plus de la bugetul de stat, or, șeful statului deja a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale, iar tot ce era necesar era faptul ca factorii de decizie să accepte introducerea încă a unei întrebări la referendum.
Irina Vlah a subliniat că propunerea sa a fost ignorată, iar unele mijloace de informare „controlate de putere, au distorsionat intenţionat esenţa mesajului” pe care l-a lansat. De asemenea – a adăugat politiciana, intuind că poate esenţa propunerii sale nu a fost înţeleasă corect, a venit cu demersuri suplimentare către deputaţi și cu precizări publice, inclusiv pentru corpul diplomatic.
„Am elaborat chiar şi proiectul de hotărâre pe care Parlamentul ar fi trebuit să-l voteze. Însă, din nou m-am confruntat cu aceeaşi situaţie – tăcere absolută, de parcă nu aceeaşi deputaţi de atâtea ori s-au pronunţat la capitolul neutralitate. De ce nu au dorit să afle şi opinia poporului în acest sens – putem doar să presupunem”, a precizat ea.
Fondatoarea Platformei a amintit că i-a adresat o scrisoare deschisă Președintelui Maia Sandu, „care a fost preluată şi de unele mijloace de informare în masă”. „Maia Sandu nu avea cum să nu cunoască despre această scrisoare şi despre propunerea mea concretă. Însă, chiar dacă anterior şi-a dat cu părerea public despre neutralitate, acum, când este cazul să afle şi părerea oamenilor, a preferat să tacă”, a menționat ea.
Irina Vlah, în context, s-a adresat direct cetățenilor: „Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova! Această situaţie anormală, ieşită din comun m-a şi determinat să mă adresez către dvs. Reieşind din atitudinea guvernării faţă de acţiunile întreprinse de mine şi echipa mea în ultimele săptămâni, deduc că autorităţile au luat deja decizia cum să procedeze cu neutralitatea Republicii Moldova în continuare şi nu au nevoie de opinia oamenilor. Probabil, ei se tem că opinia cetăţenilor Republicii Moldova le va da peste cap planurile pe care deja le-au făcut, angajamentele pe care probabil şi le-au asumat faţă de cineva anume. Altfel nu poate fi explicată nedorinţa celor de la putere de a afla ce opinie are poporul faţă de o problemă atât de importantă cum este neutralitatea.
Admit că cei de la guvernare nu înţeleg până la capăt esenţa acestei noţiuni importante. De aceea, vreau să le amintesc şi pe această cale ce înseamnă neutralitate – „Situație politică și juridică a unui stat care nu se amestecă în conflictul dintre alte state, care nu acordă sprijin statelor beligerante, iar în timp de pace nu ia parte la încheierea de alianțe și de pacte militare”. Oare nu de aceasta are nevoie Republica Moldova acum mai mult decât oricând?! De ce voi, cei de la guvernare, nu vreţi să-i întrebaţi pe oameni dacă-şi doresc aceasta sau vor să fie atraşi în diferite aventuri politico-militare?! De ce voi, cei de la guvernare, credeţi că aveţi dreptul să decideţi în locul oamenilor într-o problemă atât de importantă?!
Stimaţi cetăţeni! Deoarece guvernarea nu a dorit să afle poziţia poporului în raport cu principiul de neutralitate, nu putem exclude că la un moment dat se va recurge la acţiuni şi scenarii periculoase pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni. De aceea, „Platforma Moldova” vă îndeamnă să daţi dovadă de maximă vigilenţă şi să urmăriţi cu mare atenţie toate declaraţiile şi acţiunile guvernării din acest punct de vedere. La rândul nostru, ne asumăm misiunea de a monitoriza şi de a semnala orice deviere a guvernării de la principiul de neutralitate. Nu vom admite ca Republica Moldova să fie atrasă în scenarii care contravin intereselor ţării, ale cetăţenilor. Iar referendumul privind neutralitatea oricum va avea loc. Acum sau mai târziu. Pentru că în această problemă de maximă importanţă trebuie să decidă poporul, nu Maia Sandu şi cei din partidului său!”.