[ X ]
Irina Vlah: Omuleții galbeni ne spun că doar circa 10 000 din absolvenții de liceu aleg să își continue studiile în Moldova. Doar oare regimul Maiei Sandu le-a lăsat alternativă!?
17 Mai

În cadrul campaniei „Vocea Poporului”, pe care a implementat-o împreună cu colegii din „Platforma Moldova” în ultimele mai bine de două luni, Irina Vlah, președintele Asociației „Platforma Moldova”, a constatat că problema care-i preocupă cel mai mult pe oameni este criza demografică, dar și derivatele acesteia: scăderea numărului de elevi, scăderea numărului de studenți, închiderea școlilor, spitalelor etc. „Am ieșit public și am vorbit despre această problemă, am solicitat autorităţilor să întreprindă măsuri urgente în acest sens și am venit cu sugestii concrete. Omuleții galbeni ai Maiei Sandu au preferat tactica struțului – au băgat capul în nisip și s-au prefăcut că nu văd problema. Dar, oricât nu te-ai strădui să te ascunzi, problema, dacă există, iese la suprafață. În acest caz concret, aș vrea să mă refer la scăderea numărului de studenți, problemă abordată recent de autorităţi”, a spus ea.

Potrivit Irinei Vlah, „omuleții galbeni ai Maiei Sandu ne spun ca sunt îngrijoraţi de scăderea numărului de studenți în ultimii ani de la 78 000 la 42 000 și ne zic că de vină e criza demografică. Da, așa este, numai că ei uită să spună că această criză a căpătat amploare de când ei sunt la guvernare. Numai în ultimii doi ani din Moldova au plecat pentru totdeauna peste 120 000 persoane, peste 36 000 dintre care sunt tineri cu vârsta de până la 34 de ani”.

„Omuleții galbeni ne spun că doar circa 10 000 din absolvenții de liceu aleg să își continue studiile în Moldova. Doar oare regimul Maiei Sandu le-a lăsat alternativă!? De când PAS este la guvernare, inflația cumulativă a ajuns la aproape 50%. Sărmanii băieți și fete de la sate au ajuns să nu aibă bani nici pentru strictul necesar, dar nu pentru studii la universitate. În loc să vină cu măsuri concrete ca să stimuleze înmatricularea tinerilor la universități în Moldova, Maia Sandu încheie acorduri cu alte țări ca tinerii noștri să poată mai ușor să se încadreze la munci sezoniere peste hotare, momindu-i cu pensii oficiale pe care le vor oferi aceste state. Maia Sandu nu are nevoie de studenți în Moldova, care să ridice țara ulterior – Maia Sandu are nevoie de gasterbaiteri care să trimită bani acasă, pe care omuleţii galbeni să-i cheltuiască după bunul lor plac.

Autoritățile ne spun că, dacă în 2014 circa 82% din studenții înmatriculați inițial absolveau studiile, în ultimii ani acest număr a ajuns la 50%. Oare de ce? Să nu vrea tinerii din Moldova să absolvească facultățile?! Ba, vor! Dar sărăcia îi face să abandoneze studiile și să ia calea pribegiei!”, a menționat ea.

Președinta „Platformei Moldova” a mai spus că, „omuleţii galbeni tot încearcă să ne convingă că istoria modernă a Republicii Moldova începe cu venirea lor la guvernare în 2021, că ei nu au avut nimic cu guvernările anterioare, ca sunt noi, curați ca lacrima și că, în afară de ei, nu are cine salva țara. Am o știre proastă pentru autorități: până la Maia Sandu a fost Maia Sandu. În 2012 când Maia Sandu a devenit ministru al educației în Moldova erau 102 000 studenți, acum sunt 42 000. Deci, problema are nume și acesta e Maia Sandu”.

„Și în final aș veni cu un apel către guvernare: nu mai vorbiți despre criza din sistemul universitar, căci în mare parte aceasta e rezultatul acțiunilor voastre. Voi puteți genera doar probleme, nu și soluții. Unicul lucru pe care îl puteți face, este să vă dați demisia incorpore și să eliberați calea adevăraților profesioniști, care au capacitatea să soluţioneze problemele cu care se confruntă Moldova, inclusiv criza din învățământul universitar”, a conchis Irina Vlah.

Inapoi la arhiva noutaților