[ X ]
Irina Vlah: „Ne felicit din suflet pe toți noi cu ocazia aniversării a 32 de ani de la proclamarea Republicii Găgăuze!”
19 August

Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a ținut un discurs la celebrarea aniversării a 32-a de la proclamarea republicii autonome găgăuze, informează CURENTUL.

Iată discursul său integral:

Dragi veterani ai formării Republicii Găgăuze!

Dragi deputați!

Dragi participanți!

Ne felicit din suflet pe toți noi cu ocazia aniversării a 32 de ani de la proclamarea Republicii Găgăuze!

Astăzi inimile noastre sunt pline de mândrie și respect pentru fondatorii noștri. Liderii Republicii Găgăuze au fost oameni curajoși. Ei s-au sacrificat cu hotărâre, pentru bunăstarea familiilor lor de dragul principiilor și valorilor stabilite în temelia Autonomiei noastre. Le-au căzut grele încercări, dar au dat dovadă de voință și forță politică extraordinară și au ales singura cale bună – calea construcției și a creației.

Există zeci fierbinți și sute de conflicte mocnite în lumea modernă. Există însă puține exemple de modele pașnice de conviețuire. Găgăuzia este un exemplu unic de construire a unei autonomii moderne.

Fiecare generație are propriile încercări, iar predecesorii noștri – fondatorii Autonomii – au făcut față încercărilor care le-au căzut în soarta cu mare înțelepciune. Astăzi, autoritățile găgăuze, întreaga societate se confruntă cu noi probleme, viitorul nostru este amenințat de provocări nu mai puțin periculoase – migrația și o scădere a natalității.

Noi trăim într-o lume în care granițele se estompează rapid și se deschid noi orizonturi tinerilor din țări care sunt cu mult înainte în ceea ce privește nivelul lor de dezvoltare. Tinerii pleacă în străinătate în căutarea unor oportunități pe care nu le găsesc acasă. Și nu îi putem învinovăți pentru asta – sarcina noastră este să creăm aceste oportunități în Găgăuzia.

Copiii noștri sunt talentați, ușor de antrenat și energici. Ei stăpânesc cu ușurință profesii solicitate, promițătoare și bine plătite din domeniul ingineriei și tehnologiei informației, asistenței medicale.

Prin urmare, autoritățile găgăuze acordă burse de studii pentru tinerii noștri – astfel încât să primească specialități solicitate la o universitate tehnică, o universitate de medicină și Universitatea noastră de Stat Comrat. Astăzi, deja angajăm primii absolvenți în autonomie – și în total, peste 300 dintre băieții noștri din Găgăuzia studiază la facultatea tehnică.

Cu sprijinul Republicii Turcia, construim un Colegiu Industrial, această instituție de învățământ va deveni o adevărată „fabrică de ingineri” pentru autonomie. Unicitatea colegiului este că îi va ajuta pe absolvenții gimnaziilor să obțină o specialitate solicitată.

Creăm hub-uri IT și centre educaționale în care tinerii noștri pot urma cursuri și stăpânesc o specialitate conexă în domeniul tehnologiei informației.

Găgăuzia are programe regionale unice în sfera socială. Pentru a stopa ieșirea tinerilor și a stimula natalitatea, autoritățile găgăuze ajută familiile în toate etapele vieții: acestea sunt alocații unice pentru naștere, oferind bebelușilor hrană gratuită, hrană gratuită în grădinițe și școli,sprijin educațional, asistență suplimentară la achiziționarea de locuințe în cadrul programului „Prima casă”, compensare în perioada de încălzire, program de atragere a medicilor. Aceste programe funcționează. În comparație cu alte regiuni ale Moldovei, Găgăuzia are cel mai mic flux de populație și cea mai mare proporție de tineri.

Dragi compatrioți!

Suntem foarte diferiți, avem opinii și viziuni diferite asupra multor probleme. Dar suntem un singur popor și suntem rezidenți ai unei singure țări. Ne unește dorința ca copiii noștri să nu părăsească Moldova și să-și construiască viața în Găgăuzia.

Viitorul Găgăuziei depinde în mod direct de modul în care ne tratăm unii pe alții astăzi, de cât de pregătiți suntem să ne ajutăm unii pe alții și de modul în care suntem capabili să cooperăm de dragul obiectivelor publice. Trebuie să renunțăm la egoism și să învățăm să punem interesele publice la egalitate cu cele personale.

Trebuie să ne unim pentru a crea o atmosferă de optimism și încredere în viitor în cadrul Autonomiei – doar așa ne vom convinge copiii să-și lege viitorul de Găgăuzia.

Copiii noștri vor moșteni o mulțime de probleme de la noi. Sarcina noastră este să pregătim următoarea generație să facă față provocărilor pe care nu le-am stăpânit. Pentru a face acest lucru, trebuie în fiecare zi, cu fiecare dintre acțiunile noastre, să arătăm exemple de comportament reciproc respectuos și responsabil. Generațiile următoare ar trebui să fie mai bune decât noi, mai amabile decât noi, mai înțelepte decât noi. Și atunci problemele vor deveni oportunități pentru ei.”

vlah2298772733_743423836767329_4569810184487025414_n

 

Inapoi la arhiva noutaților