[ X ]
[ X ]
[ X ]
Irina Vlah, despre campania „Vocea Poporului”: Practic toţi oamenii cu care am discutat sunt îngrijoraţi de aprofundarea continuă a sărăciei. Sunt dezamăgiţi că Maia Sandu şi PAS au promis vremuri bune
8 Aprilie

Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova” a oferit noi detalii despre mersul campaniei „Vocea poporului”, informează CURENTUL. 

„Ceva mai devreme am prezentat public primele concluzii despre mersul campaniei „Vocea Poporului”, pe care am iniţiat-o împreună cu colegii din „Platforma Moldova”. M-am referit atunci la trei dintre cele mai frecvent enunţate preocupări ale oamenilor – depopularea masivă a ţării, în special a satelor; frica cetăţenilor că autorităţile ar putea implica Moldova în război; îngrijorarea vizavi de dictatura care îşi face simţită prezenţa în Moldova tot mai mult. În perioada ce a urmat după ce am prezentat primele concluzii, am continuat să vizităm, împreună cu colegii, localităţile din ţară, să discutăm cu oamenii, să ne informăm despre preocupările lor. Cele trei subiecte menţionate mai sus rămân în continuare preocupări de bază ale oamenilor, dar nu mă voi referi la ele şi de această dată. Acum aş vrea să mă refer la alte preocupări, pe care oamenii le-au enunţat în cadrul întâlnirilor noastre.

Practic toţi oamenii cu care am discutat sunt îngrijoraţi de aprofundarea continuă a sărăciei. Ei sunt dezamăgiţi că Maia Sandu şi PAS au promis vremuri bune, dar în realitate au distrus tot ce au putut şi astăzi, mai ales în sate, sărăcia a ajuns la cote greu de imaginat. Mulţi oameni ne-au spus că azi ei trăiesc mai rău chiar decât în sălbaticii ani 90 ai secolului trecut. În primii doi ani de guvernare deplină a PAS inflaţia cumulativă a depăşit 42%, iar spre finele anului curent va ajunge la aproape 50%. Nici una din guvernările precedente nu a admis ca inflaţia să fie atât de mare. Mai mult chiar, în loc să indexeze pensiile la nivelul inflaţiei, aşa cum prevedea anterior legea, guvernul de buzunar al Maiei Sandu şi-a bătut joc de pensionari, anulând respectiva prevedere legală. Iar ultima indexare de doar 6% este o batjocură şi o lovitură aplicată sutelor de mii de pensionari, care au fost aduşi sub limita sărăciei, în timp ce miniştri PAS şi-a stabilit salarii nesimţite de zeci de mii de lei”, a declarat ea.

Potrivit spuselor sale, „Maia Sandu şi cei din PAS se fac a nu înţelege că peste 200 de mii de cetăţeni au plecat din ţară pe timpul guvernării lor anume din cauza aprofundării sărăciei. Şi se pare că sărăcia va continua să se aprofundeze. În ultima perioadă, auzim frecvent că se închid uzine, unii investitori îşi revăd atitudinea faţă de Moldova, iar aceasta înseamnă că o mulţime de oameni îşi pierd locurile de muncă, rămân fără surse de existenţă şi au de ales una din două: sau mor de foame în propria ţară, sau pleacă din Moldova. Despre toate acestea ne spun oamenii cu care ne vedem practic în fiecare zi şi ne roagă să-i transmitem Maiei Sandu care este situaţia reală. Ei nu înţeleg declaraţiile triumfaliste ale guvernării despre cum Moldova se dezvoltă, despre cum se îmbunătăţeşte nivelul de viaţă, când în realitate totul se distruge, iar sărăcia pune tot mai mult stăpânire pe ţară”.

„O altă preocupare majoră a oamenilor este situaţia legată de corupţie. Cetăţenii ne spun că au avut aşteptări mari în acest sens, că sincer au crezut declaraţiilor Maiei Sandu că va fi stârpită corupţia şi în rezultat ţara se va dezvolta, va ajunge un stat cu adevărat prosper. Acum oamenii constată cu tristeţe că au fost minţiţi, iar impresia lor este că astăzi în Moldova este mai multă corupţie decât oricând. Deseori, suntem întrebaţi: pentru ce a fost nevoie să cumpărăm gaz scump nu ştiu de unde pe motiv că guvernarea a vrut să scape de dependenţa de Rusia, dacă tot până la urmă revenim la achiziţionarea gazului de la „Gazprom”? Oamenii au o mulţime de întrebări despre achiziţiile dubioase de păcură, despre schemele netransparente puse în aplicare pe piaţa energetică de Comisia Situaţii Excepţionale, despre stabilirea tarifelor la energie electrică etc. Chiar dacă oamenii Maiei Sandu au închis o mulţime de instituţii media, informaţiile ajung totuşi la cetăţeni şi concluziile pe care ei le fac este că toate lucrurile descrise mai sus au o singură explicaţie – corupţie în proporţii deosebit de mari.

Oamenii nu înţeleg de ce, când există atâtea indicii şi suspiciuni că diferiţi inşi puşi în funcţii importante de PAS sunt implicaţi în scheme de corupţie, nu sunt traşi la răspundere. Ba mai mult, ei sunt revoltaţi că Maia Sandu face justiţie la televizor şi garantează pentru oameni din echipa sa, suspectaţi de implicare în scheme, spunând că sunt oameni buni. Un  preşedinte corect ar trebui nu să acopere hoţii, dar să-i dea pe mâna justiţiei. Deşi, despre ce fel de justiţie vorbim!? Aşa-zisele reforme făcute de oamenii Maiei Sandu au distrus şi ce mai rămăsese funcţional din justiţia moldovenească” – a mai relatat Irina Vlah.

Președinta „Platformei Moldova” a subliniat că încă o mare preocupare a oamenilor ţine de creşterea galopantă a datoriei de stat pe vremea guvernării echipei Maiei Sandu. „Numai în 2022 (primul an de guvernare deplină a PAS), datoria de stat a crescut cu 16,9 mlrd. lei sau cu 21%. Cumulativ, în cei peste doi ani şi jumătate de guvernare, omuleţii galbeni au „reuşit” performanţa să crească datoria de stat a Republicii Moldova cu circa o pătrime, aducând-o la 102 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 32% din Produsul Intern Brut. Iar aceasta înseamnă că, în loc să guverneze în interesul oamenilor, aşa cum au promis, protejaţii Maiei Sandu au tot luat împrumuturi, înglodând ţara în datorii, iar banii i-au cheltuit în mare parte pe consum curent. Inclusiv pentru plăcerile proprii, gen salarii de zeci de mii de lei, deplasări peste hotare etc. Oamenii sunt îngroziţi de faptul că vor trebui mulţi ani înainte ei, copiii şi poate chiar nepoţii lor să întoarcă datoriile făcute de cei din PAS, care au demonstrat că pot trăi doar din împrumuturi. Apropo, Maia Sandu şi cei din PAS, când erau în opoziţie, strigau: Unde-i miliardul?! Întoarceţi miliardul?! Au promis că, după ce vor veni la guvernare, vor întoarce acel miliard. Dar nu s-au ţinut de cuvânt. De aceea, acum noi avem tot dreptul să-i întrebăm: Unde-s miliardele? Când şi cum veţi întoarce miliardele împrumutate şi ulterior cheltuite netransparent ca să nu apese ca  o povară pe bieţii cetăţeni ai Republicii Moldova?”, a menționat ea. 

Irina Vlah a mai spus că „desigur, oamenii au şi alte preocupări majore” şi la ele se va referi pe parcurs, odată cu avansarea campaniei „Vocea Poporului”.

„Dar, ceea ce îi pot spune Maiei Sandu şi omuleţilor galbeni deja acum, în baza discuţiilor concrete şi sincere pe care le avem cu oamenii, este că guvernarea trăieşte într-o lume paralelă şi nu ştie nimic despre adevăratele probleme ale cetăţenilor.

Iar noi vom continua să fim alături de oameni, pentru că ei au nevoie de susţinere, şi vom face totul pentru a-i ajuta măcar parţial să depăşească gravele probleme cu care se confruntă”, a conchis ea.

Inapoi la arhiva noutaților