[ X ]
Irina Vlah cere dreptul la replică: Am fost acuzată că aș acționa împotriva Republicii Moldova
22 Martie

Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, a adresat o scrisoare publică directorului general al Companiei publice „Teleradio-Moldova” în care cere drept la replică, după ce a fost acuzată că ar acționa împotriva Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Iată scrisoarea integrală semnată de Irina Vlah: 

„Domnului Vlad ȚURCANU

Directorul general al Companiei publice „Teleradio-Moldova”

În cadrul programului “Bună seara”, realizat de Mircea Surdu, la întrebarea gazdei: “Irina Vlah este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova?”, președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a răspuns că “toți cei care lucrează împotriva Republicii Moldova vor fi sancționați”. De fapt, Maia Sandu, implicit, m-a acuzat pe mine, cetățeanca republicii Moldova, de faptul că, deținând o funcție publică responsabilă – Bașcana Găgăuziei (Gagauz Yeri), membru al Guvernului Republicii Moldova, aș acționa împotriva țării mele.

În conformitate cu Articolul 14 alineatul (1) din Codul Republicii Moldova “Cu privire la serviciile media audiovizuale”, orice persoană fizică sau juridică care se consideră lezată în drepturile sale în urma difuzării unor programe audiovizuale sau în urma prezentării altor elemente ale serviciilor media audiovizuale, are dreptul la replică în conformitate cu Legea Nr.64/2010 cu privire la libertatea de exprimare.

În conformitate cu Articolul 7 alineatul (1) din Legea Republicii Moldova “Cu privire la libertatea de exprimare”, orice persoană are dreptul la apărarea onoarei, demnității și reputației sale profesionale lezate prin răspîndirea relatărilor false cu privire la fapte, a judecăților de valoare fără substrat factologic suficient sau prin injurie.

În conformitate cu Articolul 15 alineatul (1) din Legea Republicii Moldova “Cu privire la libertatea de exprimare”, persoana care se consideră defăimată poate solicita, autorului informației și/sau persoanei juridice care a răspândit-o rectificarea sau dezmințirea informației defăimătoare, acordându-i dreptul la replică.

În conformitate cu Articolul 15 din Constituția Republicii Moldova, cetățenii Republicii Moldova beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.

În conformitate cu Articolul 32 alineatul (2) din Constituția Republicii Moldova, libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie.

În conformitate cu Articolul 43 alineatul (1-2) din Codul Civil al Republicii Moldova, orice persoană are dreptul la onoare, demnitate și reputație profesională, precum și la alte asemenea drepturi recunoscute de lege. Aceste drepturi sînt insesizabile și inalienabile.

Astfel, făcând referință la actele normative expuse mai sus, solicit insistent să mi se acorde dreptul la replică în cadrul aceleeași emisiuni “Bună seara” cu Mircea Surdu.”

Inapoi la arhiva noutaților