[ X ]
[ X ]
[ X ]
Irina Vlah către OSCE Moldova: Solicit respectuos să lansaţi o misiune de observare a alegerilor din Moldova nu o dată cu startul oficial al campaniei electorale, ci deja la această etapă
18 Iunie

Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova”, a avut astăzi o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling.

„I-am adresat Excelenței Sale o scrisoare cu solicitarea de a deschide o misiune OSCE ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale la această etapă, fără a aștepta începerea oficială a campaniei electorale”, a menționat politiciana.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii:

„Stimaţi reprezentanţi ai Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice și Drepturile Omului (ODIHR)!

Din start vreau să vă mulţumesc pentru efortul constant pe care-l depuneţi în vederea susţinerii instituţiilor democratice şi asigurării drepturilor omului în Republica Moldova. De-a lungul anilor OSCE/ODIHR a devenit pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, un sinonim al corectitudinii şi adevăratului ataşament faţă de valorile democratice. Apreciem în special rolul pe care-l jucaţi în monitorizarea proceselor electorale din Republica Moldova, care sunt piatra de temelie a dezvoltării oricărui stat democratic.

Totodată, împreună cu colegii din „Platforma Moldova, suntem nevoiţi să constatăm că recomandările pe care le-aţi făcut în raportul final de monitorizare a alegerilor locale generale din noiembrie 2023 au fost ignorate cu desăvârşire de către cei ce la moment reprezintă guvernarea în Republica Moldova. Acest lucru ne îngrijorează nespus, deoarece recomandările dvs. au tangenţe directe cu preconizatul scrutin prezidenţial ce urmează să se desfăşoare pe data de 20 octombrie 2024, dar şi cu alegerile parlamentare ordinare, care ar urma să aibă loc în 2025.

După cum bine cunoaşteţi, astăzi Comisia Electorală Centrală nici pe departe nu este acel organ independent, obiectiv şi imparţial, care să poată asigura organizarea unor alegeri libere şi corecte. Mai mult ca atât, există suspiciuni şi indicii clare că guvernarea, cu complicitatea Comisiei Electorale Centrale (care se manifestă prin tăcere şi prin nedorinţa de a vedea unele abuzuri evidente), deja a început fraudarea alegerilor şi a referendumului ce urmează să aibă loc pe data de 20 octombrie. Toate încercările noastre de a determina guvernarea şi CEC să asigure buna desfăşurare a unor procese corecte, de care depinde decisiv soarta democraţiei în Republica Moldova, sunt ignorate, ceea ce ne oferă motive în plus pentru a presupune că se pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor din toamnă.

În aceste condiţii, vin către dvs. cu solicitarea respectuoasă să lansaţi o misiune de observare a alegerilor din Moldova nu o dată cu startul oficial al campaniei electorale, ci deja la această etapă. Or, anume acum se pun bazele fraudării viitoarelor alegeri şi doar intervenţia unei organizaţii credibile şi cu autoritate ca a dvs. pot determina guvernarea să aibă un comportament corect şi legal, aşa cum o cer regulile funcţionale într-un stat cu adevărat democratic.

Sper că solicitarea mea va fi tratată în modul corespunzător.

Cu respect,

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”.

photo_2024-06-18_11-34-46 photo_2024-06-18_11-34-45 photo_2024-06-18_11-34-43

Inapoi la arhiva noutaților