[ X ]
Irina Vlah – adresare la CEC: Vă solicit să cereţi ONG-urilor care implementează proiecte ce au tangenţă cu procesele electorale să prezinte informaţii detaliate despre aceste proiecte
9 Iulie

Irina Vlah, președintele Partidului Republican „Inima Moldovei”, într-o adresare către Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova, a cerut dezvăluirea detaliilor finanțării organizațiilor neguvernamentale înainte de alegerile parlamentare și reglementarea activității acestora în context electoral.

„Pornind de la declaraţiile publice pe care le faceţi privind interesul ca procesele ce au tangenţă cu activităţile electorale în Republica Moldova să decurgă maximal transparent, iar orice finanţare sau sprijin ilegal acordat concurenţilor electorali să fie exclus, am decis să vin cu această adresare publică prin care să vă atrag atenţia asupra unui domeniu practic nereglementat deloc din punctul de vedere menţionat mai sus.

Mai concret este vorba despre diverse proiecte finanţate din exterior şi implementate de ONG-uri din Republica Moldova şi care au tangenţe directe cu activităţile desfăşurate de concurenţii electorali. Ţin să vă amintesc cu această ocazie că, la începutul anului curent, au apărut mai multe informaţii despre finanţări externe dubioase de care au beneficiat unele ONG-uri din Moldova şi care se presupune că au constituit finanţări indirecte ale unui anume partid”, a explicat politiciana.

Irina Vlah a menționat că, pentru a ne asigura că diverse proiecte, care au tangenţă cu activităţile politice sau cu campania electorală, nu prezintă finanţări indirecte a unor concurenţi electorali, îndeamnă membrii Comisiei Electorale Centrale să asigure maximă transparenţă şi un maxim control din acest punct de vedere.

„La concret, vă solicit să cereţi ONG-urilor care implementează proiecte ce au tangenţă cu procesele electorale din Republica Moldova să prezinte informaţii detaliate despre aceste proiecte. Respectivele informaţii urmează să fie publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Astfel, opinia publică va cunoaşte câte proiecte din cele ce se implementează au tangenţă cu alegerile, cine şi pentru ce concret dă bani, care sunt scopurile urmărite etc. Asigurarea transparenţei din acest punct de vedere va permite o monitorizare strictă a acţiunilor întreprinse de ONG-uri în context electoral, ceea ce va da siguranţa că banii din exterior, veniţi prin anumite proiecte, nu constituie finanţări indirecte a unui sau altui concurent electoral.

Stimaţi membri ai Comisiei Electorale Centrale!

Mecanismul pe care vi-l propun nu este unul nou pentru dvs. Exact aşa, aţi obligat să prezinte informaţii relevante şi să se înregistreze la CEC astfel de subiecţi ca: companiile de publicitate, mijloacele de informare în masă, casele de sondaje. De ce să nu se procedeze de aceeaşi manieră şi cu ONG-urile? Mai ales că există suspiciuni rezonabile că unele dintre ele fac partizanat politic.

Sper că adresarea mea va fi înţeleasă corect şi că vor urma acţiunile ce se impun”, a mai declarat lidera Partidului Republican „Inima Moldovei.

Inapoi la arhiva noutaților