[ X ]
Ion Terguță: „Decizia Parlamentului European a fost una așteptată și prognozabilă imediat cu anularea alegerilor în capitală”
5 Iulie

Purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Ion Terguță, susține că „democrația are paznicii ei”, făcând referire la Rezoluția Parlamentului European cu privire la Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Terguță a calificat această rezoluție drept una extrem de dură.

„E mai curând un rechizitoriu decât o declarație politică, și o radiografie exactă a relațiilor actuale RM-UE. Decizia Parlamentului European a fost una așteptată și prognozabilă imediat cu anularea alegerilor în capitală. În mod evident, PD a calculat acești pași din moment ce anunță deja că anularea finanțării externe nu va afecta economia și cetățenii Republicii Moldova. PD învinuiește opoziția de lipsă de patriotism, manifestată prin denunțurile la adresa structurilor europene și americane pe care le consideră antipopulare și cu efecte directe asupra finanțării externe. Industria de manipulare a partidului de guvernământ a lucrat astăzi la turații maxime. În mod previzibil liderii de opinie din curtea PD s-au axat pe problema banilor, încercând să inducă ideea că răul făcut de opoziție poate fi surmontat prin creșterea economică înregistrată în ultimul timp. Aici intervine prima mare greșeală. Nu banii sunt problema. Sau nu doar banii. Problema mare a Republicii Moldova pentru care suferă relația sa cu UE e sistemul antidemocratic construit în ultimul timp. Articolul 2 din Acordul de asociere cu Uniunea Europeană se precizează că „[…] respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale […] stau la baza politicilor interne și externe ale părților și constituie un element esențial. Anularea alegerilor este o problemă mult prea gravă pentru UE. Adăugând aici și procesul de anulare a votului, care a implicat un șir de instituții ale statului prin participare sau neparticipare, pune problema funcționalității statului în general. UE s-a arătat deranjată de faptul că justiția s-a implicat într-un proces politic, iar acest fapt decredibilizează întreg sistemul, și … în calitate de finanțator al reformei în justiție, își pune și problema utilității banilor. Rezoluția UE constată o întreagă conjurație a instituțiilor pentru distrugerea fundamentului democrației în Republica Moldova. Suspendarea finanțării este doar o modalitate de a determina autoritățile moldovenești să accepte normele democratice de conduită politică”, a precizat liberal-democratul.

Potrivit lui, „pe fapt de consecință autoritățile de la Chișinău au reacționat primitiv și lipsit de rațiune”.

„Au încercat să afirme că Republica Moldova se poate descurca pe cont propriu. Greșeală copilărească. Întâi pentru că stoparea finanțării este un semnal puternic pentru oricine vrea să facă afaceri cu Republica Moldova. Doi, că acesta este doar un avertisment subtil că nu trebuie să forțeze nota. Nici măcar Rusia cu o rezervă valutară de sute de miliarde de dolari nu a reușit să reziste mai mult de doi ani sancțiunilor impuse de Occident. Nici nu vreau să prognozez cât va rezista Republica Moldova. Un detaliu scapă aici. După distrugerea relațiilor comerciale cu Federația Rusă – RM este dependentă de piața Uniunii Europene. PD are acum motiv de reflecție. În timp scurt trebuie să: valideze mandatul primarului general al capitalei, Andrei Năstase, să revină la sistemul proporțional de vot, să elibereze justiția de influență politică, să respecte independența presei, să garanteze un mediu propice pentru societatea civilă, să investigheze furtul miliardului. O listă lungă de obiective care destructurează întreaga construcție a Partidului Democrat, clădită în ultimii ani prin șantaj, corupere și procese la comandă.  Democrația are paznicii ei. Și atunci când nu dorm stau cu bâta în mână”, a precizat Terguță.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților