Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat, astăzi, studiul „Schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova – impactul asupra sistemului politic moldovenesc”, transmite CURENTUL.
Autorul studiului, expertul Ion Tăbârță, spune că scopul acestui studiu este de a vedea cum schimbarea sistemului electoral va influența evoluția ulterioară a sistemului politic din Moldova.
„Inițiativa de modificare a sistemului electoral a venit din partea mai multor partide. Ne aducem aminte de cel propus în 2013 de PLDM.
Ulterior, PDM a venit cu un astfel de proiect. Primele 2 proiecte au fost elaborate în contextul rivalității puterii de opoziție. A doua rivalitate erau discuțiile din AIE. PDM nu a avut atunci pârghiile necesare de a impune schimbarea sistemului de vot. Acum PDM are în susținerea PSRM și grupul parlamentar PPEM, ceea ce a dus la asigurarea acelui consens politic în Parlament”, a spus Tăbârță.
Totodată, expertul a menționat că în recomandările Comisie de la Veneția au fost incluse aceleași mențiuni care se discutau în societatea civilă.
„Riscul politizării CEC-ului și supraîncărcării acestei instituții. În proiect este indicat că „de acest aspect va avea grijă CEC”, ceea ce suprasolicită implicarea acesteia.
Alt aspect ține de delimitarea circumscripțiilor. Miza schimbării este de a introduce aceste schimbări fie în formă pură, fie într-o formă mixtă.
Un alt subiect este regiunea transnistreană. Pentru cei care votează, se va deschide un birou la Chișinău. Cei care vin acolo pot aduna semnături din orice circumscripție, iar cetățenii cu viza de reședință din Transnistria pot vota în orice secție electorală din orice circumscripție. Cei care vor candida trebuie să aibă perfectate actele cetățenești moldovenești.
Votul Diasporei este unul foarte important și Comisia tot a remarcat acest lucru. Votul majorității simple în circumscripții uninominale. Acest subiect prevede că câștigător este cel care a obținut mai multe voturi în primul tur. Din start dispare pragul electoral”, a punctat expertul.
Totodată, Ion Tăbârță, a specificat că proiectul de modificare a sistemului electoral este un interes politic din partea actorilor politici.
„Majoritatea partidelor s-au opus acestui proiect, dar avem acele 74 de voturi din Parlament prin care se arată că există acel consens politic. Proiectul are multe lacune, majoritatea lăsate în baza CEC-ului. Este greu să faci votul uninominal într-o societate divizată, aici votul majoritar este binevenit”, a concluzionat Ion Tăbârță.
Cristina Parfeni