[ X ]
Ion Sula, despre Programul „Europa este aproape”: O rețetă clasică de șantaj electoral mascat: „Votează-ne acum și primești banii după”
1 Iulie

Ion Sula, prim-vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE), afirmă că „Moldova nu are nevoie de „drumuri” care duc spre voturi. Are nevoie de drumuri reale, echitabil finanțate, construite pe criterii de necesitate, nu de oportunism electoral”.

Politicianul originar din raionul Ialoveni, într-o postare pe Facebook, cu referire la Programul „Europa este aproape”, a menționat că deputatul PAS Petru Frunze a ieșit public să declare că toate proiectele din raionul Ialoveni sunt eligibile și vor fi finanțate. Dar ceea ce nu a spus este că doar 132 din cele 579 de proiecte depuse la nivel național vor fi finanțate în 2025, (în raionul Ialoveni vor fi implementate 6 proiecte) iar restul – peste 75% – vor fi împinse strategic spre 2026.

„Iar acum vine partea „magică”: alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025, iar Etapa II de finanțare e programată fix în luna următoare – octombrie 2025.

Coincidență? Nu. E o rețetă clasică de șantaj electoral mascat: „Votează-ne acum și primești banii după.” Practic, finanțările devin monedă de schimb pentru voturi, iar programul „Europa este aproape” e transformat într-un instrument de presiune politică, nu într-un mecanism de dezvoltare echitabilă.

Iar comunicatul ministerului, apărut brusc după reacții critice din teritoriu, încearcă să calmeze spiritele cu formulări ambigue: „Toate proiectele sunt eligibile”. Dar eligibil nu înseamnă finanțat, iar oamenii nu pot circula pe „drumuri eligibile””, a scris Ion Sula.

Prim-vicepreședintele PSDE a remarcat că, acest joc cu criterii netransparente și promisiuni amânate subminează încrederea în administrație și aruncă o umbră grea asupra întregului program.

„Nu este o guvernare europeană, ci o regie electorală cu accente de manipulare politică.

 Cerem public:

• Publicarea listei detaliate cu cele 132 de proiecte selectate pentru 2025;

• Criteriile exacte care au stat la baza selecției;

• Explicații clare privind repartizarea pe raioane și eventualele intervenții politice în procesul de selectare.

Moldova nu are nevoie de „drumuri” care duc spre voturi. Are nevoie de drumuri reale, echitabil finanțate, construite pe criterii de necesitate, nu de oportunism electoral”, a conchis fruntașul PSDE.

Inapoi la arhiva noutaților