Fostul Premier Ion Sturza consideră că e nevoie nu doar de schimbarea unor miniștri în actualul Guvern, ci de „o remaniere fundamentală” și crede că „noi vom fi martori într-un timp relativ scurt ai acestei remanieri”. Despre aceasta el a vorbit într-un in terviu acordat pentru Vocea Basarabiei.
Întrebat cine îl supără, Ion Sturza l-a numit pe ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.
„Uite, ieri am avut mai multe întâlniri, inclusiv cu agenți economici și mi-au spus de o întâlnire cu ministrul Economiei, care i-a tratat cu mare aroganță și cu o atitudine, așa, de om mare și le-a spus ceva de genul: „Dar ce? Astea nu-s problemele mele, descurcați-vă, duceți-vă”. Dar a spus-o nu într-o formă… Da, a spus-o așa, de la înălțimea lui fizică, că e foarte înalt, a spus cu multă aroganță, care le-a lăsat un gust foarte amar oamenilor care au comunicat cu el. Păi, cred că el este prima candidatură, dar încă o dată vă spun: nu rezolvă una-două, rezolvă o remaniere mai serioasă, nu de aceea că ei au fost sau sunt răi, buni ș.a.m.d., pentru că nimeni nu s-a așteptat să se preia guvernarea la o așa anvergură, la început nimeni nu s-a preocupat de o structură adecvată a guvernului și acum, după ce a trecut ceva timp, e clar cine face și cine nu face treabă”, a menționat fostul Premier pentru sursa citată.
Ion Sturza a subliniat că el își dorește ca remanierile să aibă loc în viitorul apropiat.
Mai mult, la ședința de guvern de astăzi, Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat nemulțumită de birocrația care sufocă mediul de afaceri din Republica Moldova, atunci cînd un agent economic este nevoit să achite o taxă de stat simbolică de 90 de lei pentru publicitate, motiv pentru care a cerut explicații și soluții de la ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Prim-ministra a calificat acest mecanism drept „un ghem de reglementări birocratice”.
„E de rîs și de plîns la cîte reglementări birocratice avem în Republica Moldova. Vreau ca fiacare ministru să ia în serios această sarcină. Avem un ghem de reglementări birocratice care au fost create pentru a scoate din oameni anumite plăți. Pentru a dezlega acest ghem este nevoie de efortul mai multor instituții. Am citit articolul lui David Smith. El povestește prin ce trebuie să treacă un antreprenor pentru a achita taxa de publicitate de 90 de lei. De 3 ori a trebuit să meargă la Academia de poliție și de 2 ori la ASP. Și exemple sînt mai multe. Vorbim de acest pașaport albastru pentru domeniul HoReCa. Dle Gaibu (Sergiu Gaibu, ministrul Economiei n.r) vorbim de dereglementare. Dar nu s-a întîmplat nimic timp de un an. Cît timp trebuie să treacă ca să vedem un proiect la guvern pentru dereglementare”, a declarat Natalia Gavrilița în debutul ședinței Guvernului, care i-a spus lui Gaibu ca pînă la sfîrșitul lunii septembrie vrea să vadă primele rezultate”, a spus Gavrilița.
Și ex-premierul Vlad Filat a scris astăzi pe facebook, că e nevoie de schimbarea Guvernului într-un timp cat mai scurt. „Dacă nu va fi schimbat guvernul în cel mai scurt timp, vom avea o toamnă foarte fierbinte și o iarnă foarte, foarte rece. P.S. Un om de stat trebuie să aibă caracter, însă este obligat să guverneze rațional! ”, a scris ex-premierul.