[ X ]
Ion Ștefăniță, despre proiectul rezidențial Mezon: „Un frumos concept de regenerare, de reconversie urbană!”
6 Februarie

Pretura sectorului Rîșcani a desfășurat la 5 februarie consultări publice pe marginea proiectului „Planul urbanistic zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților – bd. Moscova”. Conform proiectului „PUZ Mezon” al preturii Rîșcani, care a fost dezbătut la 05 februarie, pe teritoriul uzinei „Mezon” din Chișinău ar putea fi construit un complex rezidențial și o grădiniță. Nemijlocit, „PUZ Mezon” prevede transformarea unei zone industriale într-una mixtă, care va include funcții rezidențiale cu dotări suplimentare și infrastructură asociată (comerț/oficiu/servicii), precum și funcții educaționale. În plus, teritoriul clinicii abandonate este planificat să fie transformat într-o zonă cu funcție rezidențială.

Solicitat de reporterul nostru, Ion Ștefăniță, ex-director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, a spus că, cea mai mare parte a terenului respectiv se află în paragină și clădiri vechi, nefuncționale, iar altă parte este folosită pentru depozit a multor companii ce crează mult deranj locuitorilor sectorului mulțumind traficului intens de camioane marfare.

„Conceptul viitorului zonei date prevede că, la implementarea acestuia pentru capitală se va implementa conceptul brown fields revitalization, ceea ce semnifică revitalizarea așa numitelor zone ruginii. Mai mult, ansamblul mixt urbanistic va fi dotat cu toata infrastructura necesară –terenuri de jocuri pentru copii, zone de odihnă pentru maturi, spații verzi, locuri de parcare mai multe decât numărul de apartamente. Clădirile vor fi amplasate cu respectarea normelor de insolare și iluminare naturală ”, spune expertul.

Ion Ștefăniță, consideră că complexul rezidențial ce urmează să apară aici este un frumos concept de regenerare, de reconversie urbană.

„În fostul perimetru industrial se propune noi funcționalități, socio-cultural și educațional, rezidențial și comercial, iar toate acestea într-un cartier grădină cu fațade și acoperiș verde, cu case pasive și cu mai multă eficiență energetică. Prin acest proiect, mi-am adus aminte de proiectul din orașul german Heidelberg, prin noi sectoare creative și confortabile citadinilor, a spus Ștefăniță. E și normal că sunt anumite voci gălăgioase, de altfel ce fel de democrație și libera exprimare, în spiritul nostru de fabulă și balade ”, consideră el.

Cam 09 Cam 02 Cam 13 Cam 08 Aerial View_01

Inapoi la arhiva noutaților