[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Hadîrcă, în Parlamentul României: „Am pledat și pledez, ca fecior al Basarabiei, să nu se mai repete asemenea orori”
8 Noiembrie

„Am pledat și pledez, ca fecior al Basarabiei, supraviețuitor al acelui regim criminal, în numele milioanelor de basarabeni, bucovineni și transnistreni împușcați, omorâți prin înfometare și în deportări doar pentru faptul că erau români, să nu se mai repete asemenea orori”. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Liberal Reformator (PLR), senatorul de Vaslui, Ion Hadîrcă, în Parlamentul României, în contextul împlinirii a „100 de ani de la puciul bolșevic din octombrie sau un secol de teroare și represiuni”, informează CURENTUL.

Hadîrcă a menționat că, 7 noiembrie e ecoul poate celei mai sângeroase, prin urmările sale, și mai blestemate zile din istoria sec.XX”.

„Centenarul Marii Uniri pe care îl vom serba anul viitor ne deschide prilejul explorării și aducerii în actualitate a unei serii de evenimente care au precedat, au stimulat ori au creat amenințări grave înfăptuirii idealurilor de reîntregire a națiunii române”, a mai spus parlamentarul.

Ion Hadîrcă a subliniat că, „sub acoperirea biruinței aliaților, comunismul și crimele lui au rămas în afara unui proces de judecată, însă omenirea nu trebuie să uite aceste orori. Ea este datoare să facă dreptate sutelor de milioane de jertfe ale regimurilor comuniste, cele care-și trag obârșia neagră din tragicul eveniment de acum 100 de ani”.

„Este de reflectat profund și apreciez că este chiar de datoria Parlamentului României să condamne fără echivoc regimul comunist și crimele comunismului cu inițierea unui proces la Tribunalul de la Haga pe modelul Procesului de la Nürenberg”, a spus senatorul român.

De menționat că, Plenul reunit al Parlamentului României, la propunerea lui Ion Hadârcă, a păstrat, la 7 noiembrie 2017, un moment de reculegere în memoria victimelor regimului totalitar comunist.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților