[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Chicu: Suntem recunoscători pentru suportul acordat R. Moldova
10 Aprilie

Premierul țării, Ion Chicu, după ședința Centrului Unic de Comandă, a informat despre acțiunile întreprinse astăzi de autorități, transmite CURENTUL.

Ion Chicu a informat că, astăzi, la ședința Guvernului au fost aprobate mai multe proiecte ce țin de alocarea sumelor de bani donate pentru combaterea pandemiei pe contul Ministerului Finanțelor.

„Pe contul Ministerului s-au acumulat în jur de 13 mln. de lei și acești bani au fost incluși în Fondul de Intervenție a Guvernului, iar astăzi s-a decis ca o parte din bani să fie alocați pentru plata medicilor care s-au contaminat pe parcursul lunii martie, câte 16 mii lei, în total 464 mii lei și, de asemenea, va fi continuat suportul personalului medical cu cele necesare”, a spus Ion Chicu.

Prim-ministrul a discutat și cu Premeirul Ucrainei, făcând un schimb de opinii în ce privește acțiunile întreprinse pentru combaterea virusului și despre suportul cetățenilor și agenților economici care au dificultăți.

Totodată, Ion Chicu a discutat cu Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, despre suportul UE acordat țărilor din Parteneriatul Estic (PaE).

„În total, pentru cele 6 țări, inclusiv pentru R. Moldova, UE a oferit 140 mln. euro, dintre care 30 mln. vor fi pentru procurări de echipamente consumabile, produse medicale pentru toate țările, 11 mln. finanțări pentru reprezentanții societății civile care au drept scop oferirea suportului cetățenilor vulnerabili și restul suport pentru IMM-uri care se va implementa prin liniile de creditare existente.

UE a anunțat și un suport de 700 mln. euro pentru țările PaE. Este un program pe termen mediu și îndelungat pentru cele 6 țări. Se va oferi 200 mln. pentru granturi pentru IMM și 500 mln. vor fi pentru acordarea garanțiilor pentru facilitarea activității întreprinderilor.

87 mln. euro este suma pe care UE o acordă R. Moldova sub formă de grant. Este vorba de reorientare, realocări de mijloace pentru proeicte menite să diminueze efectele pandemiei.

Remarc suportul și cooperarea cu România. Avem un dialog bun pentru autorizarea medicamentelor. Remarc și suportul acordat de Franța și alte țări și zeci de companii europene care vin cu suport pentru R. Moldova. Remarc și suportul venit până acum din China, Elveția, Federația Rusă, Turcia, SUA, suntem foarte recunoscători pentru acest lucru”, a spus Ion Chicu.

În contextul sărbătorii de duminică – „Floriile”, Premierul a rugat cetățenii să respecte restricțiile impuse.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților