[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Chicu: Puterea că vrea să dea spațiile de la aeroport companiei „Lagardere” fără licitație deja
5 Aprilie

Compania franceză „Lagardere” ar putea intra în posesia spațiilor comerciale de la aeroport fără concurs. Cel puțin asta susține fostul premier Ion Chicu, care face trimitere la o hotărâte de Guvern, care prevede modificarea condițiilor de organizare a licitației, astfel încât, în cazul înscrierii unui singur participant, aceasta să nu mai aibă loc negocieri directe cu potențialul investitor, scrie ziua.md.

Într-o postare pe pagina sa de Telegram, Chicu susține că, „pentru a putea oferi  francezilor „seduși de Maia spațiile comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău, fără o licitație reală”, PAS a modificat HG 483/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate.

„Astfel, au introdus un nou punct pct.13/1, indicând că, în cazul înregistrării la licitație a unui singur participant, Comisia  de licitație va prelungi termenul de depunere a cererilor de participare cu cel puțin 15 zile. În cazul în care nu va mai fi depusă suplimentar nicio cerere, Comisia de licitație este în drept să purceadă la NEGOCIERI DIRECTE cu unicul participant. Adică, licitația se transformă într-o simplă farsă”, menționează Ion Chicu în postarea sa.

Potrivit lui, „toate aceste acțiuni întrunesc elementele unei infracțiuni grave comise de un grup criminal organizat și au ca scop prejudicierea materială a statului în proporții deosebit de mari”.

Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere a a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.

La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul.

Scandalul legat de această licitație are la bază faptul că mai mulți observatori au sesizat faptul că, în acest caz, condițiile de participare la concurs se pliază exact pe parametrii companiei „Lagardere” și sunt făcute în așa fel încât nicio altă companie să nu poată fi eligibilă, fapt care ar presupune că autoritățile intenționează să trucheze concursul. Faptul că francezii de la „Lagardere” sunt vădit favorizați o confirmă și corespondența dintre ei și autoritățile de la Chișinău de-a lungul anului trecut, dar și faptul că, înainte să fie anunțată intenția de a scoate la licitație spațiile de la aeroport, aceștia și-au înregistrat o firmă în R. Moldova, cu aceeași denumire, cu adresa juridică într-un fost cămin din sectorul Buiucani al Capitalei.

Inapoi la arhiva noutaților