[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Chicu, liderul PDCM, a adresat o interpelare către Cancelaria de stat: Partidul „a fost sesizat de mai mulți angajați ai AGEPI”
22 Aprilie

Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a adresat o interpelare către Cancelaria de Stat și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, după ce partidul „a fost sesizat de mai mulți angajați ai Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale (subiecți ai datelor cu caracter personal) despre efectuarea unui pretins sondaj prin care se solicită/se colectează informații privind originea etnică a respondenților și alte informații care se califică ca fiind categorii speciale de date cu caracter personal”, informează CURENTUL. 

„Solicităm încetarea imediată a acestei practici de colectare de către angajator a datelor cu caracter personal despre angajați, în condițiile în care conform art. 57 din Codul muncii, la încheierea raporturilor de muncă, persoana care se angajează prezintă angajatorului următoarele documente: a) buletinul de identitate sau un alt act de identitate; d) diploma de studii, certificatul de calificare ce confirmă pregătirea specială – pentru profesiile care cer cunoştinţe sau calităţi speciale; e) certificatul medical, în cazurile prevăzute de legislaţia în vigoare; f) declaraţia pe propria răspundere cu privire la faptul că, pe durata activităţii la locurile de muncă precedente, nu a încălcat prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrităţii instituționale, cu excepţia cazurilor cînd persoana se încadrează în cîmpul muncii pentru prima dată. Același articol prevede că: Se interzice angajatorilor să ceară de la persoanele care se angajează alte documente decât cele prevăzute la alin.(1), precum şi de alte acte legislative.

Subsecvent, art. 91 din Codul muncii stabilește că prelucrarea datelor personale ale salariatului poate fi efectuată exclusiv în scopul îndeplinirii prevederilor legislaţiei în vigoare, acordării de asistenţă la angajare, instruirii şi avansării în serviciu, asigurării securităţii personale a salariatului…”, a declarat politicianul.

Astfel, în interpelare se cere:

1.Cancelariei de Stat – să ne informeze despre scopul și temeiul legal al solicitării/ colectării informațiilor care constituie categorii speciale de date cu caracter personal ale angajaților, precum: apartenența etnică, limba vorbită etc cu încetarea acestei practici ilegale care aduce atingere drepturilor angajaților;

2. Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal – să se autosesizeze și să verifice legalitatea colectării de către angajatori a categoriei speciale de date cu caracter personal ale angajaților, în lipsa scopurilor și temeiurilor legale prevăzute de legislație, inclusiv să intervină în calitate de agent constatator pentru sancționarea persoanelor cu funcții de răspundere.

Inapoi la arhiva noutaților