Prim-ministrul Ion Chicu a participat la reuniunea ordinară a Consiliului Șefilor de Guverne ai statelor membre ale Comunității Statelor Independente, desfășurată în format online, transmite CURENTUL.
Șefii de guverne prezenți la summit au efectuat un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția pandemiei care a afectat întreaga lume, dar și despre efectele economice și sociale generate de restricțiile impuse în scopul prevenirii răspândirii Covid-19.
În discursul său, premierul a subliniat faptul că țara noastră rămâne deschisă dezvoltării cooperării cu statele CSI, Republica Moldova pledând pentru intensificarea și diversificarea cooperării comercial-economice între statele CSI și aplicarea deplină a oportunităților oferite de zona de liber schimb CSI. Totodată, Guvernul Republicii Moldova va continua să sprijine diverse inițiative și proiecte în domenii de interes, în special cele care presupun valorificarea potențialului economic al țărilor din regiune, menite să contribuie la procesul de modernizare continuă.
„În realitățile curente, progresul economic este posibil doar datorită tehnologiilor inovatoare. Dezvoltarea durabilă a țărilor CSI necesită o atenție sporită dimensiunii de inovare, care ar trebui să se bazeze pe avantajele naționale ale fiecărei țări și valorificarea potențialului existent în acest sens”, a declarat premierul.
Prim-ministrul Chicu a subliniat faptul că Republica Moldova investește foarte mult în progresul industriei IT și în digitalizarea serviciilor. Ori pandemia a scos la iveală necesitatea dezvoltării acestui sector.
„Republica Moldova acordă o atenție deosebită dezvoltării economiei digitale și a sectorului ICT, datorită efectelor acestora în asigurarea modernizării și transformărilor structurale ale economiei. ICT a devenit unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere a economiei naționale, fiind lider în dezvoltare în ultimii ani. Acest vector este susținut de implementarea cu succes a Strategiei naționale pentru dezvoltarea societății informaționale „Moldova digitală 2020” și a planului de acțiuni sectorial „Dezvoltarea industriei tehnologiei informației și a ecosistemului de inovare digitală pentru 2018–2023”. Modernizarea economiei prin aplicarea tehnologiilor performante în procesele de producție, utilizarea de noi soluții tehnice în dezvoltarea întreprinderilor comerciale și a noilor tehnologii reprezintă elemente importante ale unei abordări inovatoare în dezvoltarea economică, atât în țară, cât și în întreaga regiune”, a conchis șeful Executivului.
De asemenea, premierul și-a exprimat recunoștința față de misiunea de observatori ai CSI care au monitorizat alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova.
Cristina Pendea