[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Chicu, în Belarus, a discutat cu omologul său. Iată ce subiecte au fost abordate!
17 Iulie

Aflat în vizită de lucru la Minsk, cu ocazia participării la ședința Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu omologul său belarus, Roman Golovcenko, transmite CURENTUL.

Prim-ministrul Chicu l-a felicitat pe șeful Guvernului belarus cu ocazia învestirii recente în funcție. I-a urat un mandat de succes și-a exprimat încrederea că relațiile moldo-belaruse vor continua să prospere în aceeași manieră prietenoasă și constructivă.

„Oficialii au discutat despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării în sectoare-cheie de interes comun. A fost subliniată necesitatea intensificării eforturilor privind consolidarea și dezvoltarea relațiilor comercial-economice. Ion Chicu a exprimat interesul Guvernului de a spori volumul exporturilor produselor moldovenești pe piața belarusă și a identifica, în comun, proiecte de cooperare, valorificând potențialul existent”, se spune într-un comunicat de presă.

În contextul combaterii răspândirii infecției COVID-19, părțile s-au angajat să-și unească eforturile, fiind apreciată cooperarea în repatrierea cetățenilor ambelor state.

De asemenea, s-au discutat proiectele comune privind dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova. „Salutam și încurajăm participarea activă a companiilor belaruse la licitațiile lansate pentru construcția drumurilor. Sunt interesat în experiența Republicii Belarus și vrem să continuăm cooperarea privind asamblarea autobuzelor și troleibuzelor, eventual – fabricarea unui model nou de autobuz electric”, a spus Ion Chicu.

Oficialii s-au arătat interesați în implementarea proiectelor de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic. Moldova dorește să preia experiența belarusă în dezvoltarea complexelor animaliere, dar și a sectorului semincer.

Premierul Golovcenko a asigurat că Guvernul său este dispus să impulsioneze relațiile între Moldova și Republica Belarus, subliniind importanța intensificării activității Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică. De asemenea, Șeful Executivului de la Minsk a exprimat interesul față de inițiativa Guvernului Republicii Moldova privind dezvoltarea celor 16 platforme industriale, care vor deschide noi oportunități pentru cooperarea bilaterală moldo-belarusă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților