Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, solicită autorităților să întreprindă acțiunile ce se impun în conformitate cu domeniul de competență în vederea sancționării abuzului de drept și neadmiterii prejudicierii intereselor economice ale cetățenilor și agenților economici din Republica Moldova la procurarea energiei electrice, informează CURENTUL.
Ion Ceban crede că există un grup de interese, bani iliciți dintr-un contract legat de Energocom și lobby făcut pentru companii petroliere.
„Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina. Este vorba despre firma Ukrhydroenergo care a început livrările de energie din data de 12 mai.
S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina, solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat. La sfârșitul lunii aprilie, Energocom a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la prețul de 59,5 dolari/ MWh. Aceasta și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.
La încheierea de către Energocom a contractului de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina, trebuiau respectate cerințele art.68 alin. (7) din Legea nr. 107/27.05.2016 cu privire la energia electrică care prevede că furnizorii achiziţionează energie electrică pe piaţa contractelor bilaterale sau pe piaţa organizată de energie electrică, cu respectarea condiţiilor stabilite de legea citată, inclusiv ținând cont de statutul prioritar al energiei electrice produse de centralele electrice de termoficare urbane şi al energiei electrice de la centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie.
Adică, prioritate în cazul achiziționării energiei au companiile producătoare de energie electrică produsă în Republica Moldova. Totodată, referitor la suspiciunea trucării licitațiilor au fost expuse opinii în mijloacele de informare în masă, precum și a fost sesizată implicit și ANRE.
Astfel, anularea licitației privind achiziționarea energiei electrice de către RM, prin intermediul întreprinderii Energocom favorizarea companiei Августа, chiar dacă aceasta, de rând cu altele două – „Tet Group”, „Artlex Energy” nu au corespuns criteriilor din caietul de sarcini, neavând experiența de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 luni, este inadmisibilă. Potrivit unor surse, această compania ar aparține unor actori, foști politicieni care ar avea interese din această licitație.
Totodată, ANRE a fost informată despre faptul că nici o companie din cele care au participat la licitația organizată de Energocom pentru asigurarea cu energie electrică în lunile mai și iunie, nu a fost gata să asigure 100% din necesarul de curent”, spune Ion Ceban.