Primarul general, Ion Ceban, în calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Publice Locale din Republica Moldova (CALM), participă la cea de-a 41-a Sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE), care se desfășoară la Strasbourg, în perioada 26-28 octombrie 2021, informează CURENTUL.
Primarul de Chișinău a rostit un discurs în cadrul Forului, unde a prezentat situația autorităților locale din Moldova, în contextul subiectului descentralizării APL-urilor.
„În discursul meu m-am referit la importanța descentralizării și dezvoltării APL-urilor pentru o mai mare atractivitate pentru cei care vor să rămână și să investească în țară, să-și găsească un loc de muncă bine plătit și să rupem lanțul migrației populației care sunt nevoiți să plece pentru un trai mai bun”, a declarat Ceban.
Tot el a spus că descentralizarea şi consolidarea democrației locale reprezintă unul din instrumentele esențiale în îmbunătățirea situației, creșterea calității serviciilor și a condițiilor de viață, iar în consecință – reducerea migrației și chiar determinarea cetățenilor de a se întoarce acasă.
În acest context, Ceban a spus că delegația Republicii Moldova a salutat semnarea de către reprezentanţii Guvernului R.M şi ai Congresului a Foii de Parcurs privind implementarea recomandării nr. 436 din 2019 în domeniul consolidării democrației și autonomiei locale din Republica Moldova.
„Cu toate acestea, am atras atenția asupra faptului că de la semnarea acestui document important a trecut deja mai mult de jumate de an, fără să fie întreprinse acțiuni concrete. De aceea, am solicitat o atenție sporită și monitorizare eficientă din partea Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei a implementării angajamentelor asumate de către autoritățile naționale actuale din Republica Moldova”, a comunicat primarul.
Ceban spune, la fel, că a declarat că planul de acțiuni al Guvernului în ce privește descentralizarea Autorităților Publice Locale e mai îngust substanțial decât programul de guvernare propus.
„În practică s-a demonstrat că lucrurile nu s-au mișcat din loc în această perioadă, deși declarațiile anterioare erau pentru promovarea acestui deziderat. Am specificat că am auzit mai multe voci ale oficialilor că se încearcă scoaterea Moldovei de sub monitorizarea Consiliului Europei, lucru care nu trebuie făcut în niciun caz până când nu vom obține un progres în acest domeniu, dar și altele. Cred că în acest sens am sprijinul tuturor primarilor din Republica Moldova”, a conchis Primarul.
Cristina Pendea