[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Ceban la Strasbourg: Asistăm la persecutarea întregii conduceri a primăriei de către instituții de drept precum CNA și ANI
28 Martie

Președintele Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a ținut un discurs în cadrul raportului prezentat de coraportorul din partea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Vladimir Prebilic privind „Observarea alegerilor locale în Republica Moldova”, eveniment organizat în cadrul Consiliului Europei de la Strasbourg, informează CURENTUL. 

Președintele MAN a subliniat importanța raportului și a recomandărilor formulate, exprimând îngrijorarea față de nerespectarea acestora de către guvernarea actuală a Republicii Moldova.

În legătură cu recomandarea prioritară de excludere a dominării unui partid în cadrul Comisiei Electorale Centrale, Ion Ceban a declarat:
„Guvernarea actuală a Republicii Moldova a desconsiderat totalmente o recomandare prioritară formulată de Misiunea de Observare OSCE/ODIHR în raportul lor, care este destul de critic, recomandare de excludere a dominării unui partid (cel de la guvernare) în cadrul Comisiei Electorale Centrale. Mai exact, guvernarea a mai numit un membru CEC din partea partidului de guvernare, consolidând dominarea acestui partid în cadrul CEC. Care ar fi instrumentele de urgentare a implementării recomandărilor raportului dvs. și eventual al celor de la OSCE/ODIHR în legislația națională?”, a menționat Ion Ceban.

De asemenea, președintele MAN a evidențiat presiunea financiară și instituțională fără precedent asupra municipiului Chișinău, afirmând: „Aceste blocaje legale, normative și administrative periclitează substanțial activitatea municipalității. Considerăm că aceste acțiuni reprezintă un amestec direct în procesele administrației publice locale. Totodată, asistăm la persecutarea întregii conduceri a primăriei de către instituții de drept precum CNA și ANI”.

În acest context, Mișcarea Alternativa Națională solicită o atenție sporită din partea autorităților naționale și internaționale față de aceste procese și propune dialogul și colaborarea pentru depășirea acestor fenomene și acțiuni care încalcă principiile democratice și autonomia locală.

Inapoi la arhiva noutaților