[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Ceban, la Bruxelles: MAN susține referendumul, dar acest context este riscant
6 Martie

În toate țările europene, practic, referendumurile pro UE, au fost organizate după încheierea negocierilor, atunci când sunt clare toate condițiile de aderare. În Republica Moldova, în lipsa temelor de campanie a partidului de guvernare, s-a recurs la organizarea referendumului într-o zi cu alegerile prezidențiale pentru a proiecta votul în tentativă pe unul din candidații la prezidențiale. Declarațiile au fost făcute de Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), în discursul ținut la Conferința „Dincolo de Geopolitică – cerințe progresiste pentru extinderea UE” ce a avut loc în Parlamentul European – la Bruxelles, informează CURENTUL.

El a spus că, MAN susține referendumul, dar acest context este riscant în cazul în care ambițiile unei persoane nu pot pune sub semnul întrebării cursul unei țări și doleanțele populației.

“Un eventual “nu” la referendum ar compromite întregul parcurs european.

O altă gravă încălcare este votarea prin corespondență, care se dorește a fi introdusă cu o jumătate de an până la campania electorală, contrar constatărilor Comisiei de la Veneția”, a menționat el.

Ion Ceban a spus că nicio forță politică din țara mea nu trebuie să monopolizeze ideea de integrare europeană a Republicii Moldova.

“Opoziția moldovenească atât de stânga cât și de centru sau de dreapta cu toată societatea civilă împreună ar trebui să fie dură și principială față de derapajele guvernării în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

De exemplu, formațiunea politică pe care o reprezint, Mișcarea Alternativa Națională – MAN, ca partid de centru -stânga care susține o doctrină social-democrată pro-europeană, a propus și continuă să insiste asupra consolidării societății moldovenești în jurul ideii de integrare Europeană, inclusiv prin propunerea ca partidele moldovenești să semneze un act similar „Pactului de la Snagov”, care a fost semnat de partidele românești la începutul parcursului României spre Uniunea Europeană.

Faptul că forța noastră politică MAN a ieșit pe primul loc în scrutinul politic, la alegerile locale din capitală, învingând partidul de guvernământ – ne dă speranțe că ideea de consolidare a societății în jurul unor reforme serioase care ar trebui să ducă la o îmbunătățire a calității vieții și la o aderare rapidă la Uniunea Europeană”, a mai declarat liderul MAN.

Inapoi la arhiva noutaților