[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Ceban în discuții cu BERD, Londra despre proiectele existente și cele pentru perioada următoare
20 Octombrie

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a avut o ședință cu membrii Consiliului Director al BERD, Londra, în cadrul căreia au discutat mai multe chestiuni care vizează numeroasele proiecte pe care le are municipalitatea cu BERD Moldova, dar și câteva proiecte de anvergură pentru perioada următoare, transmite CURENTUL.

Ion Ceban spune că una din primele acțiuni ține de aprobarea la nivel de municpiu a Planului de acțiune – Chișinău Oraș Verde – Planificare Strategică (GCAP).

„Planificarea Strategică (GCAP) este un punct de reper în dezvoltarea durabilă a orașului. Proiectul a fost inițiat ca parte a Programului pentru Orașe Verzi al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cel mai mare program integrat de dezvoltare urbană de acest gen, atrăgând participarea a peste 20 de orașe și vizând 100 de orașe până în 2025.

Documentul reflectă viziunea de dezvoltare a orașului, precum și investițiile pentru îndeplinirea obiectivelor GCAP.

În acest context, m-am referit la provocări/presiuni suplimentare asupra tuturor tipurilor de infrastructură din Chișinău, fie că este vorba de drumuri, transport, parcări, educație și infrastructură medicală și în special, toate tipurile de utilități”, spune Ion Ceban.

În prezent, în baza suportului financiar BERD, sunt implementate mai multe proiecte mari și anume:

– Programul de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare;
– Proiectul Drumuri Urbane, pachet 2;
– Proiect de eficiență energetică (EE) și de renovare termică a clădirilor publice;
– Reabilitarea stației de epurare a apelor uzate;
– Proiect de gestionare a deșeurilor solide;
– Proiect de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor (în curs de desfășurare, va fi definitivat după finalizarea studiului de fezabilitate).

„În prezent, intenționăm prin impulsionarea planificărilor urbane să generăm potențial economic prin explorarea mai multor zone mari din Chișinău care se află într-o stare nefavorabilă, dar au un potențial enorm de dezvoltare”, spune Ceban.

De asemenea, a fost inițiată discuția cu echipa locală a BERD pentru a finanța două dintre aceste zone prin construcția de utilități și drumuri noi pentru a putea crește potențialul economic al zonelor.

„Primul potențial proiect în acest sens este o arteră de tranzit capabilă să facă legătura între Aeroportul Internațional Chișinău și zona nordică a oraşului, astfel, redirecţionând vehiculele de mare tonaj și decongestionarea masivă a traficului care va fi posibilă odată cu investiţia şi actualizarea Planului Urbanistic Zonal. Proiectul va prevede regenerarea şi reevaluarea funcționalității zonelor, în care renovarea străzilor este văzută ca un pas cheie pentru accesibilitatea din zonă.

Al doilea potențial proiect, care se află în imediata vecinătate a râului Bîc şi pe care sperăm să îl revitalizăm, prevede regenerarea zonei, asigurată prin actualizarea Planului Urbanistic Zonal, cât şi reevaluarea funcționalității zonei, în care renovarea străzilor este văzută ca o etapă cheie. Un alt subiect discutat ține de prioritățile de mediu și gestionarea deșeurilor municipale”, comunică Ion Ceban.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților