[ X ]
Ion Ceban bate alarma: În Chișinău nu mai sunt paturi libere pentru pacienții cu COVID-19. Cerem Ministerului acțiuni suplimentare
25 Octombrie

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, atenționează despre creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, transmite CURENTUL.

Ion Ceban spune că spitalele municipale au fost activate ca spitale strategice COVID-19, ceea ce constituie capacitatea maximă de spitalizare din municipiu, iar în alte instituții medicale municipale nu mai pot fi identificate locuri de spitalizare.

„Capacitatea totală de spitalizare în spitalele municipale a fost extinsă la maximul posibil de 1553 paturi (paturi pentru adulți și paturi pentru copii).

În municipiu, de la începutul pandemiei a fost extins de 4 ori numărul paturilor ATI în spitalele municipale, în total 73 paturi ATI.
– Astăzi în spitalele municipale sunt 50 de procente din pacienții din toată țara. Noi nu alegem.

Dar pot fi situații când nu vom mai putea primi pacienți din Republică, deoarece nu vom avea locuri pentru cei din Chișinău, care nu vor merge în alte raioane pentru a se trata”, spune Ceban.

De asemenea, Primarul spune că în spitalele municipale paturile pentru tratamentul COVID sunt la extremă limită, totodată, practic nu există paturi libere în secțiile de Terapie Intensivă.

„ȘI ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE NU AVEM DE LA CEI DE LA CONDUCERE UN SCENARIU CLAR.

Totodată, în contextul pandemic imprevizibil, s-a dispus activarea a 18 paturi ATI la SCM ”Sf. Treime”.

Numărul de paturi ATI ar putea fi sporit cu încă 5 paturi la SCM ”Sf. Arh. Mihail”, cu 5 paturi la SCM ”Gh. Paladi” și cu 6 paturi la SCM de Ftiziopneumologie (total cu 16 paturi) în cazul furnizării echipamentelor ATI de către Ministerul Sănătății.

Este o presiune enormă, medicii muncesc până la epuizare, iar resursele umane medicale sunt insuficiente.

În perspectivă, alte capacități de spitalizare în instituțiile medicale municipale nu mai sunt”, spune Ceban.

În context, primarul a cerut Ministerului Sănătății să identifice soluții suplimentare de internare prin activarea paturilor și secțiilor pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

„- în spitalele republicane din subordinea Ministerului Sănătății (Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile etc.);
– fortificarea și sporirea capacităților spitalelor raionale (la nivel național);
– activarea și extinderea capacităților spitalelor-satelit, spitale de suport COVID-19, din cadrul raioanelor din proximitatea geografică a or. Chișinău (Ialoveni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi);
– coordonarea activării spitalelor departamentale (Ministerul Apărării, MAI;
– implicarea și responsabilizarea socială a spitalelor private din or. Chișinău pentru internarea și tratamentul pacienților cu COVID-19.
– În contextul de extindere a numărului de noi infecții zilnice la peste 2300-2500 cazuri și mai mult, sunt necesare paturi și secții suplimentare de tratament și paturi ATI, inclusiv în spitalele municipale.
– Totodată, necesită a fi organizate puncte cu suport de oxigen, absolut în toate spitalele prin adaptarea și dotarea spațiilor disponibile din aceste instituții cu stații și rețele, concentratoare și butelii cu oxigen.
– Asigurarea logistică și suplinirea continuă a rezervelor de oxigen este o acțiune importantă.
În cazul unui scenariu total pesimist cu cazuri noi de infecții zilnice, peste 3000, trebuie identificate și pregătite spații extinse pentru desfășurarea paturilor de suport și tratament COVID-19 (spații similare ca pavilioanele de la Moldexpo).
– În contextul de aprovizionare constantă cu oxigen, de securizare și excludere a situațiilor neconforme, am solicitat Ministerului Sănătății, la întrevederea din septembrie, dotarea imediată a Centrului COVID de la Moldexpo cu o stație de oxigen: Centrul COVID consumă cea mai mare cantitate de oxigen!
– Cerem furnizarea prioritară a utilajelor medicale necesare pentru dotarea spitalelor COVID din municipiu.
– Odată ce este declarată Stare Excepțională, pot fi achiziționate echipamentele necesare și medicamentele, prin derogare, în regim de urgență”, spune Ceban.

Primarul mai afirmă că toți managerii de spitale municipale raportează insuficiența preparatelor antivirale pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 conform Protocolului Clinic Național de tratament COVID-19.

„Primăria municipiului Chișinău și anul trecut, și în anul acesta de pandemie a învestit enorm, inclusiv în echipamente și consumabile necesare pentru depăşirea situaţiei complicate. Astfel, doar anul trecut am alocat peste 132 mil. lei în lupta cu COVID-19.

Menționez că autoritățile centrale nu ne-au rambursat niciun bănuț din cheltuielile efectuate, cheltuieli care în mod normal ar fi trebuit finanțate din bugetul de stat sau din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Liderii de la guvernare, solicităm să vă treziți, să vă reveniți și să începeți a face cu adevărat lucruri bune, nu doar declarativ”, mai spune Ceban.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților