[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Ceban a prezentat conceptul „Orașul care are grijă de oameni”
13 Aprilie

Candidatul pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău, Ion Ceban, liderul fracțiunii consilierilor municipali socialiști, a prezentat viziunea „Orașul care are grijă de oameni”, care conţine mai multe puncte, transmite CURENTUL.

Un punct prioritar în program este asigurarea copilăriei fericite pentru copii. „Vor fi date în exploatare 150 de terenuri de joacă și complexe sportive. O atenție deosebită va fi acordată copiilor rămași fără supravegherea părinților în grija rudelor sau buneilor. Vom acorda suportul necesar copiilor plasați în centrele sociale, pentru ca nici un copil să nu mai fie nevoit să doarmă în stradă. De asemenea, ne propunem ca familiile care au 2 sau mai mulți copii să beneficieze de frecventare gratuită a grădinițelor”, a spus Ion Ceban.

Tot la subiectul grădinițelor, el a menționat că în oferta electorală este introdus și obiectivul privind reparația a 80 grădinițe din capitală.

„O altă sarcină a noastră este să impunem un control strict la înscrierea copiilor în grădinițe, pentru ca fiecare copil să aibă un loc în instituțiile preșcolare. De asemenea, vrem să păstrăm alocațiile de 50% pentru personalul grădinițelor până Guvernul și Parlamentul va schimba legislația pentru aceste categorii. Am introdus în ofertă și crearea orășelelor pentru copii în fiecare sector al orașului”, punctează Ion Ceban.

Un alt punct din viziune prezentată vizează școlile municipiului. „Ne propunem reparația capitală a 90 de școli, un program de interacțiune între părinți, elevi și școli, implementarea cartelei electronice pentru elevi. Astfel, fiecare părinte va putea să vadă frecventarea orelor, comentariile profesorilor, notele copiilor și situația academică la general. Copiii talentați vor primi asistență în formă de premii speciale. În școli vor fi livrate laboratoare moderne și echipamente sportive. Vom dispune și crearea unui registru online a secțiilor extrașcolare, unde vor fi indicate date relevante despre toate secțiile din Capitală unde pot fi înscriși copiii”, a spus el.

Ion Ceban a menţionat că nici aspectul social nu a fost neglijat. Astfel, la inițiativa PSRM, la nașterea celui de-al treilea copil se vor aloca 2 mii de lei indemnizație.

„Vom implementa un program special pentru familii vulnerabile pentru ca acestea să primească indemnizații la nașterea fiecărui copil. Produsele lactate și strictul necesar în primii ani de viață a copiilor vor fi acordate gratuit. De asemenea, venim cu 2 programe sociale: „Locuințe accesibile” și „Casa Mea”. Pentru tinerele familii, programul „Casa Mea” va asigura alocarea terenurilor pentru construcțiile locuințelor, în special în suburbiile Capitalei. Nu vom trece cu vedere nici persoanele cu nevoi speciale. Vom instala 20 ascensoare în instituțiile administrative, inclusiv în Primărie. Vor fi instalate 20 semafoare sonorizate pe principalele artere ale orașului”, a declarat el.

Candidatul a spus că protecția socială a persoanelor sărace va fi o altă preocupare a sa. „Ne propunem să creștem cu 20% numărul oamenilor care beneficiază de compensație la achitarea gazului, apă, colectarea gunoiului, etc. De asemenea, ne propunem să creștem de 3 ori numărul persoanelor din familiile social vulnerabile care beneficiază de cantine sociale, dar și introducerea de noi servicii sociale, cum ar fi: extinderea asistenței la domiciliu, extinderea rețelei de servicii sociale pentru pensionari și celor cu nevoi speciale, ajutor unic în ajun de sărbători. Anual vom oferi sprijin de 30 mii lei pentru persoane aflate în situații precare”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit lui, altă inițiativă este introducerea cartelei sociale pentru unele categorii de cetățeni.

„Aceștia vor beneficia de compensații la unele servicii, medicamente. Cartela socială va activa în baza unui acord cu agenții economici. Un compartiment aparte este reparația instituțiilor medicale din oraș. Vom interzice înstrăinarea teritoriilor care aparțin acestora. Vom iniția în spitale și policlinici tablouri cu indicarea numărului de ordine în rândul aflat la medic, pentru a fluidiza accesul”, a mai spus Ion Ceban.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților