Rapoartele de audit ale Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) stau la baza multor investigații și materiale jurnalistice, efectuate de diverse surse mass-media.
Recent, Asociația Presei Independente a făcut publică cea de-a patra ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, care conține investigații jurnalistice, bazate și pe rapoartele CCRM.
Astfel, una din investigații, efectuate de Ziarul de Gradă, se referă la constatările Curții de Conturi, expuse în Raportul auditului privind conformitatea administrării și gestionării Fondului forestier de către „Moldsilva” (Hotărârea nr. 74 din 20 decembrie 2021).
În contextul auditului menționat, Curtea de Conturi a depistat scenarii neregulamentare, prin care Fondul forestier al Republicii Moldova a pierdut terenuri cu o suprafață cumulată de circa 5 ha, cele mai multe fiind amplasate în preajma Chișinăului. Investigația jurnalistică ”Construcția agricolă” cu bazin și casa de locuit cu două niveluri de la marginea pădurii a unui fost deputat” are în vizor unul din cazurile prin care patrimoniul forestier de sta a fost prejudiciat.
În cazul altei investigații, realizate de portalul Mold-Street, „Pandemia a trecut, dar neclaritățile legate de facilitățile fiscale pentru dezinfectanți au rămas”, este bazată pe constatările Curții de Conturi, expuse în Raportul auditului conformității administrării sistemului de facilități fiscale în anii 2020 – 2021 (Hotărârea nr. 44 din 2 august 2022).
La începutul pandemiei Covid-19, în primăvara anului 2020, autoritățile au oferit facilități fiscale unui șir de companii pentru producerea de dezinfectanți și geluri antibacteriene. Valoarea scutirilor de taxe a fost evaluată de CCRM la circa 1 mld de lei, unele companii beneficiare achitând impozite de doar câteva mii de lei la bugetul statului.
„Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova” este un proiect comun al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și al Asociației Presei Independente (Republica Moldova).
Menționăm, că Curtea de Conturi menține în permanență relații de cooperare cu societatea civilă, prin organizarea evenimentelor de promovare a rezultatelor auditurilor, activități de responsabilizare a sectorului public privind implementarea recomandărilor de audit, elaborarea de studii și analize etc.