[ X ]
[ X ]
[ X ]
Întrebările unui politolog: „Care instituție lucrează pentru progresul țării, dacă Guvernele se schimbă în fiecare an?”
12 Februarie

Politologul Victor Stepaniuc se întreabă când instituțiile Guvernului și Parlamentului vor implementa în Moldova modelele bune de administrare publică, transmite CURENTUL.

În cadrul unei postări pe o rețea de socializare, Victor Stepaniuc menționează că în R. Moldova nici una din funcțiile administrației publice nu sunt implementate conform teoriei și practicii bune a administrației publice din alte țări dezvoltate.

„Funcțiile strategice ale administrației publice:

1) Funcția de planificare,
2) Funcția organizațorică,
3) Funcția de reglementare,
4) Funcția de lucru cu cadrele,
5) Funcția de control.

„O administrație publică eficientă și funcțională e posibilă doar în cadrul unui sistem politic și guvernări stabile. E o axiomă: fluctuația masivă a cadrelor din cadrul Executivului din cauza instabilității politice, duce la degradarea administrației statului face imposibilă dezvoltarea țării. E cazul Moldovei în ultimii 30 de ani. În fața tării sunt obiective operaționale și strategice, finale și intermediare, generale și particulare pentru țară și domenii, care trebuie gestionate și conectate între ele, formând o singură integritate, necesară pentru lansarea dezvoltării țării.

Cine, care instituție urmăreste sistemic, permanent procesele, implementează planurile și strategiile de dezvoltare și lucrează (sistemic!) pentru progresul țării, daca guvernele se schimbă în fiecare an (26 guverne-in 30 de ani), iar conducătorii din fruntea ministerelor sunt schimbati și mai des?! Când instituțiile Guvernului și Paramentului vor implementa în Moldova modelele bune de administrare publică?!”, se întreabă politologul.

Cristina Parfeni

foto: IPN

Inapoi la arhiva noutaților