[ X ]
[ X ]
[ X ]
Într-o țară străină fără acte? Soluții în caz de pierdere a documentelor românești
30 Ianuarie

Oricine se poate afla în străinătate fără documente. Dacă călătorești sau lucrezi în altă țară pe bază de documente românești, pierderea lor poate deveni o situație extrem de stresantă. Iată de ce am descris pașii pe care îi poți întreprinde pentru a rezolva problema.

Anunță autoritățile locale

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să iei legătura cu autoritățile țării în care te afli și să raportezi pierderea sau furtul documentelor tale. Mergi la cea mai apropiată secție de poliție sau la agenția locală responsabilă de înregistrarea străinilor și explică situația. Cere o copie a protocolului întocmit de poliție pentru a o aduce la Consulatul României.

Contactează ambasada sau consulatul României

Dacă nu poți obține imediat documente noi, Ambasada sau Consulatul României îți va emite documente temporare. Cu aceste documente, vei putea să te întorci în România. Cu toate acestea, pe baza titlului de călătorie, emis de Consulatul român, poți intra doar în România. Dacă vrei să te întorci în Moldova, va trebui să obții titlu de călătorie la reprezentanța diplomatică a Republicii Moldova.

Anunță și alte părți implicate

Dacă ți-ai pierdut documentele și, cu atât mai mult, dacă ți-au fost furate, este important să anunți și alte părți implicate, cum ar fi companiile de asigurări, instituțiile bancare sau alte autorități relevante. Acestea pot avea proceduri specifice pe care trebuie să le urmezi pentru a evita fraudarea sau utilizarea neautorizată a documentelor tale.

Perfectează noi documente românești

După ce te întorci acasă, va trebui să obții noi documente: pașaport românesc, buletin (carte de identitate) sau permis de conducere românesc.

La consulatele românești din Republica Moldova va trebui să aștepți câteva luni pentru a depune cererea, iar un buletin sau permis nu vei putea perfecta.

Poți obține un pașaport românesc în doar 5 zile sau un buletin românesc în 14 zile, dacă ceri eliberarea lor în România. Un duplicat de permis de conducere românesc poate fi perfectat în decurs de o lună, urmând procedura de urgentare permis românesc.

Află mai multe despre procedurile și etapele de perfectare acte românești. Completează formularul de pe site-ul cetatenieromana.md, iar un expert va reveni cu apel.

Sună la numărul 022 20 33 03 pentru o consultație privind obținerea actelor românești.

Inapoi la arhiva noutaților