[ X ]
(INTERVIU) Zina Marian, producătoare de săpun artizanal: „Nu există nici un secret, este un proces chimic natural”
21 Septembrie

În ultima perioadă, moldovenii devin tot mai interesați atât de alimentația ecologică, cât și de produsele zilnice de îngrijire. Odată cu creșterea cererii pentru produsele cosmetice ecologice a crescut și numărul producătorilor locali care oferă produse ecologice de înaltă calitate pentru adepții unui mod de viață sănătos. Producătorul de săpun artizanal Zina Marian a vorbit într-un interviu pentru www.curentul.md despre producerea săpunului artizanal în condiții de casă și beneficiile acestuia.

CURENTUL: De cât timp produceți săpun artizanal și cum ați început această activitate?

Zina Marian: Chiar în perioada asta se fac 3 ani de când am început să pun în practică și să dezvolt o idee de care mă îndrăgostisem la prima audiție, să spunem așa. Când fetița mea a împlinit un anișor, iar eu trecând printr-o perioadă mai dificilă, mi-am descoperit pasiunea, fiind un mod extraordinar de util de a depăși momentul. Am început să citesc inițial, să acumulez informații, cu nerăbdare să descopăr lucruri noi, interesante în acest domeniu și totodată, această pasiune am simțit-o ca pe o regăsire a propriei ființe. Am mari emoții când vorbesc despre acest fapt, pentru că am crescut mult, mi-am schimbat gândirea în multe privințe, asupra vieții în general.

69308655_860134511054336_3147706034303270912_n

C: Care este secretul de producție al săpunului artizanal? 

Z.M: Nu există nici un secret, este un proces chimic natural, despre care, din păcate, nu se vorbește la lecțiile de chimie. E din viață, vorba aceea, cum sunt și alte lucruri simple, firești, obișnuite, dar ce să facem, dacă ceea ce se învață în școli, e teorie, formule, pe care însăși profesorii, nu se știe, dacă le-au pus în practică vreodată.

C: Ce materie primă folosiți pentru fabricarea săpunului? Cum faceți rost de aceasta?

Z.M: La baza fabricării săpunului și a celorlalte produse artizanale pe care le produc stau unturile și uleiurile vegetale de cacao, shea, de cocos, măsline, migdale, struguri, caise, in, ricin, pudrele vegetale de urucum, spirulina, curcuma, urzica, alkanet, roiba, manjista, ce le utilizez pentru colorare și surplus de proprietăți și uleiurile esențiale de lavanda, lemongrass, portocală, scorțișoară, mentă, de toate 14 la număr și deja ceara de albini, bicarbonatul, acidul citric, argilele, apa distilată. Referitor la aprovizionarea materiei prime, desigur este un subiect sensibil, deoarece este destul de greu și costisitor să aduci ingredientele care nu sunt de origine, cum ar fi unturile, o mare parte din uleiurile esențiale, pudrele, care sunt de origine orientală, recipientele, pentru balsam, repelent spre exemplu, formele în care torn săpunul.

C: Care este tehnica de producere a săpunului? 

Z.M: În principiu, însăși procesul de fabricare a săpunului constă în amestecarea uleiului cu o bază alcalină. Totul se petrece după calcularea unor formule, în baza unor indici, pe care îi are fiecare tip de ulei, și este foarte important de luat în considerare fiecare gram, fiecare ulei în parte, temperatura pe care o are fiecare ingredient, care trebuie sa fie între 38 și 43 grade. Acest proces se poate face prin două căi, la cald, adică acest amestecul sus numit stă la fierbere aproximativ 3 ore, apoi se toarnă în forme, și după 24 de ore săpunul poate fi utilizat, sau la rece, unde amestecul este turnat în forme imediat și lăsat 3-4 săptămâni la maturare, după care, poate fi utilizat. Este un proces nu tare ușor și simplu, necesită, timp, efort, cunoștințe și dăruire destulă. Când am decis să produc săpun am luat în considerare faptul că am copii mici, iar tot procesul trebuie să fie unul sigur și să nu-mi ia prea mult timp. Așa că am ales să folosesc o metodă un pic mai ușoară, de a folosi o bază de săpun. Vreau să menționez că sunt baze diferite, naturale și mai puțin naturale, eu o iau de la niște producători conștienți, în care am încredere. Baza de săpun pe care o folosesc o retopesc, adaug uleiurile, pe care le mai doresc,tot în anumite proporții bine stabilite, îi dau culoarea și aroma dorită și torn săpunul în forme, iar după 24 ore săpunul poate fi utilizat.

C: Câte tipuri de săpun produceți? Care este efectul acestora asupra corpului nostru?

Z.M: Da, încă de la început eu am stabilit o gamă de cinci tipuri de săpun, care se deosebesc după culoare și uleiurile esențiale utilizate. Nu aș putea să spun că un săpun este pentru o anumită afecțiune, tip de ten, zonă a corpului sau că este pentru copii sau maturi și tot așa. Eu tind să cred că totuși un săpun trebuie să fie natural, să curețe blând pielea. Nici de cum un săpun nu o să hidrateze, pentru că curățare și hidratarea sunt oarecum procese diametral opuse, și un săpun natural poate curăța mai blând, adică să înlăture microbii, bacteriile, dar nu să dezechilibreze microflora pielii, cum o fac produsele din comerț. Atunci când ne confruntăm cu o problemă a pielii, săpunul nu o să trateze problema, ci va susține însăși tratamentul, care este intern sau extern, la recomandarea medicului, dar o spun deschis și încrezut, că multe probleme, pot să dispară fără tratament, după o perioadă de utilizare mai îndelungată a unui săpun natural, și renunțarea în totalitate la produselor chimice.

C: Unde se pot procura produsele Dvs. ? Care sunt cele mai solicitate săpunuri handmade ?

Z.M: La moment, nu produc săpun în cantități mari și nu am un magazin, sau butic. Nu sunt eu cea care-mi recomand produsele, pot să zic că cel mai des acest lucru îl fac persoanele care folosesc produsele mele sau le dăruiesc celor dragi. Am început să particip acum trei ani, la târguri pentru mămici sau iarmaroace care se organizează în oraș. Deja de doi ani particip cu produsele mele la piața Ecolocal, în a doua și a patra săptămână din lună, unde am descoperit o lume conștientă și responsabilă, față de mediu, natură și sănătate. Acest fapt mi-a dat aripi să continui. Pentru al treilea an consecutiv am participat acum în septembrie, la un frumos eveniment IarmarEco, care este minunat și care a crescut văzând cu ochii și unde de asemenea, comunic direct cu consumatorii produselor mele, astfel primesc încurajări, și pun câte o pietricică la implementarea ideii, pasiunii mele, în practică. Săpunul galben cu ulei de cătină, ulei esențial de lemongrass-citronella-lavandă-rozmarin, este cel mai apreciat, după care urmează cel mov, roz, albastru-negru, verde.

C: Ce mai produceți pe lângă săpunul artizanal?

Z.M: Am început să fac și alte produse, atunci când am înțeles că am toate ingredientele la îndemână, adică uleiurile, și că anume uleiul este un produs foarte benefic atât consumat intern, cât și extern și că trebuie de profitat la maxim de utilitatea lui. Astfel am început să fac și balsam pentru buze, unt de corp, repelent pentru insecte, am mai făcut rost de alte ingrediente, în afară de uleiuri și am început să fac și scrub, bile pentru baie, care mi s-au părut necesare, utile și benefice în procesul nostru de îngrijire zilnică, și nu am dat greș, pentru că chiar sunt foarte apreciate și solicitate.

C: Fabricarea săpunului artizanal este o activitate costisitoare? Ce investiții necesită?

Z.M: Aș putea să spun că ca orice proces de producție necesită și investiții financiare, fizice și cunoștințe necesare în domeniu. La momentul de față, îmi desfășor activitatea acasă, în condiții de apartament, mai exact în bucătărie, unde am un colțișor nu la îndemâna copiilor și am grijă de fiecare dată să dezinfectez zona de lucru, înainte să încep să produc ceva și o fac doar atunci când copiii nu sunt acasă sau când dorm. Dacă e să vorbim despre un proces de producție mai larg, industrial aș spune, atunci acolo desigur că sunt necesare investiții mai mari.

69575377_863293914071729_5278095201364082688_n

C: Cum vă promovați produsele? Vă bucurați de o cerere ridicată in prezent?

Z.M: După cum am menționat mai sus, promovarea produselor de către mine personal, aș spune că este destul de slabă, adică nu investesc bani pentru publicitate pe internet sau alt undeva, dar atunci când fac un produs, neapărat postez pe pagina de facebook „Săpun Artizanal de la Zina” despre ce fac, cum fac, care este utilitatea unui produs sau la târguri, nu îmi mai tace gura cât este ziua de lungă. Îmi place să comunic celor ce se apropie de masa mea, să le explic amănunțit, despre ingredientele utilizate, despre modul de folosire, de multe ori văd cum oamenii, nu prea memorizează nimic din ce le spun, doar le place să mă asculte și îmi spun asta după ce eu mă opresc de vorbit, dar eu sunt sigură că măcar ceva din ce le vorbesc se înregistrează și își amintesc când folosesc produsul.

Nu pot să vorbesc despre o cerere ridicată sau nu, evident că oamenii sunt diferiți și au preferințe diferite, sunt unii care folosesc repetat, permanent produsele, dar sunt și din cei care nu au putut să facă o legătură cu aceste produse, să le simtă utilitatea și necesitate, să conștientizeze anumite lucruri. Sunt sigură că o parte din cei care au renunțat, se vor întoarce, își vor da încă o șansă, cândva, dar toate la timpul lor. Acum tind să am persoane care să aprecieze în mod natural produsele mele, fără să investesc financiar, direct pentru promovări sau să fac tot pentru a avea cât mai mulți consumatori, totul decurge natural, firesc, liniștit și cu mare drag, dăruire și plăcere pentru mine.

C: Vă mulțumim!

Mihaela Grosu

Foto: Facebook

Inapoi la arhiva noutaților