[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vladislav Cotici: Personal, împreună cu echipa, avem un stimulent puternic: tot ceea ce facem este pentru oameni și de o importanță vitală
16 Februarie

Interviu cu Vladislav Cotici, Director general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pentru Almanah Politic 2019

Dle Cotici, cu ce idei aţi venit în fruntea ANSA?

Pentru mine funcţia de Director general al ANSA este o mare provocare. Până la moment, am avut diferite experienţe profesionale şi sunt sigur că viziunea unui om pregătit, din exterior, este pozitivă pentru revigorarea oricărui sistem. Practic pot să spun că, un om nou venit din afara sistemului, de obicei, are idei noi, productive, pentru a îmbunătăţi ceva, astfel de viziune o au şi experţii la care nu de puţine ori apelăm noi în activitatea noastră.

Am acceptat această provocare din dorinţa de a schimba lucrurile spre bine. Scopul meu este să fortific poziţiile Agenţiei atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Aceasta dorinţă presupune un volum enorm de muncă, mai ales în ceea ce priveşte logistica domeniilor, dar, în rezultatul unui control riguros, a unei supravegheri permanente, vom avea produse sigure din punct de vedere alimentar şi pe piaţa internă, dar şi vom furniza produse de calitate înaltă pe pieţele externe – şi pe cele europene, şi pe cele din Est.

Competenţele Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor sunt extrem de vaste – monitorizările şi controlul exercitat de noi cuprinde atât sănătatea animalelor, cât şi siguranţa produselor alimentare, calitatea seminţelor, a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor. De aceea, şi menţionam ceva mai devreme că, venind în această funcţie, am acceptat şi o mare provocare. Dar, sunt sigur că, împreună cu echipa, vom face faţă.

Personal, împreună cu echipa, avem un stimulent puternic: tot ceea ce facem este pentru oameni şi de o importanţă vitală.

Ce va determinat să acceptaţi această funcţie?

În primul rând, vorbim despre dorinţa de a contribui la dezvoltarea unui domeniu care îmi este aproape profesional, dar şi de maximă importanţă pentru oameni. Spuneam ceva mai devreme că e vorba de sănătatea oamenilor, de siguranţa produselor alimentare etc. Îmi doresc din tot sufletul ca toate cunoştinţele pe care le am să fie utile în realizarea scopurilor respective.

În al doilea rând, trebuie să recunosc că un argument pentru mine a fost şi starea precară a lucrurilor în cadrul Agenţiei. Vedeam managementul defectuos, înţelegeam şi înţeleg în continuare că multe lucruri trebuie şi pot fi schimbate spre şi în beneficiul societăţii, al ţării în întregime. Cred că nu sunt genul de om care doar constată o stare deplorabilă a lucrurilor – când identific situaţii dificile, dacă am posibilitate, mă implic şi contribui la depăşirea lor. Aşa s-a întâmplat şi atunci când a trebuit să iau decizia privind preluarea conducerii ANSA. Mi-am zis: poţi şi trebuie să contribui la asigurarea unei eficienţe mai înalte în activitatea ANSA.

cotici1

Ce moştenire aţi preluat de la precedenta conducere?

Mai întâi, de bine: am preluat un colectiv bun, profesionist, cu potenţial, care necesită să fie consolidat. Partea mai puţin bună este că am preluat un colectiv un pic demoralizat, ca urmare a unor mişcări ce s-au petrecut pe arena politică şi care în mod direct sau indirect afectează starea emoţională şi spirituală a angajaţilor. Conştientizez starea de spirit din echipă şi înţeleg perfect ce e de făcut pentru depăşirea ei. Voi acţiona cu fermitate în direcţia respectivă, pentru că de colectiv şi de spiritul de echipă deschis pentru conlucrare, cu iniţiative constructive, depinde decisiv eficienţa Agenţiei.

Care sunt cele mai mari provocări ce stau acum în faţa ANSA?

Avem mai multe provocări, dar prioritare le consider pe cele ce derivă din implementarea Planului de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Astfel, o mare provocare pentru noi este exportul de carne de pasăre în Uniunea Europeană, a ouălor din categoria B. Tot aici, pot menţiona şi iniţierea procesului de examinare a posibilităţilor de export/tranzit a laptelui şi a produselor lactate în UE. Am iniţiat procedura de control a unor unităţi care au intenţia de a tranzita teritoriul UE cu produse compuse, acestea fiind produse ce conţin în mare parte lapte şi produse lactate.

Dar, iarăşi, revin la ce am menţionat mai devreme: întreaga activitate ANSA presupune o multitudine de provocări. Altfel nu poate fi, dacă luăm în calcul faptul că domeniul pe care-l avem în gestiune presupune o responsabilitate enormă. Însă, prin muncă continuă, prin profesionalism şi dedicaţie, cu siguranţă vom face faţă tuturor provocărilor.

Pe ce veţi pune accent în relaţia cu subalternii?

În relaţia cu subalternii voi pune în primul rând accentul pe profesionalism, spirit de iniţiativă, onestitate, deschidere şi devotament faţă de atribuţiile de serviciu, faţă de instituţie. Sunt lucruri care mă caracterizează pe mine personal, de aceea voi cere abordări similare şi de la membrii echipei pe care o conduc. Apropo, aş evita, pe cât e posibil, termenul „subalterni”, înlocuindu-l cu „membri ai echipei”. Cel mai important este ca ei să înţeleagă mesajul: Vom putea schimba lucrurile în bine doar prin profesionalism, dedicaţie, spirit de echipă, onestitate. Numai astfel vom putea înregistra rezultatele pe care de la noi le aşteaptă o ţară întreagă.

Ce fel de colaborare vă doriţi cu alte instituţii ale statului?

În primul rând, aş vrea să menţionez că la baza tuturor colaborărilor noastre cu alte instituţii ale statului va sta legislaţia în vigoare. În al doilea rând, toate colaborările noastre se vor axa pe profesionalism, reciprocitate, deschidere şi necesitatea de a înregistra rezultate frumoase în beneficiul societăţii.

Cum vă doriţi să arate ANSA la finalul mandatului Dvs.?

Nu ştiu când va fi sfârşitul mandatului meu, dar oricum, la final aş vrea ca situaţia per ansamblu pe Agenţie să fie una bună, ANSA să fie o instituţie care să funcţioneze la randament maxim şi să genereze maximum de eficienţă în administrarea domeniilor de care este responsabilă. Şi, cel mai important, îmi doresc ca efectele activităţii ANSA să fie resimţite din plin de cetăţeni.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2020?

Cu siguranţă, aşteptările sunt mari. Îmi doresc să fie un an cât mai bun, cât mai stabil pentru noi toţi, pentru că de stabilitate depinde tot, inclusiv activitatea zilnică a colegilor mei. Îmi doresc să realizăm cât mai multe proiecte noi, dar şi să le fortificăm pe cele în curs de implementare, care ţin de laboratoare, de acreditarea noilor metode. Această acţiune e importantă, deoarece exportul unui produs este legat de un complex întreg de măsuri atât de partea ce ţine de sănătatea animală, cât şi de partea care ţine de siguranţa alimentelor, calitatea furajelor pentru animale. E vorba de un şir de programe de monitorizare, care, luate împreună, ne-ar permite să exportăm produse de calitate în Uniunea Europeană, şi în Federaţia Rusă, şi în alte ţări în care efectuăm exportul la moment.

Almanah Politic 2019

Inapoi la arhiva noutaților