[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vitalie Balinschi: Viitorul este al nostru
13 Februarie

Interviu cu Vitalie Balinschi, vicepreşedinte al Partidului politic „Şor”

Mulţi ani v-aţi ţinut departe de politică, iar când aţi decis să vă implicaţi, aţi ales Partidul Şor. De ce?

În realitate, am o anumită experienţă de activitate politică. Dar, într-adevăr, până a veni în echipa lui Ilan Şor, timp îndelungat am fost în afara politicii.

Alegerea mea în favoarea Partidului „Şor” şi, în general, decizia de a mă ocupa din nou de politică au fost dictate de un singur motiv – am văzut o abordare absolut nouă a soluţiilor pentru problemele oamenilor şi un model de politică absolut nou, am văzut o echipă de alţi oameni, politicieni de tip nou. Ceea ce a început să facă Ilan Şor şi echipa sa la Orhei, începând cu anul 2015, nu semăna cu nicio experienţă din câte am întâlnit. Pe lângă faptul că Ilan a câştigat, sigur şi neaşteptat pentru mulţi, la Orhei – un oraş deloc simplu, el a început să demonstreze chiar din primele zile că în Moldova se poate şi trebuie de trăit, de condus altfel. Fără politicianism, fără a diviza oamenii în „ai noştri” şi „străini”, fără lozinci, fără geopolitică. Pur şi simplu, să te întorci cu faţa spre oameni şi să începi să rezolvi problemele lor.

Mi-a plăcut această abordare. Acesta a fost deocamdată primul exemplu pentru mine, când cuvintele nu au fost diferite de fapte. Când alegătorii au avut încredere într-o persoană nouă şi nu au regretat. Mi-am dorit să devin parte a acestei echipe şi sunt convins că viitorul este al nostru.

Cum a fost anul politic 2019 din punctul Dvs. de vedere?

Anul care a trecut a fost dificil pentru toţi şi plin de evenimente politice importante. E vorba şi de alegerile parlamentare, şi de evenimentele dramatice din Parlament, şi de alegerile locale generale. N-a fost un an simplu. Şi, cu părere de rău, n-a fost, probabil, cel mai bun pentru simplii cetăţeni ai ţării noastre. Anul acesta, ei nu au început să trăiască mai bine…

Însă, eu privesc anul 2019 prin prisma Partidului „Şor”. Acest an a devenit important pentru echipa noastră. Într-o anumită măsură, a fost istoric. Noi am devenit partid parlamentar. Am câştigat peste 500 de mandate de consilieri raionali şi locali, precum şi 43 de mandate de primari. Noi am rezistat presiunii politice şi nepolitice foarte mari. Am trecut prin intimidarea deputaţilor noştri şi a liderului nostru. Ca echipă, noi am demonstrat că am venit serios şi pe mult timp. Că putem lupta şi câştiga. Că suntem gata să răspundem pentru cuvintele noastre şi putem conduce eficient. Anul acesta, noi am câştigat o încredere şi mai mare din partea cetăţenilor. Rândurile noastre se lărgesc, iar organizaţiile teritoriale se dezvoltă.

Partidul „Şor” a demonstrat definitiv, anul acesta, că este o forţă politică serioasă, care nu poate fi subestimată.

În ce măsură credeţi că reuşeşte Partidul Şor să ajungă la inimile oamenilor?

E foarte simplu. Să fii onest, să fii la nivelul oamenilor simpli, să trăieşti cu problemele lor, să îndeplineşti tot ce ai promis. Şi să promiţi doar ceea ce vei realiza. Oricât de banal ar părea toate acestea, Partidul „Şor” a devenit, se pare, prima forţă politică din istoria Moldovei care a aplicat în practică aceste principii simple.

Cu adevărat, noi încercăm să ignorăm geopolitica, speculaţiile pe diferite doctrine, ideologii. Noi nu divizăm oamenii în „ai noştri” şi „străini”. Noi mergem printre oameni, identificăm problema, începem să o soluţionăm. Cred că oamenii au obosit de promisiuni deşarte. De programe electorale, care nu sunt îndeplinite, şi de politicieni guralivi. Şi dacă la început eram priviţi cu îndoială, neîncredere, după primele succese, după proiectele realizate şi în oraşul Orhei, şi în raionul Orhei, şi în toată ţara, cetăţenii au început să vadă în noi speranţa la o schimbare spre bine. Probabil, printr-o asemenea abordare onestă şi eficientă, noi atragem încrederea oamenilor. Şi cu cât mai multă încredere au în noi, cu atât mai mare este responsabilitatea noastră. Anume de aceea noi luptăm şi vom lupta pentru putere. Pentru noi, puterea reprezintă o oportunitate de a realiza ideile noastre utile, aceasta este o posibilitate de a schimba politica şi guvernarea statului la nivel de ţară. Aceasta este o oportunitate de a satisface aşteptările oamenilor.

În ce măsură se regăsesc în acţiunile Partidului „Şor” doleanţele cetăţenilor?

În realitate, încă de la început, noi am reieşit şi reieşim anume din problemele, doleanţele, aspiraţiile oamenilor de rând. Desigur, noi avem propria concepţie politică şi ideologică. Însă o considerăm mai degrabă ca o bază teoretică a activităţii noastre. Iar acţiunile principale, proiectele noastre, ideea şi planurile noastre se construiesc doar ţinându-se cont de problematica abordată de către cetăţeni. Structura partidului nostru este suficient de dezvoltată şi acoperă practic tot teritoriul ţării, noi ne aflăm aproape în fiecare localitate, chiar şi în satele cele mai îndepărtate. Şi noi suntem mereu în contact cu oamenii. Ne consultăm întotdeauna cu ei în orice problemă actuală. Studiem situaţia din teritorii. Efectuăm propriile cercetări statistice şi sociologice. Analizăm datele şi, în opinia noastră, cunoaştem cu exactitate situaţia reală. Acum un an, pentru prima dată, noi am pus în practică o structură specială în interiorul partidului – comisari în regiuni. Aceşti colegi ai noştri erau responsabili de o anumită zonă sau de un raion, studiind aprofundat toate problemele de acolo. Şi toate acestea devin temelie pentru planurile, obiectivele, proiectele noastre. Şi, desigur, pentru programul nostru electoral.

De aceea, consider că, Partidul „Şor” este una dintre puţinele formaţiuni politice care îşi construieşte activitatea politică, totalmente, doar ţinând cont de problemele concrete şi interesele cetăţenilor. Şi nu trebuie să numim acest lucru populism. Este, mai degrabă, o politică a poporului. Pentru că noi nu numai că ascultăm poporul şi nu promitem ceva pur şi simplu, noi îndeplinim promisiunile şi soluţionăm realmente problemele abordate de oameni. Noi lucrăm împreună cu poporul şi pentru binele poporului.

Ce priorităţi va avea Partidul „Şor” în perioada imediat următoare?

Astăzi, noi avem două obiective strategice. Primul. Sprijinul şi controlul îndeplinirii programelor electorale de dezvoltare în localităţile în care au fost aleşi primarii noştri, precum şi susţinerea activităţii consilierilor de diferite nivele care au fost aleşi din partea Partidului „Şor”. Administrarea eficientă şi consolidarea încrederii din partea cetăţenilor sunt foarte importante pentru noi. Intenţionăm să demonstrăm că succesele noastre în oraşul Orhei şi în comuna Jora de Mijloc nu sunt o întâmplare. Că noi suntem capabili să transformăm orice sat sau oraş în care oamenii ne vor încredinţa guvernarea. Că sistemul nostru de administrare şi politica noastră sunt cele mai eficiente.

Al doilea obiectiv este să ajungem la un nou nivel calitativ de dezvoltare a formaţiunii noastre politice, consolidarea şi creşterea eficienţei structurilor teritoriale şi îmbunătăţirea pregătirii membrilor de partid. Responsabilitatea şi sarcinile pe care le avem şi mai ales cele care ne aşteaptă în viitorul apropiat cer din partea noastră disciplină, unitate şi profesionalism.

După alegerile locale, Partidul Şor a ajuns să aibă o prezenţă mult mai mare în organele de conducere locale. Va influenţa aceasta cumva strategiile din continuare ale formaţiunii?

Desigur, după accederea în Parlament, cea de-a doua etapă importantă pentru partid a fost câştigarea a 43 de primării, a sutelor de mandate de consilieri. Într-o anumită măsură, administraţia locală este pentru noi mai apropiată, mai clară, noi avem mai multă experienţă în acest domeniu. Totodată, realizarea programelor de dezvoltare pe care noi le-am prezentat în campania electorală nu e atât de simplă. Mai ales fără putere la nivel central şi în majoritatea raioanelor. Cu toate acestea, gândurile noastre principale sunt îndreptate acum spre modul în care vom îndeplini promisiunile noastre, pentru că noi nu examinăm alternativele. Aşa cum am mai menţionat, tot ceea ce promitem, noi îndeplinim neapărat.

În acest context, din punctul de vedere al strategiei, la noi nimic nu se schimbă. Vom continua activitatea creatoare. Pentru a soluţiona problemele din teritorii, vom colabora cu toate forţele politice, fără nicio excepţie. Ne vom afla mereu în contact cu oamenii. Vom acorda resurse, asistenţă politică, informaţională şi tehnologică tuturor aleşilor noştri locali şi îi vom monitoriza riguros în timpul realizării programelor. Din punct de vedere strategic, nu se va schimba nimic. Poate doar că va fi cu mult mai mult de lucru. Însă este pentru binele oamenilor şi aceasta doar ne bucură.

Cum credeţi că va fi anul 2020 pentru politica din RM, în general, şi pentru Partidul „Şor” în particular?

E greu de prognozat viitorul, mai ales cel politic, mai ales în Moldova. Desigur, la fel ca şi mulţi alţii, aştept de la anul care vine stabilitate politică şi dezvoltare progresivă la nivelul întregii ţări. Ţara are nevoie de un urcuş progresiv, de o depăşire a degradării continue.

Din punctul de vedere al partidului, aş dori foarte mult ca experienţa noastră, elaborările, succesele noastre să fie aplicate la nivel de stat, implementate în toate localităţile ţării. Şi acolo unde primarii sunt ai noştri, şi acolo unde sunt reprezentanţi ai altor partide. În orice caz, din partea noastră, în satele şi oraşele noastre, noi vom obţine transformări spre bine şi acest lucru va fi vizibil deja în anul viitor. S-au lansat deja pregătirile către începutul realizării programelor noastre de dezvoltare. De aceea, anul 2020 va fi pentru Partidul „Şor” şi pentru mine, ca vicepreşedinte al formaţiunii, un an al unei activităţi importante şi complicate în lansarea concomitentă a reorganizărilor în zona responsabilităţii noastre. Noi aşteptăm de la anul care vine primele succese. Primele proiecte realizate.

Dvs., personal, ce aşteptări aveţi de la 2020?

Personal aştept de la toată echipa noastră, în anul viitor, muncă în comun pentru îndeplinirea obiectivelor noastre strategice, despre care am mai vorbit. Pentru mine, personal, este foarte importantă activitatea care se desfăşoară în privinţa consolidării rândurilor partidului, dezvoltării structurilor. Comunicând permanent în teritoriu, îmi dau seama cât este de important să se acorde atenţie problemei cadrelor, cât de multe decid cadrele calitative şi eficiente. Sper că anul 2020 ne va oferi posibilitatea să ne axăm pe această chestiune.

Iar pentru mine, personal, mi-aş dori, probabil, în anul care vine să-mi văd mai des familia şi copiii. Sper că activitatea şi situaţia politică îmi vor oferi o asemenea posibilitate.

Almanah Politic – 2019

Inapoi la arhiva noutaților