[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Viorel Bezede: „Vom depune eforturi pentru a deveni mai buni în ceea ce facem!”
17 Februarie

Interviu cu Viorel BEZEDE, Administrator al ÎS Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici”

D-le Bezede, cu ce indicatori încheie anul Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici”?

A fost un an destul de bun pentru CVC „Mileştii Mici”, or, am reuşit să înregistrăm creşteri în cazul mai multor indicatori importanţi şi relevanţi, totodată. Spre exemplu, am sporit vânzările cu 6% în magazinele din propria reţea. De asemenea, au crescut cu 12% livrările produselor noastre în Republica Moldova şi cu 100% – exportul. În total, creşterea anuală pe Combinat o estimăm la 15%. Este un indicator general bun şi vom depune toate eforturile ca tendinţele înregistrate în 2017 să-şi găsească continuitatea şi în 2018.

Ce aţi reuşit să faceţi în 2017 din cele trasate iniţial?

Dacă e să vorbim despre planurile trasate iniţial şi care s-au realizat pe parcurs, atunci aş remarca că în 2017 am renovat sălile de degustare, ceea ce este extrem de important pentru noi, dat fiind faptul că ÎS CVC „Mileştii Mici” pune accentul şi pe turismul vitivinicol, nu doar pe producerea vinurilor. De asemenea, am investit în achiziţionarea utilajului de finisare a produselor vinicole, dar şi în achiziţionarea tehnicii agricole. Sunt două direcţii prioritare pentru noi, deoarece ambele reprezintă componentele de bază ale unui proces complex, determinant pentru produsul final cu care venim pe piaţă.

Tot la acest capitol aş menţiona şi lansarea noilor serii de vinuri şi vinuri spumante cu Indicaţia Geografică Protejată „Codru”, care reprezintă un important pas înainte în diversificarea ofertei noastre.

ÎS CVC „Mileştii Mici” este inclusă în „Guinness Book”, ceea ce face combinatul atractiv pentru turişti. Care a fost situaţia la capitolul turism în anul 2017?

În anul 2017 au fost deserviţi aproximativ 31 000 de turişti, cu cca 8 000 de persoane mai mult decât în anul 2016. Această creştere este cu atât mai îmbucurătoare, cu cât indică şi o tendinţă. Considerăm, că respectiva tendinţă se va menţine şi în 2018. Dacă e să vorbim de ţările de origine ale turiştilor ce vizitează CVC „Mileştii Mici”, atunci aş menţiona că cei mai mulţi vin din România, China, Japonia, Polonia, Italia, Ucraina, Federaţia Rusă etc.

Planificaţi careva proiecte, ce ar avea ca scop creşterea numărului de turişti? Dacă da, care sunt acestea?

Mai sus am menţionat, că în 2017 am renovat sălile de degustare. Acum avem în plan construcţia unei noi săli de degustare, cu o capacitate mai mare de deservire a turiştilor. De asemenea, ne propunem drept scop procurarea electromobilelor pentru efectuarea excursiilor prin galeriile subterane „Mileştii Mici”, dar şi îmbunătăţirea infrastructurii teritoriului şi amenajarea spaţiului comercial la suprafaţă. Toate acestea le vom face având în vedere fluxul de turişti în creştere, dar şi sporirea acestuia în continuare.

Spre ce pieţe se orientează ÎS CVC „Mileştii Mici”? Unde sunt cel mai mult apreciate produsele Dvs.?

La moment, Republica Moldova este piaţa de desfacere cea mai importantă. Dar, totodată, exportăm în SUA, China, Taiwan, Emiratele Arabe, România, Marea Britanie, Elveţia, Polonia, Ţările Baltice şi altele. Purtăm negocieri în acest sens cu Italia, Spania, Canada, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Belorusia, Federaţia Rusă, Kazahstan. Ne-am dori să fim prezenţi pe cât mai multe pieţe şi vom depune în continuare eforturi în acest sens. Cât priveşte aprecierile, vreau să vă spun că produsele vinicole cu marca comercială „Mileştii Mici” se bucură de apreciere pe toate pieţele pe care suntem prezenţi. Avem propriile nişe de piaţă şi ne bucură faptul, că în cazul unor pieţe putem vorbi chiar despre clienţi fideli.

În opinia Dvs., ce ar trebui de întreprins ca vinificaţia să devină o carte de vizită a Republicii Moldova?

Aceasta ar trebui să fie o preocupare atât a statului, cât şi a producătorilor. Ţările care au reuşit să facă din vinificaţie o veritabilă carte de vizită au mers anume pe această cale. Desigur, se impun în acest sens programe de stat şi eforturi conjugate ale celor interesaţi de realizarea respectivului obiectiv, dar, totuşi, eu aş scoate în evidenţă în special trei direcţii în care ar urma să se acţioneze: plantarea soiurilor autohtone de viţă-de-vie; reutilarea utilajului pentru producerea, îmbutelierea şi finisarea produselor vinicole; menţinerea constantă a calităţii produselor vinicole.

În general, cum, în opinia Dvs., a fost anul 2017 pentru industria vitivinicolă din Republica Moldova?

În linii mari, 2017 a fost un an benefic pentru industria vitivinicolă. Un an bun pentru recoltarea strugurilor şi pentru producerea vinului. De regulă, asemenea ani devin de referinţă pentru vinificatori. Or, în cazul nostru este cât se poate de actuală expresia –
„Totul se cunoaşte prin comparaţie”. Comparativ cu unii dintre anii precedenţi, 2017 a fost mai productiv. Sperăm, ca următorii ani să fie cel puţin la fel de buni, dacă nu chiar mai buni.

Ce planuri şi ce aşteptări aveţi pentru anul 2018?

Cred că aici obiectivele noastre trebuie împărţite în două grupuri. Din primul grup fac parte tendinţele de ordin general, cum ar fi cucerirea noilor pieţe de desfacere şi majorarea vânzărilor. Sunt obiective constante şi noi ne străduim ca, din acest punct de vedere, fiecare an nou să fie mai bun decât precedentul. Din cel de-al doilea grup fac parte obiectivele specifice, dacă pot să mă exprim astfel. Aşadar, în 2018 planificăm să lansăm serii noi de vinuri şi vinuri spumante, să plantăm soiuri autohtone de viţă-de-vie, să reutilăm liniile de îmbuteliere şi finisare a produselor vinicole. Cu alte cuvinte, vom depune eforturi pentru a deveni mai buni în ceea ce facem, pentru a cuceri noi pieţe şi pentru a fi la nivelul aşteptărilor mereu crescânde ale clienţilor.

• Lungimea totală a galeriilor subterane ale Combinatului de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici” este de cca 200 km. Vinurile sunt păstrate în galerii subterane cu lungimea de 55 km.

• Galeriile subterane „Mileştii Mici” constituie cel mai mare „beci cu vin” din lume. Din 1969, de când au fost construite, aici se depozitează vinul an de an. În 2005 ÎS CVC „Mileştii Mici” a obţinut titlul de „Patrimoniu Cultural-Naţional al Republicii Moldova”.

• „Colecţia de Aur” a CVC „Mileştii Mici” a fost înregistrată în „Guinness World Records” în anul 2005 ca fiind cea mai mare colecţie de vinuri din lume şi numără cca 1,5 mil. butelii cu vin.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților