[ X ]
(INTERVIU) Viorel Bezede: „Astăzi suntem mai buni decât ieri, iar mâine vom fi mai buni decât azi”
16 Februarie

Interviu cu Viorel Bezede, Administrator al ÎS CVC „Mileştii Mici”

Cum a fost anul 2018 pentru industria vitivinicolă din Republica Moldova?

Per general, anul 2018 a fost pentru industria vitivinicolă din Republica Moldova un an foarte bun, productiv, cu recolte bogate de struguri, care va permite, cu siguranţă, producerea vinurilor de înaltă calitate. De asemenea, din sursele oferite de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, exportul de vinuri moldoveneşti a crescut cu circa 7%, ţările importatoare de top fiind Polonia, Cehia, România, Rusia şi China. Iar anul acesta, pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a devenit capitala mondială a turismului vitivinicol, găzduind Conferinţa Globală a Turismului Vitivinicol sub egida UNWTO.

Care au fost realizările ÎS Combinatului de Vinuri de Calitate „Mileştii Mici” în 2018?

Pe parcursul anului 2018, ÎS CVC „Mileştii Mici” a reuşit, în mare parte, să-şi realizeze obiectivele trasate. A fost reparat capital unul din blocurile administrative ale întreprinderii, a fost modernizată o linie de îmbuteliere a vinurilor, am lansat o gamă Premium de vinuri din seria Vintage, care a „prins” viaţă imediat ce a pătruns pe raft. Mai mult decât atât, cu ocazia sărbătorilor de iarnă am ieşit cu o nouă serie de vinuri spumante, care vor delecta gusturile consumatorilor noştri.

De asemenea, a crescut volumul vânzărilor atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, exportul spre China, fiind predominant şi în acest an. Iar numărul turiştilor a crescut semnificativ, cu 23%, o cifră-record pentru ultimii 10 ani de activitate în domeniul turismului vinicol.

Ce v-aţi fi dorit să decurgă altfel în anul 2018?

După cum am spus mai devreme, o mare parte din scopurile trasate la începutul anului 2018 au fost realizate cu succes. Probabil, ne-am fi dorit o mai mare extindere a pieţelor de desfacere, atunci când vorbim despre export. Există pieţe noi şi interesante, cum ar fi Coreea de Sud şi Japonia, cu care negociem la moment şi ne dorim foarte mult ca în anul 2019 să fim deja prezenţi cu vinurile noastre şi pe aceste pieţe. De asemenea, ne-am fi dorit să avem posibilitatea să investim mai mult în modernizarea echipamentului şi utilajelor tehnologice.

În ce măsură aţi resimţit suportul statului?

Fiind o întreprindere de stat, suportul statului îl resimţim în permanenţă, Agenţia Proprietăţi Publice, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi Agenţia de Investiţii fiind cele mai importante instituţii în promovarea industriei vitivinicole. Cu suportul acestora, ÎS CVC „Mileştii Mici” a reuşit să participe la mai multe expoziţii internaţionale specializate în vinuri, cum ar fi cele din Dusseldorf, Bucureşti, Daejon, Guangzhou şi Shanghai, dar şi târgurile care au avut drept scop promovarea turismului vinicol, cum ar fi cele organizate la Berlin, Moscova şi Varşovia.

bezde

Cum apreciaţi eforturile depuse de Parlament şi Guvern pentru îmbunătăţirea condiţiilor de business în Republica Moldova?

Un pas semnificativ pentru îmbunătăţirea şi diversificarea activităţii ÎS CVC „Mileştii Mici” ca întreprindere de stat, a constituit-o trecerea în subordinea Agenţiei Proprietăţi Publice de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, ceea ce va facilita accesul la diverse granturi sau proiecte investiţionale, atât de necesare dezvoltării, reabilitării şi modernazarii intreprinderilor de stat. Evident, pentru un mediu de afaceri propice contează foarte mult natura deciziilor luate de Guvern şi Parlament. Este important ca principalele instituţii ale statului să aibă o bună conlucrare, astfel încât, stabilitatea politică şi cea financiar – bancară oferită de actuala guvernare, ne va garanta, în timp, să atragem cât mai multe investiţii, parteneri de afaceri. Comunicarea libera si aplicarea legislaţiei (cum ar fi amnistia fiscală sau acordurile de liber schimb cu alte ţări, spre exemplu) în beneficiul companiilor de stat va oferi un spectru larg de strategii de business şi planificarea de lungă durată a activităţilor de producere.

Ce ar trebui de făcut pentru o mai bună valorificare a potenţialului pe care îl are industria vitivinicolă din Republica Moldova?

Participând la diverse expoziţii naţionale şi internaţionale, conştientizăm tot mai mult importanţa Republici Moldova ca destinaţie vitivinicolă şi interesul sporit faţă de vinurile moldoveneşti ca „new wines” pe piaţa mondială a vinurilor. Cea mai bună valorificare a acestui domeniu ar fi promovarea cât mai intensă şi agresivă pe plan internaţional, prin participarea la expoziţii, târguri, forumuri, concursuri internaţionale, implicarea reprezentanţilor ambasadelor la promovarea vinurilor şi, nu în ultimul rând, prin comunicarea cu clienţii, utilizând atât social media marketing, cât şi alte surse mass-media (diverse articole în reviste internaţionale, emisiuni difuzate la canale TV cu rezonanţă, specializate în turism, vinuri şi bucătării tradiţionale, etc.).

Ce planuri aveţi pentru perioada imediat următoare?

Planurile ÎS CVC „Mileştii Mici” pentru viitor sunt mari şi sperăm să le putem realiza. Planificăm plantarea soiurilor de viţă-de-vie autohtone, atât de solicitate pe piaţă, crearea unei hale de producere şi a unui depozit de vinuri care să fie localizat la suprafaţa întreprinderii, crearea noilor locuri de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru angajaţii întreprinderii, elaborarea produselor vinicole noi şi un rebranding al vinurilor de colecţie. Mai mult decât atât, datorită fluxului mare de turişti din an în an, este absolut necesară construcţia uneia sau mai multor săli de degustare, cu o capacitate şi un nivel înalt de deservire.

Cum credeţi că va fi 2019 pentru industria vitivinicolă din RM şi pentru „Mileştii Mici”, în particular?

Cu siguranţă, anul 2019 va fi mai bun decât anul precedent, altfel nu poate fi. Astăzi suntem mai buni decât ieri, iar mâine vom fi mai buni decât azi şi doar trasarea clară a obiectivelor şi a scopurilor organizaţionale, alături de o echipă de succes, va permite realizarea acestora. Reformele şi proiectele actualei guvernări constituie un pilon fundamental şi un suport real în susţinerea planurilor de dezvoltare ale întreprinderii. Şi doar împreună vom contribui la promovarea cu succes a sectorului vitivinicol al Republicii Moldova, fiindcă această industrie are un potenţial de dezvoltare mult mai bogat decât ne-am imagina, un potenţial care va plasa imaginea ţării noastre ca una dintre cele mai importante destinaţii vitivinicole din lume.

Sursa: Almanah Politic 2018

Inapoi la arhiva noutaților