[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Victor Gaiciuc: „Ne bucurăm de creșterea segmentului nostru de piață… ”
21 Februarie

Interviu cu Victor Gaiciuc, Preşedintele companiei de asigurări „Acord-Grup”

Cu ce indicatori aţi încheiat anul 2016?

Victor Gaiciuc: La moment, nu avem totalizate toate datele, fiindcă abia în luna februarie le vom raporta Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare. Însă, conform situaţiei raportate la sfârşitul trimestrului III, Societatea de Asigurări „Acord-Grup” înregistrează cote pozitive ale indicatorilor determinanţi ai stabilităţii economico-financiare. Astfel, rata solvabilităţii depăşeşte nivelul de 220%, iar coeficientul lichidităţii depăşeşte nivelul
de 3,35.

Ne bucurăm de o creştere a segmentului nostru de piaţă, exprimată în prime de asigurare subscrise care sumează 76,7 milioane lei. Plăţile de asigurare în 2016 au atins cota de 25,8 milioane lei, astfel determinând o creştere considerabilă a daunalităţii aferentă portofoliului de asigurare – 33,6%.

Cu toate acestea, am convingerea că ne vom încadra în limitele şi volumele prognozate la început de an.

Care au fost cele mai mari realizări ale companiei în anul 2016?

Victor Gaiciuc: Cele mai importante ţin de: onorarea şi respectarea obligaţiilor de plată; fortificarea stabilităţii financiare; menţinerea spiritului de echipă. Credeţi-mă, acestea sunt realizări foarte importante, care denotă de fapt esenţa businessului pe care-l facem şi servesc drept bază solidă pentru dezvoltarea de perspectivă.

A influenţat stabilitatea politică relativă din ţară piaţa asigurărilor?

Victor Gaiciuc: Piaţa asigurărilor din Republica Moldova va înregistra o dinamică pozitivă odată cu stabilizarea social-economică a ţării, percepută în cadrul unui climat geopolitic sănătos şi durabil. Totuşi, Moldova continuă să fie vulnerabilă la riscurile ce vin din mediul extern. Economia ţării este direct dependentă de economiile ţărilor vecine – România, Ucraina, dar şi de cea a Rusiei.

Abordările pe plan intern ţin de o îmbunătăţire a mediului de afaceri, de atragerea investiţiilor, de aplicarea echitabilă şi uniformă a normelor legale şi, în special, de maximă eficienţă în gestionarea cheltuielilor publice.

Ce ar trebui de întreprins pentru ca piaţa asigurărilor să se dezvolte mai dinamic?

Victor Gaiciuc: Pentru început ar trebui să fie asigurată continuitatea procesului de racordare a legislaţiei locale la directivele şi standardele Uniunii Europene. Un alt aspect important ţine de informarea şi documentarea societăţii civile cu privire la importanţa, necesitatea şi beneficiile oferite de către serviciile de asigurare, fie pentru satisfacerea nevoilor personale, fie ale mediului de afaceri. Rolul-cheie, totuşi, revine autorităţilor, puterii de stat, care ar trebui să promoveze stabilitatea şi competitivitatea în economie, determinând condiţii favorabile dezvoltării ulterioare.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2017?

Victor Gaiciuc: Sunt de părere că, în anul 2017 asigurătorii pieţei locale ar trebui să intensifice promovarea produselor existente, fără priorităţi, întru crearea omogenităţii produselor de asigurare şi a unui mediu concurenţial sănătos.

Consider că piaţa autohtonă de asigurări are un înalt potenţial de creştere, care deocamdată nu e valorificat pe deplin de către participanţi.

Care sunt planurile de viitor şi obiectivele companiei Dvs.?

Victor Gaiciuc: Obiectivele Societăţii de Asigurări „Acord-Grup” sunt orientate spre stimularea procesului de creare a unui climat consecvent şi profesionist în cadrul pieţii de asigurări din Republica Moldova, atât prin satisfacerea pe deplin a necesităţilor consumatorilor pieţei, cât şi prin modernizarea produselor de asigurare existente în concordanţă cu standardele mondiale.

Sursa: Almanah Politic – 2016

Inapoi la arhiva noutaților