[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vera Nastasiu: „În cei 4 ani, am învățat că niciodată nu trebuie să te opreşti, totul se rezolvă prin muncă!”
12 Septembrie

Peste câteva săptămâni proiectul de dicție al jurnalistei Vera Nastasiu va împlini deja 4 ani. Cele mai hazlii, dar și cele mai dificile momente de pe parcursul acestor ani ni le-a povestit chiar Vera Nastasiu, în cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL.md.

CURENTUL: Pe data de 30 septembrie proiectul dvs. de dicție împlinește deja 4 ani, totuși care este povestea acestui proiect? Cum a început totul?

Vera Nastasiu: Imaginația mea la acea vreme nu a dus ideea acestui proiect atât de departe. Eu eram mulțumită că fetița mea a scăpat de defectul de vorbire pe sunetul R, munceam în jurnalism și perfecționarea mea mă recomanda. Apoi într-o discuție cu mai mulți prietenii din România, după ce luasem acreditarea la ANC București, pe poziția de formator m-am gândit că ar fi bine să dezvolt această nișă. Așa am revenit la Chișinău cu ideea în cap și foarte puțini bani în buzunar, dar inspirată și sigură de reușită. Am așezat ideea într-un proiect și am început să pun în aplicare pas cu pas fiecare concept alături de echipa Good Media.

vera nastasiu1

C: Care este rețeta succesului? Ce stă în spatele acesteia?

V.N.: În spatele a tot ceea ce vedeți sunt opt oameni care mă ajută să dezvolt în fiecare zi un produs drag nouă. Mulți își imaginează că eu stau pe rețelele de socializare, site și alte platforme. Fizic nu reușesc. Există asistenții mei care fac asta. Și toți ceilalți din echipa media se ocupă de materialele video, foto, promovarea în media.

În fond, rețeta succesului e simplă. Oameni potriviți, motivați și inspirați de ideile tale sau de ceea ce faci tu, care vin din plăcere alături de tine. Perfecționarea continuă îți asigură succesul.

C: Vă mai aduceți aminte de primele lecții de dicție, cu cine au fost? Ați avut emoții?

V.N.: Primele lecții au fost cu fetița mea, apoi cu echipa de la emisiunea „Magazinul Copiilor” de la Moldova 1: Andu Sudacevschi și Nicoleta Bezer. Doi copii frumoși pe care i-am pregătit o lungă perioadă pentru emisiunile de week-end. Eram foarte liniștită, atunci. Acum apelurile sunt non-stop, agenda plină până la refuz, timp liber aproape deloc și multe altele. Nu-mi amintesc să fi avut emoții. Erau doi copii foarte pozitivi care se pregăteau mereu de ore.

C: Personalitățile notorii, cum au ajuns la dvs.? Ce așteptări aveau?

V.N.: Personalitățile notorii au fost mereu parte din programul meu de instruire. De cele mai multe ori cursanții mei ajung prin recomandări de la alte persoane. Așteptările au fost mereu aceleași: să fie persuasivi, să aibă o dicție corectă și clară, să scape de emoții în public, să învețe cum se construiește un discurs.

C: Care a fost cea mai haioasă situație în acești patru ani?

V.N.: De-a lungul timpului au fost multe. Oameni care veneau la cursuri, dar care aveau tot felul de întrebări, gen; Ce mănânc la micul dejun, de unde îmi cumpăr hainele, cum îmi îngrijesc părul, ce produse folosesc, cum sunt acasă…

Dar îmi amintesc că un tânăr venise la curs și cel mai probabil s-a îndrăgostit de mine. La evaluarea finală când fotograful ne ceruse să ne apropiem de panoul meu din sala, el spune: Doamne, am așteptat de atâtea luni să îmi fac o poza la acest panou. Și în următoarea secundă, îmbrățișează panoul…

_BAA3759

C: În ultimul timp, călătoriți des peste hotare pentru a acorda instruiri. Care a fost prima călătorie? Ce planuri în acest sens aveți?

V.N.: Prima instruire a fost la Cluj-Napoca în România. Au urmat două instruiri la Roma cu peste 50 de moldoveni stabiliți acolo, apoi alte două la Milano în Italia cu peste 60 de oameni. Ne-am mutat apoi la Geneva, în Elveția, după care am mers la Iași în România. Următoarea destinație este Paris. Deocamdată suntem în faza de pregătire a acestui training, de aceea nu avem niște date exacte cu privire la participarea noastră acolo.

C: În tot acest răstimp, aproximativ câți oameni ați reușit să-i instruiți? Câți v-au pășit pragul?

V.N.: De fapt, noi nu adunăm oamenii pentru cantitate, dar pentru calitate. Nici n-am stat să calculez. N-am timp pentru matematică. Pentru acest aspect am un prieten bun, căruia îi plac cifrele, cred la fel de mult cum îmi plac mie literele și dacă trebuie să clarificăm ceva, este mereu alături. Are o minte fenomenală și am mereu încredere în el. Cert e faptul că am avut de-a lungul timpului mulți oameni buni și convinși de progresul nostru împreună. De fapt, agenda mea e ocupată cu o lună înainte de începutul unui nou curs. Așa se face că mereu înscrierile se fac în avans.

C: Cum reușiți să motivați oamenii să participe în cadrul acestui proiect?

V.N.: Prin rezultate concrete pe care le livrăm la fiecare curs. Și aici mă refer la oameni care ies din sala mea de curs, încrezători, cu o articulare corectă și clară, o exprimare fluentă, coerentă, emoții gestionate eficient, prezentări persuasive. Noi nu avem altă formă de publicitate. Rezultatele sunt cartea noastră de vizită. Iar în cei 4 ani, am învățat că niciodată nu trebuie să te opreşti, totul se rezolvă prin muncă!

C: Ce alte pasiuni are Vera Nastasiu, cu ce vă ocupați în timpul liber, sau vă dedicați complet acestui proiect?

V.N.: Timpul meu liber îl petrec cu fetița mea. Am foarte puțini prieteni. Pe semne că succesul nu e întotdeauna un generator de oameni devotați. Dar am învățat să am imunitate. Am 2-3 prieteni cu care pot vorbi ore în șir și îmi sunt foarte dragi. Mă simt bine cu ce am. Citesc de obicei. Cine mă cunoaște cu adevărat, știe că nu există deplasare fără ca eu să nu-mi cumpăr cărți.

Ajut oamenii, copilașii orfani, ori de câte ori pot. Împreună cu fetița mea mergem în afara capitalei și donăm ce avem sau cumpărăm tot felul de produse pentru copii din orfelinate sau familii nevoiașe.

Gătesc dacă am dispoziție și nu îmi ocupă mama toată bucătăria. Doar că de obicei mama îmi spune: Lasă, mai bine nu găti, că pe urmă am de adunat toată bucătăria la loc.

Mi-am plăcea să urmăresc un film. N-am mai făcut asta de ani de zile. Și mi-ar plăcea să călătoresc cu cine mi-e drag mie.

vera nastasiu

C: Mulți spun că în Republica Moldova nu poți să crești, să te dezvolți. Dvs. sunteți un exemplu că, de fapt, e posibil. Ce sfat aveți pentru tinerii din R. Moldova cu ce ne veți mai impresiona în viitor?

V.N.: Eu cred că dacă faci lucrurile legal, corect, onest și cu suflet, poți dezvolta ceva frumos în țară. Întotdeauna am privit problemele ca pe niște șanse deghizate. Iar cea mai mare motivație a mea a fost să continuu să mă auto-provoc. Căci viața este o lungă perioadă de educație și îmi place să învăț în fiecare zi ceva nou. Tocmai de aceea, după un masterat la administrație publică la Academia de Administrație Publică din Chișinău, am devenit masterandă la SNSPA București la comunicare și relații publice.

Pentru tineri sfatul meu este simplu. Nu exista secrete pentru succes. Este doar rezultatul pregătirii, al muncii susținute și a învățăturilor din eșec.

Anastasia Borta

Foto: Andrei Boguș

Inapoi la arhiva noutaților