[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Veaceslav Manolachi: Jocurile universitare au un farmec aparte
27 Iunie

Universiada Mondială 2019 se va desfășura în perioada 3-14 iulie în or. Napoli (Italia). La aceste competiții, aflate la a 30-a ediție, vor participa în jur de 8 mii de studenți din 140 țări ale lumii. Delegația Republicii Moldova va fi reprezentată de 22 de sportivi, cinci antrenori, un medic, un reprezentant mass-media și trei persoane oficiale. De remarcat că pentru țara noastră această participare va fi a 13-a la număr de la proclamarea independenței. Pentru prima dată atleții noștri au fost prezenți la jocuri universitare în anul 1995, la Fukuoka (Japonia).

Despre pregătirea și participarea în anul curent a sportivilor moldoveni la aceste prestigioase competiții discutăm cu președintele Federației Moldovenești a Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului (FMSSVS), Veaceslav Manolachi, rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS).

– Domnule Veaceslav Manolachi, la câte probe va fi reprezentată Moldova la acest turneu și cum derulează pregătirile?

– Pregătirile către Universiadă s-au desfăşurat conform planului şi metologiilor adoptate de specialişti. În prezent, sportivii se antrenează în cadrul loturilor naţionale, participând la diferite competiţii de verificare. În ceea ce priveşte organizarea, echiparea, medicaţia şi alimenterea am fost asiguraţi sută la sută.

Deplasarea studenților noștri la Universiadă va avea loc în două etape, pe 2 şi 6 iulie, dat fiind faptul că o parte dintre ei se află în cantonamente, iar alții deja participă la diferite competiții. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale Universitare se va desfășura pe 3 iulie. Vom participa la cinci probe sportive, în următoarea ordine: judo, înot, tir cu arcul, atletism și taekwondo.

– Ce obiective vă propuneți să atingeți la aceste întreceri?

– Să obținem medalii, desigur. Deși suntem conștienți că nu va fi de loc ușor. Regret că proba de lupte libere va lipsi la această ediţie, căci avem reprezentanţi care ar putea concura pentru medalii de cel mai înalt grad. La tenis de masă, din păcate, nu avem echipa completată. Deși avem câțiva sportivi foarte buni, am decis să nu participăm la această probă.

În schimb nutrim mari speranţe legate de evoluţia reprezentanţilor noştri la judo (Denis Vieru, categoria de greutate de 66 kg, câștigătorul în acest an al Grand Slam-urilor de la Paris şi Baku, dar și Grand Prix-ul din Antalya, Victor Sterpu, 73 kg, medaliat la Cupa Europei de la Cluj-Napoca, Dorin Goțonoaga, 81 kg, Iurie Mocanu, 90 kg, toți studenți la USEFS), atletism (Andrian Mardare la aruncarea suliței, clasat pe locul IV la Universiada 2017, Dimitriana Surdu la aruncarea greutăţii, care recent a obținut cota de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, Maxim Railean la semimaraton), tir cu arcul (Dan Olaru, campion european la mixt, vicecampion mondial printre juniori), înot (Tatiana Salcuțan, deținătoarea medaliei de aur la JO de Tineret de la Buenos Aires, Tatiana Chișca), taekwondo (fraţii Stepan şi Vadim Dimitrov, Ana Ciuchitu).

Majoritatea acestor atleţi au participat la Jocurile Europene de la Minsk, deci se află într-o formă sportivă optimă. Aş vrea să cred că ei vor reuşi să şi-o menţină şi în Italia. Există desigur riscul ca la Napoli aceşti sportivi să vină un pic obosiţi. Este de menţionat că toţi aceşti performeri sunt candidaţi la obţinerea foilor olimpice, deci sunt sportivi de cea mai înaltă clasă. Aşa că sperăm şi rezultatele să fie pe măsură.

– Cum a decurs munca de selecție în acest an?

– La Universiada republicană 2019 am selectat cei mai buni sportivi în vederea participării la Universiada mondială. La aceste competiții au fost prezenți sportivi de la toate universitățile din R. Moldova, așa că cei mai buni au avut minunata ocazie să se manifeste. Selecția am făcut-o împreună cu reprezentanții Federațiilor de profil. În general, importanța unor astfel de întreceri, pe plan național, este greu de subestimat. În primul rând ele se constituie într-un proces educativ veritabil, de socializare şi schimb de experienţă. Iar prezența mulţimii de suporteri le dă un farmec aparte.

– Prin activitatea Dvs. de ani de zile ați demonstrat importanța calitățor de manager în vederea promovării sportivilor noștri, inclusiv pe arena internațională…

– Și în acest an vom stimula munca lor plină de sacrificiu. Vă dați seama, este un efort titanic să te antrenezi câte 6 ore pe zi, cu un regim nutriţionist extrem de strict, care să asigure buna funcţionare a tuturor sistemelor organismului: cardio-vascular, locomotor, metabolic etc. Asfel, vom solicita partenerilor și sponsorilor să ofere câștigătorilor câte un apartament. Sponsori noștri sunt Basconslux și Elat Neocons, care ne sunt alături în activitatea de zi cu zi. Iar participarea la Universiada Mondială 2019 a fost posibilă datorită susţinerii plenare din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

– Ați preluat conducerea FMSSVS într-o periodă de cumpănă a sportului unuversitar la noi în țară. Nu regretaţi pasul făcut?

– În niciun caz. Oricum cineva trebuia să facă acest lucru, însă nu s-a repezit nimeni atunci. La acel moment, Federația avea datorii enorme. La solicitarea Adunării Generale a forului de profil am decis să preiau cârma acestei structuri şi să contribui la redresarea situaţiei în domeniu. Până la urmă, am reușit să ieșim din impas și să punem pe roate sportul universitar de la noi din țară. În prezent, datorită activității FMSSVS pe întreg teritoriul republicii se desfăşoară competiţi şi se organizează manifestări cu caracter sportiv. De asemenea, am elaborat strategia dezvoltării sportului universitar şi actele normative necesare pentru activitatea prolifică a Federaţiei. De fapt, fac muncă de voluntariat, căci nu am salariu nici la Federaţia de Judo, nici la cea a sportului universitar. Şi voi face acest lucru în continuare, cât voi mai avea forţă, energie şi posibilitatea de a fi util societății.

Să știți că sportul universitar se bucură de o atenţie deosebită din partea statului, mai ales pe parcursul ultimului an. Ne propunem să facem un salt calitativ important în vederea creşterii nivelului de organizare a Universiadei naţionale, căci sportul studenţesc se află la baza întregului sport de performanţă. Aici se clădeşte fundamentul viitoarelor mari victorii. Avem tineri de un talent sclipitor şi ei trebuie sprijiniţi în activitatea şi doleanţele lor, dacă vrem ca această ţară să aibă un viitor.

Este nevoie ca în primul rând Ministerul de specialitate să elaboreze şi implementeze politici de promovare a sportului în instituţiile noastre de învăţământ superior. Ca rectorii să simtă o susţinere reală în acest sens şi să fie motivaţi să acţioneze cu încredere în această direcţie.

Importanța sportului și a modului de viață sănătos, bazat pe mișcare, a fost demonstrată prin lucrări științifice bine documentate, dar și prin practica vieții. Este deja bine cunoscut faptul că mişcarea aparatului locomotor nu doar condiţionează sănătatea fizică a organismului, ci şi pe cea intelectuală, îl face pe om mai abil şi mai dinamic, iar gândirea lui devine mai ageră, mai profundă. Iar astfel de tineri, activi, inteligenți și dornici de afirmare se orientează mai uşor în viaţă, explorând cu îndrăzneală orizonturile incomensurabile ale acesteia și mișcând civilizația spre progres.

Sursa: Asociația Presei Sportive din R. Moldova

Inapoi la arhiva noutaților