Interviu cu Vasile Cazacu, Director general al companiei „Balkan Pharmaceuticals”
Dle Cazacu, cum a fost anul 2017 pentru industria farmaceutică din Moldova?
A fost un an important, or, s-a resimţit din plin efectul acelor schimbări, începute încă acum patru ani. Astfel, în 2013 a fost introdusă obligativitatea fabricării produselor farmaceutice conform condiţiilor GMP (Good Manufacturing Practice). Respectiv, din 29 de producători, pe piaţa farmaceutică au rămas doar 7, care s-au conformat noilor norme de producere a medicamentelor. Aceasta a dictat şi necesitatea unor redimensionări de activitate, or, s-au schimbat esenţial poziţiile pe piaţă şi însăşi structura pieţei. Pe parcursul anului 2017, în industria farmaceutică în ansamblu, a avut loc un proces continuu de conformare la aceste norme.
Cât priveşte „Balkan Pharmaceuticals”, pe parcursul întregului an, compania a înregistrat realizări considerabile, chiar dacă am activat în condiţii de tranziţie a ramurii. În anul 2016 am creat noi suprafeţe de producere, iar în acest an am efectuat trecerea de la un complex de producere la altul.
Poate fi considerat 2017 un an de succes pentru compania „Balkan Pharmaceuticals”?
Cred, că da. După cum am menţionat mai sus, am reuşit în acest an transferul tehnologic de la uzina veche la cea nouă. Permanent lărgim sortimentul de medicamente produse. Şi cifra de afaceri este în creştere. Toate acestea ne permit să considerăm, că 2017 a fost un an de succes.
Care au fost cele mai mari provocări cu care v-aţi confruntat în 2017?
În contextul transferului la uzina nouă, am cunoscut multe provocări. Transferul tehnologic este un proces destul de complex, de importanţă majoră, deoarece se operează cu transferarea unui număr mare de angajaţi, utilaje, facilităţi etc. A fost destul de dificil, dar în final am reuşit să facem faţă.
Cum apreciaţi cadrul legislativ în vigoare, care reglementează activităţile pe segmentul Dvs. de piaţă?
Din ceea ce vedem, guvernarea încearcă să ajusteze cadrul legal existent la rigorile europene. Este o consecinţă directă a implementării Acordului de Asociere. Respectiv, se impun noi reguli şi noi condiţii. Fiind în epicentrul acestor metamorfoze, este necesar să depunem maximum efort pentru a face faţă noilor prevederi şi pentru a le implementa în cadrul companiei noastre. De aceea, ne aflăm într-un continuu proces de conformare. Clar, că este destul de dificil, dar reuşim să facem faţă situaţiei. Astăzi suntem cu mult mai pregătiţi şi mai experimentaţi decât acum patru ani, când au început ajustările legislative.
Ce măsuri credeţi că se impun pentru dezvoltarea segmentului farmaceutic?
Din partea guvernării, se cere armonizarea cadrului legislativ. La moment, pe agenda Parlamentului este şi Legea medicamentului, care este una de bază pentru activitatea farmaceutică. O aşteptăm şi sperăm să fie una echitabilă şi funcţională, pentru că ea urmează să stabilească noile reguli de activitate. Din partea noastră se cere multă muncă. De fapt, asta am făcut, asta facem şi asta vom face şi în continuare.
Cum apreciaţi mediul concurenţial în domeniul în care activaţi?
Concurenţa pe piaţa farmaceutică este una destul de acerbă. La moment, „Balkan Pharmaceuticals” produce doar medicamente generice. Oferta de pe piaţă este destul de largă, astfel încât pentru unele denumiri concurează, în mediu, câte 6-8 produse. În acelaşi timp, există şi medicamente produse exclusiv de către „Balkan Pharmaceuticals”, care nu cunosc concurenţă. Totuşi, 80-90% dintre medicamentele de pe piaţă sunt de import, ceea ce face Moldova sever dependentă de importul de medicamente.
La capitolul concurenţă putem vorbi şi de rolul politicii statului. În ţările vecine există tendinţa de a proteja produsul autohton, în cazul dat – medicamentele, pentru asigurarea siguranţei farmaceutice naţionale. Scopul companiei noastre este de a produce o gamă vastă de medicamente, astfel încât să reducem dependenţa Republicii Moldova de medicamentele de import. Considerăm, că aici şi statul ar trebui să-şi spună cuvântul prin noi politici şi iniţiative.
Ce obiective are compania „Balkan Pharmaceuticals” pentru viitorul apropiat?
Noi am finalizat lucrările de proiectare a unui nou compartiment – cel al antibioticelor. Deşi dispunem de suficient spaţiu pentru producere, normele GMP impun rigori stricte la producerea anumitor categorii de medicamente (pentru antibiotice – o suprafaţă, iar pentru citostatice – alta). Astfel, urmărim lansarea unui compartiment aparte, destinat producerii de antibiotice. Aceste acţiuni sunt preconizate pentru primăvara anului 2018 şi vor permite lărgirea sortimentului de produse. La moment, producem în jur de 200 de medicamente în diferite forme şi doze.
Ne propunem să creştem şi cifra de afaceri, să creăm noi locuri de muncă şi să ne lansăm pe noi pieţe.
Cum credeţi că va fi anul 2018 pentru industria farmaceutică autohtonă?
Sper, că 2018 va fi un an al schimbărilor radicale spre bine. Aş vrea ca producătorul autohton să-şi poată lărgi cota-parte prin prezenţa pe piaţă. Există premise în acest sens şi sper că se vor realiza cu succes.
Sursa: Almanah Politic 2017