[ X ]
(INTERVIU) Valeriu Ghileţchi: „Doar împreună facem Moldova mai bună”
19 Februarie

Interviu cu Valeriu Ghileţchi, vicepreşedinte al Parlamentului, candidat independent la funcţia de deputat în circumscripţia uninominală Statele Unite ale Americii şi Canada

2018 a fost primul an plenar pentru dvs. în calitate de vicespeaker. Cum a fost anul anume din acest punct de vedere?

În mare parte, a fost un an obişnuit, dar evident că am simţit şi noua responsabilitate care mi-a revenit. A fost un an foarte aglomerat şi agitat, cu multe zile şi seri lungi petrecute prin proiecte de legi şi amendamente. Am condus mai multe şedinţe de plen. Nu este întotdeauna uşor să găseşti echilibrul între respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului, cutumelor şi tradiţiilor stabilite pe parcursul anilor, dar şi realităţilor politice din Parlament. Am semnat decizii importante, în absenţa Preşedintelui, inclusiv legi votate de Parlament. Am fost responsabil pentru coordonarea programului de cooperare a Parlamentului cu partenerii externi prin intermediul PNUD. Sper ca următorul legislativ să beneficieze din plin de unul din aceste proiecte cunoscut sub numele: e-parlament. Am avut mai mulţi oameni în audienţă, cărora am putut să le ofer asistenţa necesară. Interacţiunea cu cetăţenii şi asigurarea legăturii lor cu organele de stat pentru soluţionarea diferitor probleme a lăsat o amprentă bună asupra acestui an.

Tot în 2018 aţi fost ales vicepreşedinte al Grupului PPE din APCE. Ce a însemnat această nominalizare şi ce a schimbat în activitatea dvs.?

Grupul PPE din cadrul APCE a trecut printr-o criză în 2018. După demisia dlui Cezar Preda au fost organizate noi alegeri ale conducerii grupului. Fiind membru al grupului PPE din 2010, am decis să mă implic în aceste alegeri şi astfel am fost ales în calitate de vicepreşedinte al celui mai mare grup politic din cadrul APCE. Alegerea în această funcţie, ca şi alegerea în calitate de vicepreşedinte de Parlament, a adus noi responsabilităţi. Înaintea fiecărei sesiuni, se întruneşte Biroul PPE, de regulă vine şi Dl Joseph Daull, Preşedintele PPE, unde discutăm agenda sesiunii şi luăm decizii care ulterior sunt prezentate tuturor membrilor grupului. De exemplu, la ultima şedinţă am discutat despre criza din Marea Azov, eventuala revenire a delegaţiei Federaţiei Ruse în cadrul APCE, alegerea noului Secretar General al Consiliului Europei care îl va înlocui pe Dl Jagland. Sunt trei candidaţi din partea PPE la această funcţie. Totodată, cred că această alegere oferă mai multă vizibilitate şi o imagine mai bună pentru Republica Moldova în acest forum pan-european.

Care dintre realizările de la APCE în 2018 le consideraţi cele mai importante?

Ca şi în anii precedenţi m-am străduit să fiu cât mai activ în perioada sesiunilor. M-am simţit onorat la sfârşitul anului să fiu desemnat ca fiind cel mai activ membru APCE al anului 2018. Din cele 339 de decizii exprimate prin vot, am participat la 338 din ele, un număr record pentru adunarea parlamentară.

Un mare succes a fost adoptarea Rezoluţiei Consiliului Europei privind dreptul copiilor de a creşte alături de părinţii lor, votată în baza raportului legat de cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene i-au confiscat cei cinci copii, unul din ei fiind un minor de trei luni. Aprobarea acestei rezoluţii este un triumf în susţinerea sutelor şi miilor de familii care se confruntă cu problema separării abuzive a copiilor de părinţi. În prezent, toţi copiii familiei Bodnariu sunt împreună cu părinţii lor. O altă reuşită a fost alegerea în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În ce măsură funcţia pe care o aveţi la APCE contribuie la promovarea imaginii şi intereselor Republicii Moldova?

Personal, consider că toată activitatea mea în plan internaţional este doar în favoarea bunei imagini a Republicii Moldova. Un lucru plăcut în cadrul APCE este că orice funcţie pe care o deţin, un raport pe care îl fac, o moţiune sau declaraţie scrisă pe care le semnez au mereu ataşat alături de numele meu şi numele Republicii Moldova. Prin deţinerea Preşedinţiei Comisiei pentru Alegerea Judecătorilor şi participarea activă la dezbaterile din cadrul acesteia, Moldova a avut şi are un cuvânt de spus în alegerea judecătorilor la CEDO, unde mulţi cetăţeni de-ai noştri apelează pentru a li se face dreptate.

Pe lângă aceste realizări, sunt şi contactele directe stabilite cu parlamentari şi lideri din diferite ţări europene pe parcursul celor 10 ani de activitate în cadrul APCE. Este ştiut faptul că în relaţiile internaţionale relaţiile umane joacă un rol foarte important. Astfel, Moldova a obţinut multe voci de susţinere a parcursului nostru european.

Ştim că aveţi valori şi principii de viaţa clare. În ce măsură v-au ajutat acestea în funcţiile deţinute?

Deşi noţiunea de valori în politică este deseori contestată şi compromisă, eu personal cred în valori şi în rolul pe care îl joacă ele în procesele decizionale. Din aceste considerente, spre exemplu, în 2012 am votat împotriva Legii cu privire la asigurarea egalităţii. În cadrul APCE am dus în 2015 o luptă foarte fierbinte împotriva legalizării practicii mamelor surogat. Ca să înţelegeţi cât de important este fiecare vot, vreau să vă spun că am câştigat la diferenţa de un singur vot. Împărtăşesc şi promovez o doctrină conservatoare creştin-democrată. Ori de câte de ori stau în faţa unei dileme care implică un compromis de ordin moral, dau prioritate valorii în care cred. Chiar dacă uneori eşti nevoit să faci anumite cedări de ordin politic, valorile morale creştine sunt pentru mine ca o linie roşie peste care nu pot trece. Susţin familia tradiţională, aşa cum este ea definită atât în Biblie, cât şi în Constituţia RM. Sunt pentru demnitatea umană şi recunoaşterea valorii vieţii din momentul zămislirii fătului. Pledez mereu pentru apărarea libertăţilor fundamentale, în special a libertăţii religioase şi de conştiinţă. Privind la starea morală a societăţii, consider că Republica Moldova are stringent nevoie de politicieni cu o viziune pro-occidentală şi cu o doctrină conservatoare. Liberalismul şi ultra-progresismul promovat insistent de unele forţe pro-europene va aduce mult rău pe termen lung.

În genere, ce valori pot consolida societatea moldovenească?

Eu cred că doar valori cum ar fi credinţa personală în Iisus Hristos ca Domn şi Salvator, bunătatea şi îngăduinţa, munca şi sârguinţa, dragostea faţă de ţară şi de aproapele nostru, unitatea şi solidaritatea ne vor ajuta nu doar să consolidăm societatea noastră, dar şi să construim o societate sănătoasă. Martin Luther King, pastor Baptist şi renumit luptător pentru drepturile civile, spunea odată: „Întunericul nu poate alunga întunericul, doar lumina poate face acest lucru. Ura nu poate alunga ura, doar dragostea o poate face. Dacă nu vrem să murim toţi ca proştii, trebuie să învăţăm să trăim toţi ca fraţii”.

Ce aşteptări aveţi de la 2019 şi ce planuri de viitor?

Anul 2019, după cum se ştie, este un an electoral. Pe 24 februarie vom avea alegeri parlamentare, care se vor desfăşura pentru prima oară după sistemul mixt. În ciuda criticilor aduse sistemului mixt, sunt o serie de avantaje pe care le aduce acest sistem. Nu în zădar PLDM, pe listele căruia am candidat la ultimele alegeri parlamentare, a avut în programul său sistemul mixt. Acest sistem oferă cetăţenilor dreptul să-şi aleagă în mod direct deputatul care îi va reprezenta în Parlament. De acelaşi drept vor beneficia pentru prima oară şi cetăţenii aflaţi peste hotare.

Personal am decis să candidez în circumscripţia nr. 51 – SUA şi Canada. De-a lungul acestor ani, cu mult înainte de adoptarea sistemului mixt, am dezvoltat o legătură foarte bună cu cetăţenii noştri aflaţi peste ocean. Am fost alături de ei, ajutându-i să-şi rezolve problemele pe care le aveau atât în raport cu autorităţile noastre, cât şi cu autorităţile ţărilor unde locuiesc. Am condus grupul de prietenie dintre Parlamentul RM şi Congresul SUA. Am fost primul parlamentar moldovean, care a semnat un memorandum de colaborare dintre Parlamentul RM şi Parlamentul Canadei. Am participat mai mulţi ani la rând la Dejunul Naţional cu Rugăciune care are loc la Washington DC cu participarea Preşedintelui SUA. Planific să particip şi în acest an. Astfel am reuşit să dezvolt o relaţie foarte bună cu elitele politice din aceste două ţări. Sper mult, cu ajutorul lui Dumnezeu, să pot fructifica în această campanie eforturile depuse de-a lungul anilor de a reprezenta interesele conaţionalilor noştri în Parlamentul Republicii Moldova. Doar împreună facem Moldova mai bună.

Sursa: Almanah Politic 2018

Inapoi la arhiva noutaților