Interviu cu Valeriu Bodiu, Director general al SA „INTROSCOP”
D-le Bodiu, cum a fost anul 2017 pentru SA „INTROSCOP”?
Pentru „INTROSCOP” 2017 a fost un an complicat. Pe lângă dificultăţile de producere, care în mod inevitabil apar periodic în orice întreprindere industrială, şi cu precădere în industria automotivă, de o importanţă majoră sunt doi factori externi care au influenţat extrem de negativ activitatea companiei. Primul este exodul masiv al forţei de muncă din Republica Moldova. Aici vorbim despre plecarea a cca 100 de oameni lunar peste hotarele ţării doar de la întreprinderea noastră, aceştia fiind preponderent cei care pe parcursul activităţii la „INTROSCOP” deja au atins un nivel înalt de experienţă şi competenţă. Acest fapt a generat dificultăţi masive atât în ceea ce priveşte angajările permanente, cât şi cheltuielile legate de instruirea noilor angajaţi.
Cel de-al doilea moment ţine de instabilitatea cursului de schimb valutar şi aprecierea esenţială a valutei naţionale cu până la 10%, ceea ce a făcut toţi exportatorii Republicii Moldova mai puţin competitivi pe pieţele externe, generând pierderi financiare enorme. Este de menţionat faptul, că instabilitatea şi imprevizibilitatea în sectorul financiar influenţează extrem de negativ climatul investiţional şi defavorizează atât activităţile economice orientate spre export, cât şi comerţul exterior la modul general.
Care sunt rezultatele cu care vă mândriţi în mod deosebit?
Cred că cea mai importantă realizare este că echipa companiei a reuşit să reorganizeze o întreprindere sovietică depăşită într-o unitate de producere la standarde europene, devenind furnizor de componente destinate producătorilor de automobile cu renume mondial. Astăzi „INTROSCOP” este o întreprindere modernă model, iar drumul către această realizare a fost unul lung, anevoios, marcat de multă muncă şi sacrificii. Dar, ferma mea convingere este că aceasta era unica cale posibilă de urmat şi cred că şi alte întreprinderi, ce au cunoscut faima în perioada sovietică, ar fi trebuit să procedeze la fel.
În contextul întrebării dvs., aş mai menţiona că, de asemenea, crearea a celor circa 2000 noi locuri de muncă reprezintă o expresie clară a angajamentului social al învestitorilor.
„INTROSCOP” este una dintre cele mai mari companii din domeniul industriei automotive. Cum a evoluat acest domeniu de-a lungul anilor? Există astăzi potenţial de extindere în Republica Moldova?
Industria automotivă a migrat în ultimii ani spre regiunile cu costuri de producere mai avantajoase, fapt căruia se datorează şi dezvoltarea actuală a acestei industrii în ţara noastră. De asemenea, un factor important este vecinătatea RM cu UE, ceea ce reprezintă un avantaj logistic pentru domeniul automotiv, în condiţiile în care necesitatea flexibilităţii maximale a producerii solicitate de această industrie nu permite antrenarea furnizorilor la distanţe mari.
Ţinând cont de faptul, că această migraţie în căutarea celor mai avantajoase costuri de producere va continua, este important ca pe perioada aflării ţării noastre în zona de interes a acestei industrii să reuşim să învăţăm şi să obţinem competenţe, care vor oferi RM posibilitatea menţinerii în acest sector prin creşterea complexităţii produselor realizate, cu un grad avansat al valorii intelectuale.
Apropo, planifică „INTROSCOP” noi parteneriate?
Întreprinderea noastră este în permanentă căutare de noi parteneri şi proiecte exact din considerentele enunţate mai sus. Este extrem de important să fii în permanenţă cu doi paşi în faţa realităţii cotidiene şi să pregăteşti azi ce vei face poimâine. În acest context, lucrăm atât asupra extinderii activităţii curente cu actualii parteneri, cât şi la identificarea noilor domenii de dezvoltare.
Aveţi peste 2 000 de angajaţi. Cum reuşiţi să menţineţi echipa consolidată?
O echipă consolidată este rezultatul unei împreunări eficiente între competenţă, asiduitate, satisfacţie personală, succes şi pasiune. Acestea sunt valorile pentru care pledăm şi care ne filtrează membrii echipei.
Pe de altă parte, încercăm să-i facem pe membrii colectivului nostru să se simtă parte a unei familii mari şi unite. Apelăm şi la activităţi de consolidare a echipei, specifice întreprinderilor din ţările cu economii dezvoltate, dar şi la unele abordări ce iau în calcul specificul din Republica Moldova. Considerăm că, deşi salariul şi condiţiile de muncă sunt factori importanţi pentru angajaţi, nu mai puţin importantă este şi percepţia că o familie este puternică doar dacă fiecare membru îşi aduce contribuţia în acest sens.
Nemijlocit, ce oferă „INTROSCOP” angajaţilor săi?
Un serviciu interesant, o atmosferă de lucru plăcută, posibilităţi de creştere profesională şi un salariu decent. Cred că acestea sunt lucrurile esenţiale de care are nevoie orice angajat. De asemenea, în lumina celor spuse mai sus, le oferim angajaţilor noştri certitudinea că sunt parte a unei familii ce are grijă de ei, ceea ce le permite să privească în viitor cu mai multă încredere.
Sunteţi diplomat de meserie. De ce aţi decis să reveniţi în Moldova, să activaţi în domeniul privat?
Diplomat de meserie – cred că este prea tare spus. E adevărat că încă din anii de studenţie mi-am dorit mult să am posibilitatea să activez în acest domeniu şi să-mi aduc contribuţia la dezvoltarea ţării prin intensificarea relaţiilor internaţionale. De altfel, aşa şi a fost, iar o dovadă este şi denumirea facultăţii pe care am absolvit-o (Relaţii Economice Internaţionale, ASEM). Totodată, acumulând acea experienţă importantă pe parcursul exercitării serviciului diplomatic în RFG şi promovând relaţiile economice moldo-germane la nivel politic, mi-am dorit să fac ceva concret în RM, să implementez exact ceea ce în permanenţă i-am îndemnat pe alţii să facă – să dezvolt o afacere, să creez locuri de muncă, să promovez angajamentul social şi să-mi aduc contribuţia la formarea unui viitor frumos pentru ţara noastră. Din acest motiv am revenit în mediul de afaceri privat, având în acelaşi timp o cooperare activă cu instituţiile de promovare a politicilor economice.
Cum apreciaţi mediul de afaceri din Republica Moldova?
Revenind la cele menţionate anterior, pot să spun, că aprecierea mediului de afaceri într-o ţară este reflectată prin activitatea investiţională a agenţilor economici şi prin nivelul dezvoltării economice a ţării respective. Prin urmare, nivelul acestor doi indicatori în Republica Moldova este aprecierea obiectivă a mediului de afaceri din ţara noastră.
Ce planuri aveţi pentru 2018 în calitate de Director general al „INTROSCOP”?
În 2018 intenţionez să lărgesc cooperarea cu partenerii existenţi şi să lansez un proiect nou. În fiecare an este o provocare personală să asigur un nivel mai înalt de eficienţă al întreprinderii, concomitent cu sporirea gradului de satisfacţie a clienţilor, angajaţilor şi acţionarilor.
Sursa: Almanah Politic 2017